Hjælpemidler der gør hverdagen lettere som ordblind

Som ordblind kan det være svært at følge med i undervisningen i skolen og på studiet eller på arbejdspladsen. Før i tiden var der ikke meget, du kunne gøre ved det, men sådan er det ikke i dag. Nu findes der hjælpemidler, læse- og skriveteknologi eller LST, kært barn har mange navne.

I dag er en smartphone ikke bare en telefon til at sms’e og tale i. I dag kan en smartphone meget mere!

Kameraet kan bruges i stedet for den gammeldags scanner, mikrofonen og højttalerne kan bruges til både tale til tekst og tekst til tale (oplæsning), og så kan en smartphone fungere som et lokalt bibliotek.

Alt det kan du forbinde til din computer over nettet, så du har alt lige der, hvor du skal bruge det. Mulighederne er i dag bedre en nogensinde.

Find dit nye hjælpemiddel

Her under kan du finde al viden om de IT hjælpemidler (Læse- og skriveteknologi – LST), du skal bruge. Hjælpemidlerne er inddelt efter, hvilke områder de kan hjælpe dig. Der er forskellige ting, du skal overveje inden, du hopper ud i det, vi gennemgår de forskellige faldgruber, hvis du vil have mest muligt ud af siden.

Hjælpemidlerne kan hjælpe dig, hvis du har læse- eller stavevanskeligheder eller ordblindhed. Vi vil fremover omtale det som ordblindhed for nemheds skyld.

Det er dog vigtigt at nævne, at fordi du har svært ved at læse eller stave, er det ikke ensbetydende med, du er ordblind. Læse- og stavevanskeligheder kan have forskellige årsager, men hjælpemidlerne er de samme.

Siden prøver ikke at sige hvilken hjælpemiddel eller app der er bedst, for det er umuligt at sige. Du er nød til at afprøve dem selv, for at se hvad virker for dig. Så pas på hvis nogle siger til dig “Det her er den bedste app til alle ordblinde” så tænker de ikke dine læse- og staveudfordringer ind.

Oplæsning

Et oplæsningsprogram kan læse en tekst højt for dig (tekst til tale), når teksten er i digital form

Ordforslag

Hjælper dig til at stave ord ved at komme med forslag ud fra de bogstaver, du har skrevet.

Tale til tekst

Tale til tekst giver dig mulighed for at tale til din enhed, som derefter skriver det for dig.

Scanning og OCR

Gør det muligt at få teksten overført til digital form, som derefter f.eks. kan oplæses.

Bøger og viden

Gør det muligt at lære nye ting uden af skulle læse tykke bøger.

Diverse

Hjælpemidler, der ikke passer ind andre steder, men stadigvæk er brugbare.

Oversættelse

Hjælper dig til at oversætte fra et sprog til et andet.