Den nye ordblindetest
I 2013 blev det beslutte, at der skulle laves en ny test for ordblinde. Ordblindetesten skulle kunne identificere personer med ordblindhed / dysleksi fra 3. klasse til universitetet. Testen ville også sikre, at ordblinde ville få en mere ensartet dokumentation af deres vanskeligheder.
Det skal give bedre adgang til støtte og hjælpemidler som oplæsning og ordforslag. Der vil heller ikke være forskel på hvor i danmark man bor, og hvor i uddannelsessystemet man befinder sig.
“Der er vist ingen andre, som har prøvet at udvikle en test, der skal kunne bruges fra 3. klasse til universitetsniveau, så det bliver en stor udfordring. Vi vil lave en række opgaver med underliggende delopgaver, der får forskellige sværhedsgrader, så både eleven i 3. klasse og den studerende på universitetet bliver udfordret. Hvis de altså er ordblinde“. – Mads Poulsen – lektor og daværende tovholder for “Ordblindetest på tværs af uddannelser”
Har du taget testen og sidder tilbage og er ked af det eller lettet, så er du ikke alene. Vil du vide hvor du kan få taget en ordblindetest, som voksen (ikke for børn og unge i folkeskolen)?
Infografen må kun gengives med tilladelse fra Etlivsomordblind.dk
Ordblinderisikotesten
Den nye Ordblinderisikotest giver mulighed, for at undersøge elever fra børnehaveklassen og 1. klasse, for deres risiko for at udvikle ordblindhed. Ud fra risikotestens resultat, giver det mulighed for at hjælpe eleverne med ekstra støtte og opmærksomhed i læseundervisningen. Det kan hjælpe eleven for fremtiden og mindske læsevanskelighederne.
Ordblinderisikotesten er inddelt i 3 trin og foregå på papir. Ud fra resultatet af testen, efter antal point, viser om eleven er i grøn (Eleven er sandsynligvis ikke i risiko for at udvikle alvorlige afkodningsvanskeligheder) eller rød gruppe (Eleven er sandsynligvis i risiko for at udvikle alvorlige afkodningsvanskeligheder).
De 3 trin i Ordblinderisikotesten
- Højtlæsning af ordlister med ord og nye ord (nonord)
- Bogstavbenævnelse
- Dynamisk Afkodningstest
Testen forventer at kunne finde 80 % af de elever i 0. klasse, der senere vil vise sig at udvikle svære vanskeligheder med ord og bogstaver. I 1. klasse vil tallet være 90 %.
Ordblinderisikotesten kræver ikke tilladelse fra forældre ligesom ordblindetesten, fordi den bliver gemt op til 15 år.
Vil du læse mere om ordblinderisikotesten kan du læse vejledningen her.
Krav på en ordblindetest
Politikerne har afsat 607 millioner kroner til en række projekter på det sociale område i satspuljeaftalen for 2016. Iblandt de mange projekter er der også givet penge til, at elever i folkeskolen har krav på at blive testet for ordblindhed én gang i deres skoleforløb.
“Med aftalen er der udsendt et klart signal om, at elever med ordblindhed skal identificeres tidligt, fordi vi ved, at det er alfa omega i forhold til at give elever med ordblindhed den bedst mulige undervisning og en bedre skolegang,” siger børne-, undervisnings- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby.
Aftalen gælder først fra skoleåret 17/18. Der er i alt afsat 11 millioner kr, en million kroner til projektet i 2016, 2,8 millioner kroner i 2017 og 3,6 millioner kroner årligt fra 2018 og frem (til politikerne måske stopper det igen). Ordblindetesten er en digital test hvor det kræver at der skal være en læsevejleder til stede. Det er det pengene skal bruges til samt finansiere de kommunale merudgifter der er ved at gennemføre ordblindetesten.
Sådan skal retskravet fungere
Retskravet på en ordblindetest betyder, at forældre, som finder, at deres barn har læsevanskeligheder som følge af ordblindhed, kan anmode kommunalbestyrelsen om, at der foretages en ordblindetest af deres barn, selv om skolelederen ikke har fundet det nødvendigt.
Kommunalbestyrelsen vil i så fald være forpligtet til at sørge for, at der foretages en ordblindetest af barnet. Kommunalbestyrelsen kan efter de kommunalretlige regler uddelegere beføjelsen til for eksempel skolens leder. Det vil i så fald betyde, at forældrene kan gøre deres retskrav gældende over for skolelederen, der så vil være forpligtet til at sørge for, at testen gennemføres.
