Kendte og berømte ordblinde

I dag og gennem tiderne har der været personer, der har sat store aftryk på den verden vi lever i. Flere af disse personer har være ordblinde og det har skabt udfordringer for dem. Men alligevel har deres ordblindhed ikke stoppet dem fra, at opnå disse ting og fundet deres vej.

Har du haft tankerne ‘Hvorfor lige mig, jeg kan ikke blive til noget’? Fordi du er ordblind, er det på tide, at lægge dem langt væk.

Herunder kan du læse om ordblinde, der alle har haft/har stor betydning på hver deres måde. Der findes mange flere end disse kendte ordblinde, læs mere om kendte ordblinde i filmens verden her eller inden for kunst og kreativitet, her er en kort liste.

  • Leonardo da Vinci der anses som en af historiens største tænkere har omtalte sig selv som ordblind
  • Charles Darwin der havde vanskeligheder med at læse som lille
  • Albert Einstein havde vanskeligheder med at læse og stave.
  • Thomas Edison var ikke god til at, læse og stave. Derfor kan man godt opfindere ting som bl.a. den elektriske pære og telefonen.
  • Jørn Utzon der står bag Operahuset i Sidney, har fortalt om hans ordblindhed.
  • H. C. Andersen havde vanskeligheder i skole men stoppet ham ikke for at skriver eventyr.
  • Jamie Oliver den kendte kok fra England har aldrig læst en bog!
  • Ingvar Kamprad der grundlagde IKEA har læsevanskeligheder den dag i dag, hvorfor IKEA også bruger navne og stednavne til deres vare.

Husk på at der i dag, findes mange hjælpemidler der kan hjælpe dig med oplæsning, tale til tekstoversættelse og ordforslag.

Ordblindhed er ikke tegn på manglende intellekt!

Ordblindhed skal ikke stoppe dig! Klik for stort billede, der kan printes ud og sættes op.

Richard Branson: Iværksætter og ordblind


Det var ikke let for Branson i skolen, på grund af hans udfordringer med ordblindhed. Dengang troede Branson’s lærer han var doven, fordi man ikke vidste lige så meget om ordblindhed som i dag. Branson forlod skole som 16 årige.

Jeg kunne ikke altid følge med, så timerne var ikke interessante og jeg blev distraheret” – Entrepreneur.com.

På vej ud af skolen sagde hans rektor, at han forventede, at Branson enten ville komme i fængsel eller blive millionær, og han fik ret i begge ting.

Ordblind og skoleavis

Som 16 årig flyttede Branson til London, hvor han startede Student magazine. Det var en skoleavis, ikke skrevet til den enkelte skole, men til eleverne på alle skoler. Det var en ny måde, at gøre det på. Senere har Branson udtalt

Jeg syntes at tænke på en anden måde end  mine klassekammerater” – Entrepreneur.com

Det går igen i mange af de virksomheder og mediestunt Branson har lavet gennem tiden. Efter noget tid så Branson mulighederne for, at bruge Student magazine til, at sælge plader med posten. Det var starten på Virgin, der i dag er en samling på mere end 400 virksomheder rundt om i verden.

Richard Branson Student magazine

Ordblindhed skal ikke stoppe dig! Klik for stort billede, der kan printes ud og sættes op.

Jeg er også ordblind!

Åbenhed er et skridt til, at ingen skal føle sig alene. Selvom du ikke er kendt, så kan du også vise verden at du er ordblind og ikke er bange for at stå ved det.

På væggen ‘Jeg er også ordblind’ kan du skrive dit navn på, så du viser andre ordblinde, at de ikke er alene om udfordringerne.

Virgin og ordblindhed 

At Virgin er noget til hvor det i dag, tilskriver Branson en del til hans evne til at uddelegere.

Jeg havde lært kunsten at uddelegere i mine teenageår. Dette er ikke en færdighed, der kommer let for alle, men når du er ordblind, er du nødt til at stole på andre til, at løse opgaver på dine vegne.” – Entrepreneur.com

Branson har brugt sin ordblindhed, som guide i den måde Virgin kommunikerer med deres kunder.

Når vi lanceret et nyt selskab, blev jeg vist annoncerne og marketingmaterialet. Jeg fik dem der præsenteret kampagnen, til at læse alt højt, for at teste sætningerne og det samlede koncept. Hvis jeg kunne forstå det hurtigt, ville vi få vores budskab igennem, ved første øjekast.” – Entrepreneur.com

Ordblindhed ikke en ulempe


Branson tror meget på at ordblindhed ikke kun er en ulempe. At være ordblind, kan godt være en fordel, hvis du tror på dig selv og, at alt kan lade sig gøre.

Hvis du er ordblind, er det vigtigt, at du ikke tillader dig at føle dig underlegen, bare fordi du ikke kan stave hvert ord i ordbogen. Variere dine aktiviteter og interesser, så du kan afdække dine styrker.” – Entrepreneur.com

Så der er en lys fremtid for os, selv om vi er ordblinde!

