Leder du også efter de rigtige hjælpemidler, der kan få dit barn til at lave lektier uden bøvl?
Men hvad virker egentlig bedst?
Det er individuelt fra ordblind til ordblind. Der er ikke en ‘one size fits all’-løsning. Men…
Du kan sagtens hjælpe dit barn med at få sat strøm til hjælpemidlerne, når de passer til dit barns behov.
Jeg oplever ofte at forældre (og bedsteforældre) ringer eller skriver for at rådgivning om, hvad det bedste hjælpemiddel eller hjælpeprogram er til deres barns computer. “Jeg har søgt på ‘gode apps til ordblinde’, men hvad er bedst”?
Mit svar er simpelt.
Dét, som passer til dit barn.
Ikke det, som passer godt til naboens ordblinde barnebarn, bagerlærlingen nede ved den lokale bager, eller fætteren, som går i gymnasiet.
Jeg forstår godt, hvis du spørger andre, hvad de synes er godt, men det er altafgørende for dit barn, at teknologien både passer til dit barns behov og dit barns måde at arbejde med ord og bogstaver på.
Teknologi er smart, men dit barns behov kommer først
I den bedste mening, oplever jeg, at forældre kommer til at fokusere på teknologien. “Den er jo så smart. Den kan ordne mit barns problem med at læse og stave.”
Ja, teknologien er smart. Og ja, den kan hjælpe med at læse og stave.
Men hvis dit barns hjælpemidler ikke passer til dit barn, så kommer dit barn ingen vegne.
Det er lidt som en gammel Fiat 500 og en Ferrari. De færreste ville investere i en Fiat 500, hvis de skal køre et racerløb. Dér ville jeg i hvert fald vælge Ferrarien. Men hvis det er til bykørsel i Rom, så vil de fleste nok foretrække en Fiat 500. Bilen skal passe til mit behov.
Så derfor er mine anbefalinger til dig, når du skal hjælpe dit barn med hjælpemidlerne:
1 – Se først og fremmeste på dit barns behov
Dit barn udvikler sig gennem hele skoletiden. Dit barn har ikke brug for de samme funktioner hele tiden.
I 4. klasse handler det måske mest om at få læst tekster op i matematik, mens det i 7. klasse eksempelvis også handler om at have et godt ordforslagsprogram, der kan hjælpe med de lange og svære ord i historie.
Det er derfor afgørende at forstå dit barns behov for de enkelte funktioner i forhold til formålet med de opgaver dit barn har.
De fem funktioner, som kan dække dit barn behov er:
2 – Hjælp dit barn med at gøre hjælpemidlerne meningsfulde
Jeg gør ikke noget, hvis det ikke giver mening for mig. Måske du har det på samme måde?
Dit ordblinde barn vil meget sandsynligt heller ikke bruge hjælpemidlerne, hvis de ikke giver mening at bruge: “Hvorfor skal jeg bruge dem, når de andre ikke skal?”, “Jeg gider ikke bruge dem, det er en kedelig stemme, der læser op!”
Det er individuelt fra barn til barn, hvad der giver mening i forhold til at bruge hjælpemidlerne. Men mit forslag til dig er, at I enten arbejder med at se på den tid, som dit barn sparer ved at bruge hjælpemidlerne. Og I dermed kan hygge jer med andre ting end lektier i hverdagen.
Eller at I ser på, at det bliver lettere at løse opgaverne, så dit barn kan blive endnu bedre. Fordi dit barn fokuserer på det, som er formålet med opgaven. Og ikke fokuserer på at læse og stave sig igennem fx matematikopgaver.
Jeg har også lavet et onlinekursus til dig, “Sådan hjælper du dit ordblinde barn med at bruge hjælpemidler – Uden modstand og at I bliver uvenner”
Her guider jeg dig gennem, hvilke forskellige behov ordblinde kan have, hvilke funktioner, der er relevante, når dit barn skal læse og stave samt hvordan du kan hjælpe dit barn med at se mening med hjælpemidlerne. Med det formål, at du fremfor alt skal være forældre. Så I får tid til andet end lektier i hverdagen.
3 – Drop tanken om, at du burde være lærer eller it-ekspert for at hjælpe dit barn
Du må ikke fortvivle, hvis du hverken er lærer eller en teknisk guru. Det er ikke det, som er vigtigt, når du skal hjælpe dit barn med at bruge hjælpemidler.
Det er i stedet, at du fokuserer på dit barns behov og hjælper med at dit barn ser meningen med at bruge hjælpemidlerne.
Ofte kan for meget fokus på teknikken bremse forældre i at synes, at de kan hjælpe deres børn. Men sådan skal du ikke have det.
Teknik kan man altid få hjælp til, og det er ikke din viden om it, der får dit barn til at bruge hjælpemidlerne. Det er derimod, at du støtter dit barn i at udforske dem. Du skal frem for alt være forældre.
Min egen erfaring er, at jeg er glad for, at min mor ikke forsøgte sig med at være lærer overfor mig. Hun hjalp mig naturligvis med mine lektier (når jeg ikke forsøgte at løbe væk eller lave ballade), men hun sørgede for, at al min tid efter skole ikke bestod af skolearbejde.