Det kan for eksempel være en lærer eller læsevejleder på skolen, der i praksis står for at afholde ordblindetesten. – Folkeskolen.dk
jeg ville gerne spørge jer om: Min datter er i 8 klasse og har fået et ordblindscore på 86: skal jeg forstår at hun hendes niveau er på 5.klasse? Hvad skal jeg så gøre for at tilpasse klasse niveau med hendes ordblindsniveau? På forhånd tak, Gemma
Kære Gemma,

Det kan jeg ikke svare på med fuld sikkerhed, men som jeg forstår testen, har du ret. Du kan sammenligne det på den måde du gør.
Jeg ville tage en snak med lærerne og hører om de ikke kan finde noget arbejde der ligger på hendes niveau, når der skal arbejdes med stavning. Hvis der skal skrives en opgave på 1 side, kunne det være din datter fik lov til kun, at skrive en halv. Det kunne også være at skrive om et emne din datter kender til, og dermed kender flere ord samt mere motiveret.
Mvh
Jesper
Min søn er netop blevet testet med ordblindetesten.
Han går i 4. Klasse.
Han fik 73 procent, altså lægger han iusikker fonologisk kodning.
Mit spørgsmål er, når han er så tæt på at blive teste ordblind, kan vi så være sikre på at han ikke er ordblind?
Der er ordblind i familien, han har meget svært ved at forstå det han læser om, han havde svært ved at knække stav/læsekoden.
Hej Christina,
Der er ikke nogle test, heller ikke ordblindetesten, der er 100% sikker. Med det resultat og familie historie, kan jeres søn alligevel godt være ordblind. Derfor skal I stadigvæk være opmærksom på de udfordringer og holde god kontakt med skolen, om mulig hjælp eller forløb.
Jeg kender til andre historier hvor “ordblinde” har været for gode til at modtage støtte selvom, de er ordblinde og har udfordringer. Så hvor grænsen i en test ligger, er altid svær. Så mit råd er at blive ved med at havde fokus på læsning og stavning. Derudover tag en samtale med skolen om hvordan i kan samarbejde om de udfordringer jeres søn har, lige meget hvad testen har sagt.
Mvh
Jesper Sehested
Jeg har testet flere elever med ordblindetesten, som har fået resultatet 97% i opgaven “Find stavemåden” og 100% i “Find det, der lyder som et ord” og som alligevel i følge testen ligger på grænsen til ordblindhed fx 10. kl. score 81 (grænsen er her netop 81) . Jeg kan forstå, at det handler noget om hastigheden – fx løst 30 ud af 40 og 30 ud af 44, men hvordan adskiller man ordblindhed fra elever, der generelt lidet af “langsomhed”?
Mvh.
Susanne
(læsevejleder)
Kære Susanne,
Jeg er ikke den rettet til, at svare på det. Kan dog fortælle, at der har været kritik af ordblindetesten, fra Kjeld Johansens MSc Psych., PhD educ for ikke, at være bred nok. Du kan læse mere om grundlaget for selve ordblindetesten her, Teknisk rapport ordblindetesten
Mvh
Jesper Sehested
Kan man på nogen måde, selv få adgang til en test til sit barn, evt betale sig fra det? så man ikke skal vente på skoler etc.
Hej Bjørn,
Der er forskellige steder hvor man kan få sit barn testet privat. Jeg kender ikke til kvaliteten bag dem, hvorfor jeg ikke nævner nogen. Du skal dog være opmærksom på, at skolen ikke behøver at godkende denne test. Så det er ikke sikkert at den giver adgang til hjælpemidler og støtte.
Mvh
Jesper Sehested
Hej Jesper.
Jeg har lige et spørgsmål. Jeg har selv taget testen og fik en score på 79 point. Jeg er 18 år og er i gang med første år på en 2-årig stx uddannelse. Min læsevejleder siger at det ikke er muligt at “gennemskue” prøven. Jeg brugte selv udelukkelses/gætte metoden da jeg ved at der ikke kan være 4 konsornanter efter hinanden.
Jeg har nemlig store problemer med at læse og en del problemer med at stave, og da 79 point ikke kan give mig hjælpemiddler prøvede vi på at få dem på baggrund af at jeg også har sammensynsproblemer, med den blev afvist?
Er der andre teste der kan teste en for ordblindhed?
