Fordrag om livet som ordblind

Mit mål er, at hjælpe ordblinde til, at se deres muligheder. Igennem mit eget liv som ordblind,  arbejde med Etlivsomordblind.dk og forfatter til Ordblindebogen – Michael og Bogstavbjerget, har jeg skulle kigge meget indad. Dette har vist mig, hvordan jeg har overkommet min ordblindhed. Min vej har også givet et stort indblik i de hjælpemidler der findes til ordblind og andre med læse eller staveproblemer. Derudover har jeg også mødt mange andre ordblinde, og hørt deres oplevelser.

I denne forbindelse har jeg  opdaget, at ordblindhed ikke behøves, at være en negativ ting. Den måde man som ordblind må finde omveje, kan lærer en en masse andet. Ser man rundt i verden og hvem som er ordblind. Kan man finde mange ordblinde, der har lært andre kompetencer, som de lever af i dag.

Skøn og uformel afrunding af Læsevejlederens Dag 2017. Jesper fortalte levende om, hvordan det er at være i læsevanskeligheder – og hvordan man får et godt liv.
Marianne HundebølPædagogisk konsulentCFU Nord
 • Holdt foredrag for:

  • Smidstrup- Skærup Skole
  • Nørbæk Efterskole
  • Kragelund Efterskole
  • UngdomsCenter Vejle
  • Herning Bibliotekerne
  • AOF Hillerød og Lyngby
  • MV-Nordic
  • VUC Lyngby
  • Hovedstadens Ordblindeskole
  • Halsnæs Kommune Jobcentret
  • Munkebjerg Konference 2016
  • Nota
  • og flere …

Jeg tilbyder foredrag, omkring forskellige emner til folkeskoler, biblioteker, VUC, kommuner og uddannelsessteder. Dette kan sammensættes som I ønsker det. Det kan være som enkeltstående foredrag for folkeskoler eller VUC, for at snakke åbent om ordblindhed.

Det kunne også være en temadag, med  foredrag og en-til-en samtaler for at finde frem til, hvordan de bedst muligt kan bruge deres ordblindhed i skolen eller uddannelse.

Mulighederne er mange, og er du meget velkommen til at kontakte mig (jesper@etlivsomordblind.dk eller 23 72 02 31), ganske uforpligtende, så kan vi snakke om at finde den helt rigtige vinkel for jer.

… Jespers oplæg satte mange tanker i gang hos både forældre, børn og hos os lærere. Og efterfølgende gav børnene bl.a. udtryk for “at det var sejt, at Jesper kunne tage en videregående uddannelse, når han ikke engang kan alfabetet”. Og flere elever ville tage med sig, at man skal huske at rette ryggen og finde sin egen vej i livet – og at ordblindhed ikke behøver være nogen hindring.
Line Leth JørgensenOrdblindelærer og tovholder-/underviser i forældrenetværket.

Fra dumpet til uddannelse

Derudover har jeg også foredraget, ‘Fra dumpet til uddannelse – 6 metoder til uddannelse’, dette foredrag bygger på mine egne måder at gøre tingene på, som har gjort at jeg på 12 år er gået fra 00 i retstavning til en engelsksproget kandidatuddannelse. Det er bygget op omkring historier fra mit liv, her kommer jeg blandt andet ind på:

 • Der er mange veje fra A til B
 • Hvem kan trække mig op
 • De små positive oplevelser på vejen
 • med mere ..

Foredraget kan holdes alle steder. Det vil være at foretrække, hvis der er adgang til en projektor, men dette er ikke noget krav. Foredraget vare omkring 1½ time inkl. spørgsmål. Du kan kontakte mig for mere information (ganske uforpligtende) på jesper@etlivsomordblind.dk eller 23 72 02 31

Jesper Sehested taler til ordblindeelever om livet med ordblindhed

Livet som ordblind og foredrag

Mit mål er, at hjælpe andre til, at se deres muligheder. Igennem mit eget liv som ordblind og arbejde med Etlivsomordblind.dk og Ordblindebogen, har jeg skulle kigge meget indad. Dette har vist mig, hvordan jeg har overkommet min ordblindhed. Min vej har også givet et stort indblik i de hjælpemidler der findes til ordblind og andre med læse eller staveproblemer. Derudover har jeg også mødt mange andre ordblinde, og hørt deres oplevelser.

