Vælg den uddannelse, som passer til dig
Det er tid til at vælge en uddannelse. Men hvilken?
Bogstaverne driller og du vil gerne væk fra alle de situationer, hvor bogstaverne fylder for meget og bremser dig i at lære nye ting.
Det har der været nok af.
Der er også mange meninger om hvad du skal. Nogle siger at det er svært at tage en boglig uddannelse, når man er ordblind, andre siger at man er kreativ, når man er ordblind og andre igen siger at man skal vælge en uddannelse, hvor man bruger sine hænder, når man er ordblind.
Men er det rigtigt?
Nej, der er intet fast svar på, hvad man skal vælge af uddannelse, når man er ordblind. Det rigtige svar afhænger af hvem du er og hvad du gerne vil.
Som ordblind kan man både tage en håndværksmæssig uddannelse, en erhvervsfaglig uddannelse, en gymnasial uddannelse… ja listen er lige så lang som der er uddannelser.
Bogstaverne har skabt forhindringer
Men hvem siger at de skal blive ved med det?
Det er helt fair, hvis du sidder og tænker over, hvad der mon kan lade sige gøre, når du er ordblind.
Men i stedet for at kigge på uddannelserne, skal du starte med at kigge lidt på dig selv.
Ingen mennesker, ordblinde eller ej, gennemfører en uddannelse, hvis de synes, at det er totalt uinteressant og ikke kan se meningen med det.
Så, hvad interesserer du dig for? Og hvad kunne være spændende at lære mere om?
Når du giver dig selv nye udfordringer, så bruger du ting du allerede har lært og bygger videre på det. Sagt på en anden måde, så er der ingen mennesker, som kan løbe før de kan gå…
Derfor, hvad er du allerede god til?
Og husk man kan fx godt være god til at forstå tekster og lære fra dem, selvom det er svært at læse dem selv uden støtte fra fx læse-skriveteknologi. Man kan også være god til at fortælle gode historier og lave gode opgaver, selvom det er svært at stave.
Når du svarer på de to spørgsmål, så er du allerede meget tættere på at træffe et valg. Det er vel at mærke et valg, som ikke bliver bestemt af, hvad du kan med bogstaverne.
Hvordan får du hjælp?
Som du allerede ved, så kan læse-skriveteknologien hjælpe dig med at læse og stave.
Det har dine forældre og lærere måske allerede sagt tusindvis af gange. Men de har glemt, at det ikke er sjovt at bruge dem. Og måske tænker du, at det kan de godt pakke sammen og det er ikke noget for dig…
Men nu hvor du står foran at skulle træde ind på en ungdomsuddannelse, så er det dit eget valg at bruge det. Ligesom at det er dit eget valg at vælge den uddannelse, som du gerne vil tage.
Nu føles det måske som om, at jeg er endnu en irriterende voksen, som står og siger dumme ting igen og igen.
Men det er jeg faktisk ikke.
Jeg er ordblind og havde selv 71 fejl i diktat ud af 92 mulige i 9. klasse. Der stod jeg i præcis samme situation, som du står i nu.
Forskellen er bare at jeg i dag har fået en uddannelse og ved at det kan lade sig gøre. Også for dig.
Så tilbage til læse-skriveteknologien.
Det som kan hjælpe dig, er at overveje, hvad vil være godt, når du bruger læse-skriveteknologien. Er det, at så er det muligt at få den uddannelse, som du allerhelst vil? Eller at det bliver lettere at vise hvad du kan og få gode karakterer? Eller at du bliver hurtigere færdig med det skriftlige arbejde, så du kan fokusere på det, som er spændende? Eller noget helt andet?
Udover teknologien er der også mange andre praktiske ting, som kan hjælpe dig. Fx har du adgang til Nota, du kan få længere tid til eksamen og få vejledning i SPS-ordningen mv.
Hvordan hjælper du dig selv bedst?
Det kan jeg ikke svare på for dig, men jeg kan fortælle, hvad der var den afgørende forskel for mig, da jeg gik ud af folkeskolen og fortsatte på en uddannelse.
Det var at være åben om min ordblindhed.
Du har det måske, eller har haft det, som jeg og tusindvis af andre ordblinde har haft det. Nemlig forsøgt at skjule ordblindheden, være ked af ikke at kunne det samme, som de andre og mest af alt, bare ville væk fra bogstaverne.
Da jeg fandt ud af, at hvis jeg var åben om min ordblindhed, så vendte min verden på hovedet. Og det var positivt!
Jeg kunne pludselig spørge mine klassekammerater om hjælp til bogstaverne, i stedet for at bruge al min energi på at skjule for dem, at jeg ikke kunne få bogstaverne til at give mening.