Eller hvordan ved jeg om jeg er ordblind eller ej? for kan se på billedet at min score er meget lav i forhold til andre på min alder.
Mvh
Sofia
Hej Sofia,
Det kan nogle gange være en ulempe, at have gode udelukkelses strategier! Jeg kender ikke så meget til hvilken tests der findes, andet end (DVO). Mange er gået over til den nye ordblindetest, så tror ikke det bliver så let, at få taget en anden.
Du kan ikke regne med at testen er 100 % sikker for ordblindhed. Man kan jo godt have skabt gode strategier der gør man ikke lige falder igennem. Der kan også være andre ting, der gør at du ikke læser så hurtigt.
Der findes mange forskellige hjælpemidler på markedet, som du selv kan skaffe for billige penge, så det ville jeg prøve, hvis jeg var dig. Samtidig kan du og din læsevejleder, se om i kan finde en vej. Måske tage testen igen og hav en dårlig dag, host host.
Mvh
Jesper Sehested
kan udfaldet af testen bruget til at blive optaget som bruger af http://www.Nota.dk
Hej Stemann,
Ja, hvis du er “ordblind” efter ordblindetesten, giver det adgang til Nota. Ellers er det her de andre muligheder: Det kræver dokumentation fra skoleleder, VUC, kommunikationscenter, PPR, ordblindeefterskole eller en fagperson, der har kompetence til at teste for ordblindhed.
Mvh
Jesper Sehested
Hej
Er det rigtigt hvad folkeskolens læsevejleder siger, at man ikke bare kan teste en elev for ordblindhed, men at flere afleverede test skal indikere at der er et problem, Inden man vil tage stilling til en evt test. Har elevens familie relationer ang ordblindhed ikke noget at sige?
Hilsen Nils
Hej Nils,
Det er ikke et krav fra skolen, at bruge ordblindetesten. Derfor “bestemmer” de også selv hvornår de synes en elev skal testes. Derfor er der desværre også stor forskel på hvor meget der skal til få de gøre det, rundt om i landet. Hvis I har ordblindhed i familien, ville jeg helt sikkert bruge det samt elevens udfordringer til grund for at få skolen til, at tage en test.
Desværre kan det dog være en kamp visse steder i landet! Held og lykke, du kan jo altid henvise dem til hjemmesiden, så de kan læse mere om ordblindhed.
Mvh
Jesper Sehested
Hej Jesper
Jeg fik en test score på 84%. Jeg er 17 år, og igang med mit andet år på gymnasiet. Resultat var på den gule streg, hvad kan det betyde?
Vh
En elev
Hej Elev,
Den gule er “Usikker fonologisk kodning”, det skulle læreren gerne have forklaret dig efter testen. Det betyder at du ikke er ordblind, men stadigvæk har lidt svært ved det. Det er her læreren gerne skal komme med en opfølgning på hvad du/I skal gøre, for at rette op, så du kan komme op i det grønne. Jeg ville tag kontakt til læreren igen, for at hører hvad I sammen kan gøre, for at du kan forbedre dig.
Mvh
Jesper Sehested
Hej.
Hvilken alder skal man have for at få testet om man er ordblind?
Hvad skal et barn kunne inden man kan teste for ordblindhed?
Mvh Lena!
Hej Lena,
Med ordblindetesten i dag, kan man teste fra 3. klasse i folkeskolen. Der bliver arbejdet på en test, der kan gå ned til 0.-1. klasse, men det tager nok et år endnu.
Håber det gav svar.
Mvh
Jesper Sehested
Vores søn går i 3 kl. og er blevet indstillet til en ordblindetest. Vi er meget skeptiske over for denne test og evt. yderlige stigmatisering det måtte medfølge.
Der er ingen tvivl om at han har svært ved det faglige både i dansk og matematik. Generelt mangler ham motivation for skolearbejde og skolen, i det hele taget. Han er ekstrem kreativ, opfindsom, har en god evne til at forstå sammenhænge både socialt og inden for emner der interessere ham.
Det er som om han har opbygget en modvilje der kan have en negativ effekt på hans præstationer og det virker som at denne test vil udstille ham. Det er bestemt intet der vil styrke hans indsats i skolen og eller hans selvtillid.