I denne forbindelse har jeg  opdaget, at ordblindhed ikke behøves, at være en negativ ting. Den måde man som ordblind må finde omveje, kan lærer en en masse andet. Ser man rundt i verden og hvem som er ordblind. Kan man finde mange ordblinde, der har lært andre kompetencer, som de lever af i dag.

Ordblind og uddannelse

I folkeskolen, har man haft det svært. Senere i livet, lægges der ikke kun vægt på at kunne læse og stave. Som ordblind har du måske lært, at sælge dig på andre måder, bruge hænderne eller noget tredje. Jeg har gennem min egen uddannelsestid, ikke skrevet så meget som andre.

Jeg har i stedet sørget for mange andre ting, der også skal være styr på, til en opgave. Dette har lært mig at finde kompetencer de andre ikke har. Dette har givet mig en kandidat fra Copenhagen Business School, med to udlandsophold. Jeg har læst alle disse steder, selv om jeg er ordblind    

Åbenhed er bedst

Når man har haft flere dårlige oplevelser med ens ordblindhed. Er det forståeligt at man prøver at skjule det. Dette kan kræve meget energi og være hårdt. Denne energi kunne istedet have været brugt til meget andet, fx læse- og stavetræning. Dette problem findes ikke kun i folkeskolen, men også på uddannelsessteder, arbejdsmarkedet og privatlivet.   Min tilgang til ordblindhed er, at være åben om det.

Jeg har oplevet mange flere gode ting, ved at være åben end lukket. Jeg fortæller åbent om min historie, de gode som dårlige oplevelser. Jeg oplever tit at min åbenhed, åbner op for andre ordblinde til at fortælle deres historie. Hvilket de måske aldrig har gjort før.  

Udtalelser om Jesper’s foredrag om ordblindhed

Herunder kan du læse udtalelser, fra Jesper’s tidligere foredrag.

Hanne Hougaard

Social & Sundhedsskolen Hernings Holstebroafdeling havde i forbindelse med den internationale ordblindeuge i samarbejde med Netværkslokomotivet, arrangeret en eftermiddag med Jesper Sehested og Maiken Østergaard Pedersen.
En meget lærerig eftermiddag, som har givet nogle af vores elever noget at tænke over.

Hanne HougaardSocial & Sundhedsskolen Hernings
Anette Juul-Jensen
Jesper fortæller fængende og humoristisk om nogle af de oplevelser han har haft som ordblind elev i skolesystemet. Vi hører om mere eller mindre forstandige lærere og om hans udfordringer med noter, kommaer og nutids-r.
En berigende oplevelse for både elever og lærere.
Jesper Sehested holder foredrag om Ordblindhed på Ebeltoft Skole
Anette Juul-JensenEbeltoft Skole
Marianne

Skøn og uformel afrunding af Læsevejlederens Dag 2017. Jesper fortalte levende om, hvordan det er at være i læsevanskeligheder – og hvordan man får et godt liv.

MariannePædagogisk konsulent - CFU Nord
Mads Bo-Kristensen

Et fantastisk indlæg på IT Ledernetværksmøde 18. Maj på Firkløverskolen. En gribende fortælling om, hvordan livsduelighed bliver til gennem relationer, kritisk kreativ tænkning og vedholdenhed. Og hvordan teknologi kommer i anden række, men bliver et personaliseret instrument for succes i uddannelse.

Mads Bo-KristensenChefkonsulent, Uddannelse & Læring, Vejle Kommune
Thomas Ais

Jesper leverede en rørende, morsom og personlig beretning om at komme styrket ud i livet ved at se sit handicap i øjnene

Jesper Sehested holder foredrag om livet som ordblind for læsepaedagoger

Thomas Aismedarrangør af Munkebjergkonfercnen 2016 for Landsforeningen af Læsepædagoger
Marianne Ellingsen

Tak for et fantastisk oplæg, som på alle måder rørte en dybt og satte mange gode tanker igang.

Marianne EllingsenLæsevejleder – Tove Ditlevsens Skole
Hans Kærgaard

Jesper formåede at have 225 ordblindes fulde opmærksomhed, da han gav oplæg om sin ordblindhed, for de mange skolelever på klassetrinene 7. – 10. klasse. Jespers oplæg gav masser at rygstød til de unge om, at de har masser af gode muligheder, selvom de er ordblinde

Jesper Sehested fortæller om ordblindhed i Herning

Hans KærgaardKonsulent, Netværkslokomotivet og medarrangør af Ordblindeugen 2016
Jette Julsgaard Nyland

Jesper Sehested holdt et fantastisk inspirerende foredrag om hverdagens udfordringer som ordblind og elev i folkeskolen, til ordblindeugen i Herning for 225 unge ordblinde elever fra 7.- 10. klasse og deres lærere.