Milliardær og ordblind

Branson og hans virksomhed har gjort det godt. I dag har Branson en formue på 25 milliarder kr. (Ja, 25.000.000.000 kr.). Så tænker du nok, at han må have arbejdet dag og nat, det har han måske også, men det har altid være sjovt for Branson, hele vejen. I dag nyder han det meste af hans tid på Necker Island, hans private ø i Caribien. 

Richard Branson i sjovt tøj

John Lennon: Peace, Love og Ordblind

Da jeg gik i folkeskolen, sang vi morgensang hver dag og der er en sang jeg husker vi alle var glade for,imagine af John Lennon. Selv de små klassere kunne synge med, især i omkvædet Ahah og Yoohoo, hvilken ikke altid lød godt!   

Dengang var det “bare” John Lennon, men i dag har jeg fundet ud af at han også er ordblind. Altså en person, der har udfordringer med at læse og stave. Så i dag er han en af de mange kendte ordblinde der alligevel har sat et så stort aftryk på verden med The Beatles, Imagine og Happy Xmas (War Is Over).

En svær barndom

John Lennon blev født i en svær tid, 9. oktober 1940. Hans far forlod familien og hans unge mor magtede ikke at være enlig mor.

John flyttede ind hos sin mors søster (tante), som boede i nærheden. John så stadigvæk sin biologiske mor, men det var mere som en legetante der besøgte og forkælede ham.

Johns forældre var begge interesseret i musik, og hans biologiske mor lærte ham blandt andet at spille banjo og lod ham lytte til rock n’roll plader.

Udover de svære familieforhold, udviklede John også svær nærsynethed i puberteten og var tvunget til at bære tykke hornbriller for at kunne se, hvilke ikke gjorde livet lettere.

Men det var ikke slut her, som 17 årig blev John’s biologiske mor dræbt af en spritbilist.

John Lennon som barn
John Lennon er ordblind

Ordblindhed og skolen


John havde det svært i skolen, svært ved at stave. I stedet lavet han ballade og han blev anset som en ballademager.

John havde ikke problemer i alle fag, han var god til de kreative, så der brugte han hans tid i stedet på, at skrive musik.

På grund af Johns ordblindhed bestod han ikke eksamen. Alligevel kom han ind på Liverpool College of Art, fordi hans skoleleder og tante skrev godt om ham.

Det var dog ikke nok, fordi John blev smidt ud inden han blev færdig, på grund af dårlig opførsel.

Ordblindhed og musikken


John’s tante sagde engang ”Guitaren er alt sammen meget godt, John, men du vil aldrig kunne leve af det” (“The guitar’s all very well, John, but you’ll never make a living out of it”), det mente John modsat!

John fik sin første guitar, af hans mor som 16 årig. John havde svært ved, at huske teksterne fra de sange han hørte. I stedet fandt han på sine egne ord, hvilke fik ham til at lave musik selv.

I 1957 starte John hans første band ‘The Quarrymen´ med nogle skolekammerater. Det gik fint, med forskellige job, men der var også problemer.

Men intet er så dårligt, at det ikke er godt for noget. Fordi det var på den måde John mødte Paul McCartney, og første sten var lagt til The Beatles.

John Lennon med Guitaren

Hårdt arbejde

The Beatles gik ikke nummer 1. fra første dag. Det var en lang og hård tur til toppen. The Beatles startede deres succes i Hamburg, hvor forholdene var hårde og dagene lange, det lagde bunden for den popularitet de senere fik. John beskriver herunder, hvordan de boet på et toilet, kom sent i seng efter at spille musik og vækket af brugen af dametoilet lige ved siden af, 7 dage om ugen.

“We were put in this pigsty. We were living in a toilet, like right next to the ladies’ toilet. We’d go to bed late and be woken up next day by the sound of the cinema show and old German fraus [women] pissing next door.” After having been awoken in this fashion, the group were then obliged to use cold water from the urinals for washing and shaving. They were paid £2.50 each a day, seven days a week, playing from 8:30-9:30, 10 until 11, 11:30-12:30, and finishing the evening playing from one until two o’clock in the morning. – Wiki

Efterfølgende rejste de tilbage til England og resten er historie, men John var ikke færdig. Efter The Beatles opløsning, arbejdede John videre og skrev en af de mest anti-krigs sange der er skrevet, Imagine.

Fra ordblind til ….

Der var nok ikke mange der havde troet, at en dreng opvokset uden en far, en ung mor der overgav sit barn til sin søster, stavevanskeligheder i skolen og anset som ballademager i dag er kendt for, at være en af de største sangskrivere.

I stedet for, at se på alle de problemer og udfordringer John har haft, valgte han, at se på det han var god til og kunne li, at skrive musik. I dag over 50 år efter hans død, har han stadigvæk indflydelse på vores liv, med hans musik.

Alt dette selv om han havde udfordringer ved at stave, John Lennon er endnu et bevis på at alle døre står åbne for ordblinde, hvis man har lysten og viljen til det.

Du kan også blive forfatter. Ja, sådan en der skriver bøger. Jeg er ordblind, men har nu også skrevet Michael og Bogstavbjerget, så kan du også gøre hvad du vil …

Foredrag om dysleksi - Jesper Sehested