Er der ikke generelt fare for at børn og unge, med denne test, vil blive sat i bås alene pga. at skolen ikke kan favne mere bredt inden for differentieret undervisning.
vh stephan
Hej Stephan,
Der er jeg ikke enig! Man kan ikke hjælpe nogle, hvis man ikke ved hvad der er galt. Derfor er det også vigtigt at teste, hvis man tror der er noget. Ordblindetesten må ikke bare være en test, hvor der så efterfølgende ikke bliver gjort noget, fra skolens side! At få af vide man er ordblind, kan godt rammer hårdt i noget tid, indtil man finde ud af det kun betyder man ikke er så god til at stave og læse, men kan så meget andet, som du også selv skriver! Men tænk på det modsatte, hvor man hele livet tror der er “noget galt” fordi man ikke kan læse og stave lige så godt som de andre! Der er mange fra den “gamle” skole der har levet med det, og jeg kender mange der gerne ville være blevet testet og fundet ud af det “bare” var ordblindhed, for lang tid siden.
Mvh
Jesper Sehested
Hej Jesper
Min søn er bleve testet ordblind, han går i 9. klasse og får 10 min. ekstra tid til eksamen.
Er det den ekstra tid der normalt anbefales, eller er der et sted hvor man kan se anbefalinger el. lign.?
Er det måske bare op til hver skole, hvor meget ekstra tid der gives?
Vh.
Mor
Hej “Mor”,
Her er hvad de skriver på socialstyrelsen.dk for grundskoler.
“Til næsten alle folkeskolens afgangsprøver kan ordblinde elever anvende de hjælpemidler, som de normalt bruger i den daglige undervisning uden, at det betragtes som en fravigelse.
Ordblinde elever har også mulighed for at få forlænget tid til eksamen eller andre former for fravigelser fra prøvekrav. Læs mere om disse muligheder i Bekendtgørelse om prøver og eksamen på Retsinformation.
Bekendtgørelse om prøver og eksamen i folkeskolen og i de almene og studieforberedende ungdoms- og voksenuddannelser
Det er skolens leder, der afgør, om der kan fraviges fra normale prøvevilkår. Denne afgørelse træffes på baggrund af en aktuel pædagogisk-psykologisk vurdering. Denne vurdering skal vise, at eleven på grund af sine særlige vanskeligheder ikke vil kunne opnå et resultat ved prøven, der afspejler den pågældendes faglige niveau.
En fravigelse, der ikke ændrer ved prøvens faglige indhold, skal ikke fremgå af elevens prøvebevis. Ændrer fravigelsen derimod ved prøvens faglige indhold, skal det fremgå af prøvebeviset.“.
Jeg har selv tidligere fået 25% ekstra tid til mine eksamener på mine uddannelser (HTX og Copenhagen Business School), men kender ikke bekendtgørelsen, men du kan prøve at læse den.
Håber det gav svar
Mvh
Jesper Sehested
Hej Jesper
Min datter på 10 år, som går i 4. klasse, er for en måneds tid siden blevet diagnosticeret som ordblind.
Testen er foretaget i skolen, og endte ud med en ordblindescore på 66, mod et gennemsnit for uddannelsestrinnet på 84. Så vidt jeg kan se, er en score på 66 lige på grænsen mellem ordblindhed og “usikker fonologisk kodning”. Så langt så godt/skidt.
Mit spørgsmål er dels til vægtningen i de 2 test, og dels til den store forskel på scoren i dem.
I “Find stavemåden” får hun 23 ud af 25 rigtige svarende til 92% med 5 rigtige pr. minut, hvilket giver en deltestscore på 67. Medens hun i “Find det som lyder som et ord” kun får 8 rigtige ud af 18 svarende til 44% med 1 rigtig pr. minut, hvilket giver en deltestscore på 65. Endelig er ordforråd 12 af 15 rigtige
Hvordan kan deltestscoren blive så ens, når antal rigtige er så forskellig?
Er usikkerhedsmargenen ved testen ikke for stor, til at kunne danne grundlag for en diagnose, dels når resultaterne på de 2 test er så forskellig, dels når resultatet, – 66 – ligger lige på grænsen mellem gul og rød?
Hvor stor bør den målrettede indsats være/blive i skolen, for at imødegå en ordblinds udfordringer? Min datter er tilbudt 4 timers hjælp i en mindre gruppe hen over ugen, hvilket jeg umiddelbart synes lyder af meget lidt, set ud fra de udfordringer hun møder, jvf. den faglitteratur jeg siden diagnosen har læst om emnet.
Mvh.