Hvis du alligevel sidder og tænker, at jeg er jo det modsatte er en it-ekspert, så kan jeg trøste med, at jeg ofte oplever, at børnene bliver de bedste it-eksperter. Hvis dit barn ikke er nået dertil endnu, så vil skolen eller udbyderen af hjælpemidlet kunne hjælpe med det tekniske.
Giv dit ordblinde barn endnu mere ved at læse her:
Forstå dit ordblinde barn
Det kan være svært at være forældre og hjælpe med lektierne uden at blive frustreret.
Den ordblinde hjerne
Har du også tænkt om der er noget galt med dit ordblinde barns hjerne. Altså hvorfor hovedet ikke vil forstå de der drilske bogstaver.
Acceptér ordblindheden
Har dit ordblinde barn svært ved at tale om tankerne og følelserne, når bogstaverne driller?
Bring også følelserne bag ordblindheden frem med bøgerne:
“Bogen var vores søns følelsesmæssige redning. En bog der gav min søn en forklaring på at han ikke var “dum”.”
‘Michael og Bogstavbjerget’ er for dig og dit ordblinde barn i 4.-6. klasse, som har svært ved at snakke om udfordringerne med bogstaverne.
“Min søn kunne genkende sig selv flere gange i historien. Han troede, det var ham, der blev skrevet om”
‘Nikolaj og det slimede eksplosive bogstavmonster’ er en højtlæsningsbog til dig og dit barn i 1.-3. klasse, som har svært ved at knække bogstaverne.
Glæde ved at lære nyt
Følelserne er den primære motor for læring. Vil du også ønske, at dit ordblinde barn blev gladere for at lærer nyt i skolen?
Svært ved at lærer at læse
Er det læsevanskeligheder eller er mit barn ordblind? Du kan se, at dit barn kæmper med bogstaverne, med hvordan kommer dit barn videre derfra?
Forstå ordblindetesten
“Hvornår skal mit barn testes for ordblindhed? Og hvad gør vi efter testen?”
Jeg så først meningen med hjælpemidlerne, da…
I min folkeskoletid brugte jeg bestemt ikke hjælpemidlerne, selvom jeg havde min egen computer med alt det, jeg skulle bruge.
Hvad skulle jeg det for? Jeg følte mig anderledes, når jeg skulle hive min computer frem og jeg synes hjælpeprogrammerne var besværlige at bruge, eller sagde, at de var i stykker. Det sidste var mest en undskyldning til de voksne for at slippe for at bruge dem. Og de voksne bed altid på til sidst.
Jeg fik opbygget en gevaldig mur foran hjælpemidlerne, så de ikke var noget for mig.
Til gengæld fandt jeg mange andre veje rundt om udfordringerne.
Når vi havde gruppearbejde tilbød jeg altid noget andet end at skrive, og jeg var aktiv i at finde på idéer til at løse de udfordringer læreren sætte os overfor. Det har vist sig, at jeg har trænet en mere kreativ udviklende side end mange af mine klassekammerater. Så det har ikke været så skidt endda.
Men i dag ved jeg, hvis jeg havde brugt hjælpemidlerne i folkeskolen, ville jeg have haft lettere ved at skrive opgaver senere i mit uddannelsesforløb, så jeg ikke var afhængig af andre. Det ville jeg ønske, jeg havde gjort.
Men jeg så først mening med hjælpemidlerne, da jeg var 28 år. Det var alt for sent, at jeg begyndte at bruge dem. Og mange ting kunne have været meget lettere i min skoletid.
Derfor håber jeg, at dit barn tager hjælpemidlerne til sig nu. Så dit barn kan få glæde af dem under hele sin uddannelse og I får mere tid til hygge efter lektierne i hverdagene.
Jesper Sehested
Ordblinde, forfatter og foredragsholder
Hvem står bag Etlivsomordblind.dk
Jesper Sehested er ordblind. Igennem hele Jespers skoletid drillede bogstaverne, og i 9. klasse fik han 71 fejl i diktat ud af 92 mulige.
Bogstaverne gav Jesper en opfattelse af, at han var anderledes og ikke kunne det samme som sine klassekammerater. Det lå derfor ikke lige for, at Jesper en dag skulle blive både forfatter og foredragsholder.
Med åbenheden om sin ordblindhed og hårdt arbejde fik Jesper sig en uddannelse og driver i dag sin egen virksomhed Etlivsomordblind.dk samt har skrevet og udgivet en række bøger:
- Michael og Bogstavbjerget
- Sæt ord på ordblindheden – snak om tanker, følelser og læsning
- Nikolaj og det slimede eksplosive bogstavmonster
- Et liv som ordblind i folkeskolen – Forstå dit ordblinde barns tanker og følelser
- Det er bare 4 funktioner – det første og vigtigste alle lærere skal vide om ordblindhed og læse-skriveteknologi
Jesper har desuden holdt foredrag for over 25.000 ordblinde, forældre og lærere.
Foredraget om livet som ordblind: ‘Fra 71 fejl i diktat til uddannelse… og nu forfatter’ holder Jesper på skoler og biblioteker.
Særligt for lærerne holder Jesper foredraget ‘Hvem får LST op af tasken? – så de ordblinde elever viser, hvad de kan i alle fag’.
Desuden er bogen ‘Det er bare 4 funktioner – det første og vigtigste alle lærere skal vide om ordblindhed og læse-skriveteknologi’ skrevet til alle lærere, så de kan støtte deres ordblinde elever i alle fag.