Jesper Sehested taler til ordblindeelever om livet med ordblindhed

Jette Julsgaard NylandLæsekonsulent i Herning Kommune
Rie Nielsen

Jespers oplæg var præget af en dyb faglig viden om ordblindhed kombineret med egne personlige erfaringer og en god portion humor. De mange besøgende, der var mødt op for at høre Jesper, blev derfor både klogere på ordblindhed og på, hvordan man lever et rigtig godt liv, uden at ordblindheden fylder det hele

Rie NielsenForstander på Hovedstadens Ordblindeskole
Julie Guldbæk

Jesper Sehested fortalte underholdende og engageret om sit eget liv med ordblindhed, og om hvordan han har klaret sig igennem skole- og uddannelsessystemet trods de udfordringer der er, når man har svært ved at læse og skrive.

Der blev en god debat efterfølgende, om de forskellige tilgange til ordblindhed og de udfordringer man står overfor, både som barn og voksen. Alt i alt et super interessant og oplysende foredrag, som burde komme ud på alle skoler og institutioner, der gerne vil informere om hvad det vil sige at være ordblind, og hvordan man lever med det.

Julie GuldbækAOF Gladsaxe
Jens Lau Pedersen

Jesper leverede på charmerende og autentiske vis et super godt foredrag for efterskolens elever og deres forældre. Jespers personlige historie gav et autentisk indblik i den ordblinde udfordringer og overvejelser.
Jespers historie var samtidig et bevis på, at det betaler sig at knokle og bede om hjælp. At være ordblind betyder ikke at man skal skrotte sine drømme og mål, men at man skal finde andre veje, måske lidt mere besværlige, end de gængse.
Jesper er et levende bevis på, at åbenhed om personlige udfordringer er vejen frem. ”At være ordblind betyder ikke, at man er dum”. Tværtimod!

En stor tak til Jesper fra elever, forældre og personale på Kragelund Efterskole.

Jesper Sehested er ordblind, holder foredrag på Kragelund Efterskole

Jens Lau PedersenForstander – Kragelund Efterskole

Tak for et super inspirerende foredrag, jeg fik super gode input med hjem. Min søn (14 år) var også meget glad for at være taget med, og han fik nogen ting at tænke over om hans ordblindhed.

Helle A.Forældre til en ordblind
Mette Kjeldsen

Spændende og inspirerende foredrag om vejen gennem uddannelse som ordblind. En af mine ordblinde elever sagde bagefter: “Så kunne det jo godt være, at jeg også kunne.”. Det var både opløftende og tankevækkende!

Mette KjeldsenUngdomsCenter Vejle
Tina Daugaard

Vi har i forbindelse med et møde for unge ordblinde studerende haft fornøjelsen af at have Jesper på besøg på biblioteket i Herning.
Jesper holdt et personligt og lærerigt oplæg med fokus på at være ordblind og studerende. De unge fik en masse konkrete tips & tricks til gadgets og hjælpemidler med hjem, samtidigt med at de kunne “spejle sig i” Jespers personlige erfaringer fra studie- og arbejdsliv. Jesper var – og er – en rigtig god “rollemodel”, der efterlod alle med en positiv tro på, at man kan ALT – også som ordblind.

En af Jespers mange gode pointer var at være åben omkring sin ordblindhed og ikke være bange for at spørge om hjælp, fx hos venner/medstuderende. At “hjælpemidler” også kan  være andet end teknik! Jesper var på alle måder en inspiration for alle, der hørte ham.

Tina DaugaardProjektleder /Bibliotekar– Herning Bibliotekerne
Lene Juul

Har haft Jesper Sehested Jensen til at holde foredrag i forbindelse med vores Ordblindedag på Hedensted Bibliotekerne. Det var et fint, levende foredrag hvor både gæster og vi blev klogere på det at være ordblind i det danske uddannelsessystem.

Lene JuulHedensted Bibliotekerne
Mia Sander Kildemoes

Tak til Jesper for et underholdende og autentisk oplæg. Jesper leverer varen og giver en stor del af sig selv på charmerende vis. Hans oplevelser med folkeskolen giver stof til eftertanke og inspirerer til, hvordan undervisningen bør tilpasses det enkelte barns individuelle behov.