Peter
Hej Peter,
Matematikken bag testen, kan du læse alt om her. Ved ikke om det giver dig svar, med det er sådan de skriver rapporter om det! Det er op til skolelederen, og det er forskelligt fra sted til sted. Derfor er der ikke noget “rigtigt” svar på det.
Efter Ordblindetesten er det en god ide, at finde ud af hvor ens barns udfordringer ligger. Det er der måske desværre ikke så mange der gør, fordi nu har man fået personen ned i en kasse, og så arbejder man bare videre fra det punkt!
Mvh
Jesper Sehested
Hej Jesper
Jeg er blevet helt forvirret.
Jeg har en dreng på 8 år (næsten 9) som går i 2 klasse, da han har ventet et år med at starte i skole.
Han kan ikke læse og han kan ikke høre lydene i bogstaverne, alligevel vælger man at sige at man først kan teste ham for ordblindhedi 3 klasse.
Det syntes jeg jo som forældre er helt grotesk. Alt hvad jeg kan finde om ordblindhed og arvelighed (far, onkel og mormor er ordblinde), siger at man skal lave udredning hurtigst muligt, altså fra 0 klasse og senest i 2 klasse. Dette kommer både fra forældreforeningen og ordblindeforeningen hjemme sider.
Har du nogle gode råd, henvisninger til en forvirret mor og frustreret søn.
Mv. Camilla
Hej Camilla,
Det er desværre rigtigt at den “nye ordblindetest” først kan bruges fra 3. klasse. Der bliver dog arbejdet på en test der kan bruges tidligere, men det kan du jo ikke bruge til noget!
Ja, med den historie kunne der være grund til at være meget opmærksom! Vi har desværre et system der er god til kassetænkning og nu har vi være så heldig og fået en ny ordblindetest og så rykker vi problemet frem.
Jeg ville kontakte skolen og tage en snak med den. Fortæl at der allerede er ordblindhed i famillien og med de udfordringer din søn har nu, at der er langt tid til 3. klasse og om I kan finde en løsning sammen.
Håber det kan hjælpe dig og din søn lidt på vej, held og lykke!
Mvh
Jesper Sehested
TAK for en super god side og dine gode svar!
Et spørgsmål fra en underviser på friskole:
Har alle skoler adgang til at bruge testen, eller kræver det at man , f.eks. på en friskole betaler abonnement?
Kan alle lærere bruge testen, eller skal man være læsevejleder?
De sidste to spørgsmål: er testen til 0.-1.klasse færdigudviklet d.d.
OG hvor får man adgang til testene?
Hej TH,
Tak for de pæne ord, det varmer!
Ordblindetesten er gratis og kan også bruges af friskoler. Hvis eleven er ordblind, skal friskoler søge igennem SPS-styrelsen. Om det er en lærer eller læsevejleder, ved jeg ikke. Men kan ikke se hvorfor en normal lærer ikke skulle kunne gøre det, opgaverne bliver forklaret i testen.
Ved ikke hvornår ordblindetesten for de mindre klasser bliver færdig. Den “nye” ordblindetest kan findes på https://ordblindetest.nu
Mvh
Jesper Sehested
Hej alle.
Jeg har selv en datter på 13 år, der hele sit liv har kæmpet med læsning og matematik . Nu i 7. Klasse tager skolen sig endelig sammen – efter mange opfordringer!!- til at teste hende med ordblindetesten. Jeg er så glad for endelige at få vished for hvad der ‘driller’ hende. Derfor forstår jeg ikke fe forældre som har tvivl og endda modvilje for at skolen vil teste deres barn. Børn med vanskeligheder kommer hurtigt til at føle sig forkerte og lider mange nederlag . Alt dette påvirker deres selvværd og selvtillid . Så kære forældre, tag imod tilbuddet til jeres barn. Ingen stigmatiseres fordi de er ordblinde . De skal blot have en særlig støtte omkring dele af skolearbejdet så de netop kan klare sig bedre og blive glade og ligestillede børn .
Smil
Anette
Hej Jesper!
Jeg kunne se i en af de tidligere kommentarer her, at en kvinde (Sofia) følte, hun kunne bruge udelukkelsesmetoden, da hun tog Ordblindetesten. Har du hørt fra flere af de ældre elever/studerende, der tager testen, at de på en måde kan kompensere for deres vanskeligheder og dermed ikke lander i ordblindekategorien? Jeg er dog ikke helt med på, hvorfor Sofia ikke kunne få adgang til hjælpemidler, for efter 9. klasse kategoriseres man som ordblind, hvis man har en score under 81, ikke sandt? Hvis hendes var 79, burde hun kunne få adgang til hjælpemidler.
