Kendte og berømte ordblinde

I dag og gennem tiderne har der været personer, der har sat store aftryk på den verden vi lever i. Flere af disse personer har være ordblinde og det har skabt udfordringer for dem. Men alligevel har deres ordblindhed ikke stoppet dem fra, at opnå disse ting og fundet deres vej.

Har du haft tankerne ‘Hvorfor lige mig, jeg kan ikke blive til noget’? Fordi du er ordblind, er det på tide, at lægge dem langt væk.

Herunder kan du læse om ordblinde, der alle har haft/har stor betydning på hver deres måde. Der findes mange flere end disse kendte ordblinde, læs mere om kendte ordblinde i filmens verden her eller inden for kunst og kreativitet, her er en kort liste.

  • Leonardo da Vinci der anses som en af historiens største tænkere har omtalte sig selv som ordblind
  • Charles Darwin der havde vanskeligheder med at læse som lille
  • Albert Einstein havde vanskeligheder med at læse og stave.
  • Thomas Edison var ikke god til at, læse og stave. Derfor kan man godt opfindere ting som bl.a. den elektriske pære og telefonen.
  • Jørn Utzon der står bag Operahuset i Sidney, har fortalt om hans ordblindhed.
  • H. C. Andersen havde vanskeligheder i skole men stoppet ham ikke for at skriver eventyr.
  • Jamie Oliver den kendte kok fra England har aldrig læst en bog!
  • Ingvar Kamprad der grundlagde IKEA har læsevanskeligheder den dag i dag, hvorfor IKEA også bruger navne og stednavne til deres vare.

Husk på at der i dag, findes mange hjælpemidler der kan hjælpe dig med oplæsning, tale til tekstoversættelse og ordforslag.

Ordblindhed er ikke tegn på manglende intellekt!

Ordblindhed skal ikke stoppe dig! Klik for stort billede, der kan printes ud og sættes op.

Richard Branson: Iværksætter og ordblind


Det var ikke let for Branson i skolen, på grund af hans udfordringer med ordblindhed. Dengang troede Branson’s lærer han var doven, fordi man ikke vidste lige så meget om ordblindhed som i dag. Branson forlod skole som 16 årige.

Jeg kunne ikke altid følge med, så timerne var ikke interessante og jeg blev distraheret” – Entrepreneur.com.

På vej ud af skolen sagde hans rektor, at han forventede, at Branson enten ville komme i fængsel eller blive millionær, og han fik ret i begge ting.

Ordblind og skoleavis

Som 16 årig flyttede Branson til London, hvor han startede Student magazine. Det var en skoleavis, ikke skrevet til den enkelte skole, men til eleverne på alle skoler. Det var en ny måde, at gøre det på. Senere har Branson udtalt

Jeg syntes at tænke på en anden måde end  mine klassekammerater” – Entrepreneur.com

Det går igen i mange af de virksomheder og mediestunt Branson har lavet gennem tiden. Efter noget tid så Branson mulighederne for, at bruge Student magazine til, at sælge plader med posten. Det var starten på Virgin, der i dag er en samling på mere end 400 virksomheder rundt om i verden.

Richard Branson Student magazine

Ordblindhed skal ikke stoppe dig! Klik for stort billede, der kan printes ud og sættes op.

Virgin og ordblindhed 

At Virgin er noget til hvor det i dag, tilskriver Branson en del til hans evne til at uddelegere.

Jeg havde lært kunsten at uddelegere i mine teenageår. Dette er ikke en færdighed, der kommer let for alle, men når du er ordblind, er du nødt til at stole på andre til, at løse opgaver på dine vegne.” – Entrepreneur.com

Branson har brugt sin ordblindhed, som guide i den måde Virgin kommunikerer med deres kunder.

Når vi lanceret et nyt selskab, blev jeg vist annoncerne og marketingmaterialet. Jeg fik dem der præsenteret kampagnen, til at læse alt højt, for at teste sætningerne og det samlede koncept. Hvis jeg kunne forstå det hurtigt, ville vi få vores budskab igennem, ved første øjekast.” – Entrepreneur.com

Ordblindhed ikke en ulempe


Branson tror meget på at ordblindhed ikke kun er en ulempe. At være ordblind, kan godt være en fordel, hvis du tror på dig selv og, at alt kan lade sig gøre.

Hvis du er ordblind, er det vigtigt, at du ikke tillader dig at føle dig underlegen, bare fordi du ikke kan stave hvert ord i ordbogen. Variere dine aktiviteter og interesser, så du kan afdække dine styrker.” – Entrepreneur.com

Så der er en lys fremtid for os, selv om vi er ordblinde!

Milliardær og ordblind

Branson og hans virksomhed har gjort det godt. I dag har Branson en formue på 25 milliarder kr. (Ja, 25.000.000.000 kr.). Så tænker du nok, at han må have arbejdet dag og nat, det har han måske også, men det har altid være sjovt for Branson, hele vejen. I dag nyder han det meste af hans tid på Necker Island, hans private ø i Caribien.