Jesper Sehested Jensen holder foredrag om ordblindhed

Mia Sander KildemoesMV-Nordic – Erhverv og Uddannelse
Line Leth Jørgensen

Igår aftes havde “Hillerødsholmsskolens Netværk for forældre til børn med ordblindhed” besøg af Jesper Sehested. Jesper fortalte meget ærligt og levende om sin vej gennem uddannelsessystemet – med både nedture,  opture og masser af kreative omveje.

Jespers oplæg satte mange tanker i gang hos både forældre, børn og hos os lærere. Og efterfølgende gav børnene bl.a. udtryk for “at det var sejt, at Jesper kunne tage en videregående uddannelse, når han ikke engang kan alfabetet”. Og flere elever ville tage med sig, at man skal huske at rette ryggen og finde sin egen vej i livet – og at ordblindhed ikke behøver være nogen hindring.

Hos forældrene fyldte det efterfølgende også meget, at Jesper havde talt om, hvor vigtigt det er, at tro på sig selv, og at finde de løsninger, der virker for én selv. Desuden var alle rigtigt glade for at høre alt dette fra en ung mand, som selv for nylig har oplevet det på egen krop.

Det var en berigelse for os at have Jesper ude og holde oplæg

Line Leth JørgensenOrdblindelærer og tovholder-/underviser i forældrenetværket.
Line Dybvald

Tak til Jesper for et helt igennem ærligt og nærværende oplæg omkring sin folkeskoletid, på godt og ondt. Vi fik i særdeleshed grint sammen, men også følt suget i maven, når der blev sat fokus på Jespers nederlag og skolens indsats – eller mangel på samme – for at støtte op omkring ordblindhed. Et meget givende oplæg med masser af positiv feedback fra deltagerne!

Jesper Sehested Jensen holder foredrag om livet som ordblind i folkeskolen

Line DybvaldMV-Nordic – Grundskolen
Elever på Nørbæk Efterskole
 • Jeg har indset, at man skal tro på sig selv. Hvis man kan læse på CBS kan man også læse statskundskab, som er mit mål.
 • Utroligt hvad Jesper har været igennem. Jeg kan se, at selv om det er svært, kan det godt lade sig gøre at få en uddannelse, selv når man er ordblind. Jeg ved jeg kan bruge det jeg er god til, som er noget med teknik og at kunne bygge ting.
 • Jeg kan se de samme træk i mig, som Jesper fortæller om. Jeg har mange ideer og det er min styrke og så har jeg humor.
 • Jeg synes det er fedt, at Jesper har klaret sig igennem det han har, som ordblind. Jeg ved allerede at jeg er god til at fremlægge, så det kan jeg bruge til at vælge fag.
 • Jeg lærte, at jeg ikke skal være bange for at leve livet. Jeg forstod at det er ok at sige at jeg er ordblind, men jeg kan noget andet. Blandt andet er jeg god til at snakke med folk.

Foredrag på Nørbæk Efterskole 

Elever på Nørbæk Efterskole
Laura Dixen

Tak for dit besøg! Det var rigtigt interessant at høre din historie, dine erfaringer og ikke mindst den debat og de spørgsmål, den førte med sig fra vores kursister. Som lærer er det altid rart at få indblik i, hvordan de kursister, man underviser, oplever undervisningen – og verden i det hele taget. Det gav mig en ny indsigt i, hvor svært det kan være at få udbytte af en tekst – også selv om man får hjælp til at læse den højt!

Laura DixenOrdblindelærer på VUC Lyngby
Lucy A.

Jeg er glad for du kom til Lyngby VUC for at tale om din situation jeg var så glad for at høre dig men jeg vil gerne blive lige som dig til at læse men jeg er gammel men jeg er meget tilfreds med at få undervisning på Lyngby VUC men jeg har været på Hillerød VUC de kunne ikke hjælpe mig så kom jeg til Lyngby i stedet for. 

Lucy A.Kursist på VUC Lyngby
André L. K.

Jeg synes det var et godt foredrag du holde det var dejligt endelig at høre en som havde samme problemer som jeg har og det var godt endeligt at høre en god historie for en ordblind jeg synes kun jeg har hører dårlig historie fra andre ordblind og når man høre så mange dårlig historie så til sidst tror man selv på dem og de komme til at påvirke en meget mere end man tror.