Har du gjort dig tanker om fordele og ulemper ved testen sådan generelt ud fra det, du har hørt?
Mvh. Birgitte
Hej Birgitte,
Det er stort set umuligt at lave en test, hvor der ikke er huller. Ordblindetesten er lige som alt andet! Hvis målet for X. klasse er 76 (ordblind) og du får 77, er du “ikke” ordblind. Dagen efter kan du dog være ordblind fordi du nu er kommet i X.+1 klasse. Her vil en lærer forhåbentlig sige, vi tester dig igen for at være sikker, måske med en anden test.
Jeg ville også bruge udelukkelsesmetoden, testen bruger antal opgaver over tid, går udfra det er fordi det tage højde for det. Du kan ikke være heldig at ‘gætte’ rigtig altid. Hvis du gør det, er det ikke gæt mere, måske forstår du det på en måde, du kan bare ikke rigtig forklare eller bruge det. Hvis det ligger så tæt og du føler at du gætter, så kunne man håbe at lærerne sagde, vil prøver lige noget andet.
Fordelen ved testen er at det er ens for alle og der ikke er forskel på hvor du er i uddannelsesystemet.
Håber det gav svar?
Mvh
Jesper Sehested
Hej Jesper
Min søn går på en lille privatskole – er det så stadig skolen der skal teste eller er det kommunen der skal forestå en evt. test?
Mvh Ellen
Hej Ellen,
Dette skulle gerne svarer dig:
Frie grundskoler vil få mulighed for at anvende testen i forbindelse med ansøgning om it-rygsæk til ordblinde elever, hvis der på skolen er en lærer, der er uddannet læsevejleder eller har tilsvarende kompetencer.
Det betyder, at skolerne ikke længere behøver at få testet deres elever for ordblindhed hos PPR, hvis de har kompetencer på skolen til selv at foretage udredningen. Skoler, der ikke har en læsevejleder eller lærere med tilsvarende kompetencer, vil fortsat skulle anvende PPR til udredning for ordblindhed. – privatskoleforening.dk
Mvh
Jesper Sehested
hej Jesper
Min søn går i 10 klasse og har altid haft meget svært ved at læse og stave. For en del år tilbage, jeg tror det var i 4 klasse, var hans daværende skole inde på om han var ordblind. Skolen gjorde noget, og vi havnede til sidst på en børne psykiatrisk afdeling og drengen blev testet for lidt af hvert. Vi fik svaret at drengen ikke fejlede noget der tilhørte en børnepsykologisk afdeling, han var bare en rask og sund dreng med stort D. Drengen har gennemført 2 efterskole ophold og har været rigtig glad for det, men det skorter ikke på, at han har ekstremt svært ved det danske, og opgaver i matematik hvor der står meget læsning i. Han kom selv sidst til mig og spurgte : Mor er du sikker på at jeg ikke er ordblind, jeg kan sku ikke engang stave til “arv” jeg kan ikke høre hvad det skal være. jeg har rigtig svært ved det.
Hvad gør jeg nu? Kan jeg rette henvendelse til VUC og få ham testet gratis eller skal det gå gennem skolen?
venlig hilsen Charlotte
Hej Charlotte,
For at kunne få hjælp på VUC, skal han være over 18 år ellers er det skolen/uddannelsestedet (SPS). Jeg har hørt om folk der er blevet testet som 17½ år på VUC, fordi så var de klar til at starte som 18 årig. Prøv at kig på Ordtavlen, der kan måske være it-hjælpemidler, som han allerede nu kan tage i brug selv.
Håber det gav dig svar.
Mvh
Jesper Sehested
Hej. Jeg har en søn på 9 år som er blevet testet for ordblindhed. Han har altid været lidt bagefter med at læse og skrive. Skolen vil have at han skal tage testen igen. Jeg vil lige hører hvornår man er ordblind og hvornår man ikke er. Han kan læse og stave et ord hvis han er usikker på et ord.
Med venlig hilsen tina
Hej Tina,
Ordblindetesten er inddelt i 3 udfald: grøn (ikke-ordblind), gul (vanskeligheder med sproget) og rød (ordblind). Så der er ikke så meget at tage fejl af der.