Jeg vil sige for mig selv har jeg også gå meget og tvivlet på hvad jeg dur til om jeg nogensinde kommer til at få mig en uddannelse som jeg gerne vil og lige som vi snakke om vil jeg gerne på Copenhagen business skole og læse erhvervsøkonomi og vil sige den snak vi tog var lidt at en øje åbner for mig fordi har gå meget og tvivlede på hvad jeg vil kunne opnår når man er ordblind som jeg er fordi jeg altid høre at jeg ikke bliver til noget fordi man er ordblind det synes jeg bar er noget pis at fyr af fordi mange ordblind er jo ikke dumme vi kan bar ikke læse og skrive lige.

Som andre kan mange ordblind er jo meget kloge på andre områder end dem som kan læse og skrive for eksempel er jeg meget dygtig med min hænder og andre er ikke så dygtig med hænder men så er de dygtig til andre ting som jeg ikke er og vi er jo forskellige alle samme så jeg tro bar man skal tro lidt mere på sig selv så kan man hvad man vil og jeg tænker meget på at gå i gang med min drømme uddannelse snart

men tak fordi du kom det var en fornøjelse at møde dig tak for de god råd
skrevet at André Lee Kennedy 

André L. K.Kursist på VUC Lyngby
Unge på Halsnæs Kommune Jobcentret
 • Morten, 21 år: Det har givet mig noget at tænke over, jeg skal testes for ordblindhed.
 • Sofie, 24 år: Rigtig godt at høre fra en der selv har prøvet hvor svært det kan være.
 • Adam, 22 år: Det med at sætte nogle delmål, når man går i gang med en uddannelse var rigtig godt.
 • Johan, 25 år: Jeg blev meget inspireret af Jesper, så kan jeg også gå i gang med en uddannelse.
 • Casper, 23 år: Det med at man ikke behøver at gå lige fra A til B, kan jeg bruge.
 • Sofie, 19 år: Det gave rigtig god mening, det Jesper sagde, jeg kunne se mig selv i flere af de ting han fortalte om.
Unge på Halsnæs Kommune Jobcentret
Kristina Myhle Ambus

I uddannelsesvejledningen i Halsnæs kommune har vi kørt et kursus der hedder ‘Pit Stop’, det er et kursus for de unge der er tilskyndet uddannelsesvejledningen/ Jobcenteret i Halsnæs. Pit Stop kurset er delt op i 8 moduler, hvor det ene er et modul der hedder ‘Apps med Ord’ som to af Mentorerne fra uddannelsesvejledningen stod for, på dette modul blev de unge introduceret for de hjælpemidler der er tilgængelig for at kunne læse og skrive, så som forskellige Apps til iPhone og Android samt de forskellige hjælpeprogrammer der er til computeren.

I den forbindelse havde vi inviteret Jesper Sehested Jensen som har bloggen, Et liv som ordblind, Jesper kom og fortalte om hvordan hans skole gange har været og hvordan han har klaret sig igennem hans uddannelse og hans ophold i udlandet hvor han også har gået i skole.

Efter Jespers fordrage har tilbagemeldingerne fra de unge været rigtige gode, de er virkelig blevet inspireret, flere af dem har udtalt at de kunne bruge mange af de ting Jesper fortalte om, især det med at man ikke nødvendigvis behøver at gå fra A—B, her fortalte Jesper at man ikke behøver at gå den lige vej for at komme frem til en uddannelse, med at vejen godt kunne være meget snørklet og at Jespers egen vej havde mange snørkler på, får han fandt vej frem til hans uddannelse / job.

De unge der var med på kurset sagde at det gav rigtig god mening hos dem og en af de unge udtalte efter Jespers fordrage, at han nu havde fået mod på at søge ind på en uddannelse.

Kristina Myhle AmbusMentor, Halsnæs Kommune Jobcentret
Kristian Svendsen

Jesper holdt et foredrag på vores IT-cafe. Jesper fortalte om sin egen ordblindhed og de strategier – samt It-værktøjer – han har anvendt for at kunne gennemføre sin uddannelse.
Vi fik også en historien om, hvordan han blev inspireret til at oprette hjemmesiden ”Et liv som ordblind” Et interessant og sjovt foredrag, som kan anbefales.

Kristian SvendsenAnsvarlig for IT-Cafeen – Hovedstadens Ordblindeskole