Mvh
Jesper Sehested
Hej Jeg har en dreng der går i 8. klasse. Han fik i sidst i 7. klasse lavet en ordblindetest, som viste han var ordblind, de (skolen og læsevejlederen) mente at træning kunne gøre at han ikke er ordblind længere, hvilket vi som forældre satte spørgsmålstegn ved, far er selv ordblind. Nu er han midt i 8. blevet testet igen og resultatet er da blevet bedre og ligger tæt på gult område, men han er stadig i rødt område. Problemet er at de ikke vil søge om hjælpemidler, fordi de mener at han ikke er ordblind. Hvad kan vi som forældre gøre?
Mvh Monica
Hej Monica,
Dejligt at hører din søn er blevet bedre! Jeg kender ikke nok til lovgivningen på området, så derfor kan jeg desværre ikke give dig et svar. Måske har din søn allerde mulighed for forskellige hjælpemidler gennem en smartphone, tablet eller computer i hjemmet. Prøv at kig på Ordtavlen, der kan du læse meget mere om alle de hjælpemidler der findes.
Mvh
Jesper Sehested
Kære Monica
Jeg er som læsevejleder på en skole rigtig ked af at læse, at din søns skole ‘ikke vil søge om hjælpemidler‘. Jeg håber, at det drejer sig om en misforståelse, der hurtigt bliver rettet op på! Selvfølgelig skal skolen tage din søns ordblindhed alvorligt. Henvend dig til dem igen og tilbyd dig som positiv samarbejdspartner, der gerne vil gøre alt det I kan hjemmefra for at hjælpe din søn – samtidig med, at skolen selvfølgelig skal løse deres del af opgaven; at sørge for, at din søn får de rette hjælpemidler og undervisning i at bruge dem + at tekstmateriale skal være elektronisk tilgængeligt, så han kan bruge oplæsning i stedet for øjenlæsning.
Din søn er ordblind og har derfor ret til at blive medlem af Nota, som er et elektronisk bibliotek. Her kan han downloade både fagbøger og skønlitteratur, så han kan høre teksterne i stedet for at læse dem med øjnene. Den person, der har testet ham på skolen, kan nemt melde ham ind. Ellers kan du selv kontakte Nota, de kan hjælpe dig. Se mere på http://www.nota.dk
Han skal også i gang med at bruge læse-/skrivestøtte, fx i form af CD-ORD eller IntoWords, som er det mest brugte. Se på http://www.mv-nordic.com for info og/eller spørg skolen, hvad de bruger til deres andre ordblinde elever.
Desuden bør skolelederen indstille ham til at få ekstra tid til afgangsprøverne (og når han er registreret i Undervisningsministeriet, får skolen også elektroniske filer af diverse opgaver, så han også til prøverne kan bruge oplæsning i stedet for øjenlæsning).
I kan selv gå i gang med at bruge apps på mobilen, der kan omdanne tale til tekst, så din søn kan skrive det, han tænker – i stedet for at være begrænset af det, han kan finde ud af at stave til! Så er det pludselig sjovt at deltage i chat på Facebook osv.
Her på denne blog ‘Et liv som ordblind’ er der tips og tricks til alt det elektroniske. Se mere på Ordtavlen.
Kig også på http://www.margitgade.dk hvor I kan finde skabeloner til skriftligt arbejde, der kan hjælpe din søn med at få struktur på de skriftlige opgaver. Det kan tit være svært for ordblinde at bryde opgaver ned i mindre dele. Her er skabelonerne en god hjælp.
HUSK at det er besværligt og tager tid at lære at arbejde på nye måder, men det er hele besværet værd, fordi det handler om, at din søn skal ende med at have samme valgmuligheder som alle andre i forhold til uddannelse og deltagelse i (samfunds)livet.
Alle gode ønsker for din søns læse-/skriveudvikling :-)
Mvh
Mette Håkansson, læsevejleder
Hej
Min søn i 3. klasse er lige blevet testet for ordblindhed. Han landede på 63 point og dermed i gul gruppe. Han har hele sin skoletid haft problemer med, at læse og skrive. Nu står vi der at han umiddelbart ikke er berettiget til Nota og IT-rygsæk. Han er gennem de sidste år blevet tilbudt div. små tiltag og projekter med henblik på at bedre hans læsning/stavning, hvilket dog ikke har gjort den store forskel.
Vi gør en stor indsats på hjemmefronten og har et godt samarbejde med skolen, dog er vi ved at køre noget træt i “vi ser lige tiden an frem til …..” og “vi kan prøve at…..” vi mangler noget konkret og en målrettet plan. P.t. hedder det sig fra skolen “hvis en meget dårlig udtalelse om adgang til Nota” ikke giver adgang, så tester vi ham igen lige inden efterårsferien og håber han ryger ned i det røde felt. Vi bliver dog noget triste over at man i “systemet” ikke tager hensyn til de børn der lander nederst i det gule felt. Vores søn har brugt div. hjælpeprogrammer til pc, IPad og mobil de sidst to år, men vi må indrømme vi i dag godt kan tænke om det havde været bedre ikke at ha´ hjulpet den vej og dermed ha´ opnået han havde flere fejl og var landet i rød zone.
Er der et “sted” hvor der deles viden/konkrete planer for et længerevarende forløb for børn der som vores søn ligger lige over rød zone, men langt væk fra grøn zone.
Mvh. Trine Sander
Hej Trine,
Ja, der er et problem med den måde testen er lavet på i forhold til at man skal være i den røde kasse for at få hjælp. Du kan prøve at kigge på http://www.lineleth.dk der kan du måske finde noget.
Mvh
Jesper Sehested
Hej, jeg læser HF. Og scorede kun 63… så jeg rød.
Og man skulle være over 81 format være gul.
Hvis jeg nu svarede rigtigt på 10 af de spørgsmål jeg svarede forkert på, ville det så være nok til at rykke mig væk fra det røde område?
Mvh annsofie
Hej Annesofie,
Det er ikke sådan lige at svare på. Kan ikke sige hvor meget der skal til at rykke så meget op.
Mvh
Jesper Sehested
Hejsa
Min datter går i 10 kl. Hun blev i 7 kl testet ordblind, og har de sidste 3 år haft it rygsæk. Nu snakker hun om evt at tage en HF efter sommerferien. I dem forbindelse kontaktede jeg gymnasiet, for at høre hvad de tilbød af hjælpemidler. Jeg fik at vide, at fordi hun er testet med den gamle test, så skal hun igennem den nye test nu. De oplever at mange der er testet ordblind på den gamle test, lander i det gule område, og derfor ikke har ret til hjælpemidler, da de ikke længere er ordblinde. Kan det virkelig passe at hun skal testes på ny, og at hun så kan få frataget retten til de hjælpemidler hun har haft de sidste 3 år?
Mvh Lotte
Hej Lotte,
Kan godt forstå jeres problem, men kender desværre ikke svaret. Jeg holder mig fra lovgivningen, og holder mig til at udtale mig om det at være ordblind, det ved jeg noget om. Du kan prøve at kontakte Ordblindeforeningen og se om de kan hjælpe dig.
Mvh
Jesper Sehested
Hej Jesper,
Min datter går i 2. klasse og vi har mistanke om at hun er ordblind og lærere ligeså. Men vi fik af vide at de ikke kune teste før i 3 klasse, ved du om det korrekt ?
Jeg syntes at kunne læse på hjemmesiden at testen kunne laves tidligere.
Mvh.
Kim
Hej Kim,
Der findes en OrdblindeRISKOtest, som går fra 0. klasse til 3. klasse. Du kan læse mere om den her og måske give det videre til skolen.
mvh
Jesper Sehested
Hej Jesper, tak for det hurtige svar, det sætter jeg pris på.
Jeg sender det til skolen med det samme 😃
God aften.
Kim
Hej
Hvor sikker er testen – jeg mener, hvor langt fra skillepunkterne skal man være for at være sikker på resultatet?
Hvis grænsen imellem grøn og gul er 81, men man kun scorer 82, er man så sikker på at ligge i grøn?
Og hvis grænsen imellem rød og gul et 73, men man fx scorer 71, er man så sikker på at være ordblind?
Findes en uddybende test?
Er testen udelukkende til at se om man er rød/ordblind og dermed udelukkende en test mhp hjælpemidler eller ej?
Hej
Der findes ikke en 100% sikker test. For kan du svare forkert pga. mange andre ting? Ja. Testen er en test og kan give en ide om der skal testes med andre test, som kan fortælle mere om hvad selve udfordringerne er. Testen er også et værktøj til at sige “ja” eller “nej” til hjælpemidler. Der findes andre test, men det skal jeg ikke gøre mig klog på, da jeg ikke er uddannet til det.
Håber det gav noget svar.
Mvh
Jesper Sehested