De nye lærere, som ikke kendte mig fra folkeskolen, så mig for det jeg kunne. De vurderede mig ikke ud fra om jeg kunne læse og stave perfekt. Det vidste de fra begyndelsen, at jeg ikke kunne.
Ikke mindst, så havde jeg mere energi til at lære det, som var spændende. Det gav mig hele tiden lyst til at blive ved med at fortsætte med at lære, selvom det til tider var hårdt.
Altsammen, fordi jeg turde sige højt, at jeg var ordblind.
Det blev altså muligt at gennemføre en uddannelse. Ja faktisk flere uddannelser, som byggede oven på hinanden.
Hvad med dig? Hvad kan du gøre anderledes eller bedre, nu hvor du kan vælge en uddannelse og du ikke længere er i folkeskolen?
Ja, jeg ved det er et stort spørgsmål. Og det er ikke sikkert, at svaret ligger lige på tungen. Men det er sikkert, at du kan få hjælp til at finde dine svar.
Det kan være at dine forældre, andre familiemedlemmer eller en af dine lærere er gode at snakke med om, hvad du skal gøre anderledes, fokusere på og finde ud af hvordan du viser, hvad du kan, når du tager næste skridt ud i en ny uddannelse.
Ellers vil Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) på din skole eller i din kommune kunne hjælpe dig.
Hvordan kommer du i mål med den uddannelse, du vælger?
Første skridt til at gennemføre en uddannelse er uden tvivl, at du vælger en uddannelse, som du synes er spændende. Så kan din nysgerrighed og ønske om at lære mere bringe dig et langt stykke af vejen.
For det andet så skal du være indstillet på, at det at tage en uddannelse ikke er en badeferie. Særligt når man er ordblind og møder bogstaver, så kan det være at man skal bruge mere tid og energi på opgaverne. Her er det vigtigt at huske på, at man stadig godt kan.
Bogstaverne bestemmer jo hverken hvad du kan og hvad du vil.
Find din egen måde at gøre det på
Selvfølgelig skal du lære det du skal på din uddannelse. Men du behøver ikke altid at gøre det på samme måde som alle andre.
Da jeg gik på en gymnasial uddannelse, tog jeg noter ligesom alle de andre.
Det var faktisk ret dumt. Det endte med, at jeg ikke kunne høre ordentlig efter, hvad læreren sagde, fordi jeg brugte al min energi på at skrive ned, hvad der lige var blevet sagt. Men det som var mindst lige så dumt, var at jeg fik en masse ubrugelige noter…!
Jeg fandt ud af, at hvis jeg havde printet teksterne på forhånd, så kunne jeg lave noter direkte på papirerne. Det var noter, kun jeg forstod. De blev til min måde at huske de vigtigste pointer på.
Måske har du allerede en måde at arbejde på, som gør dig selv bedre til at lære end de klassiske måder, som ikke-ordblinde bruger med bogstaver?
Svaret behøver du ikke at have lige nu, men du kan måske have en idé og den skal du ikke være bange for at prøve af. Du skal naturligvis lære noget på din uddannelse, men vejen derhen er din egen vej.
Det kan være at din vej er anderledes end alle dine klassekammeraters. Den kan være kortere, mere snoet, længere, flere hop fra side til side, op ad bakke, med mange bump på vejen eller hvad ved jeg…
Men det allervigtigste er, at den uddannelse du vælger nu og senere bringer dig hen til et sted, hvor du gerne vil være, når du er færdig med at uddanne dig. Uanset hvordan vejen derhen har været.
hej jeg er en und ordblind jeg går i 3g. jeg bor i nordvestjylland, hvor ordblinde er dem der sidder nede på bagerste række, eller tager på de faglærte job
men dette var ikke min plan, jeg vil høre fordi jeg er regtigt godt træt af at selv skulle scanne og ocr behandle alle dukomenter, og opgaver fordi i klassen er jeg altid led bag efter fordi få vi et ark, da jo først skal ned og scanne og det dere, så ville ønske i kunde oplyse mig om mine regler. fx hvad skal min lære og hvad skal skolen. jeg har takket nej til it rygsæk, grundet jeg bruger egen pc. og hjælpe midler. tak
hjælp til regler på gynnasiet. lemvig 7620
hvad skal jeg
hvad skal min lære
hvad skal skolen
mvh 3g
Hej Poul,
Er ret sikker på at det ikke er dig selv, der skal stå for det. Jeg kender ikke lovgivningen, så kan ikke fortælle dig med 100% sikkerhed om hvad du og de skal. Du kan prøve at kontakte Ordblindeforeningen, de kender meget mere til lovgivningen.
Held og lykke er sikker på du nok skal når dine planner :)
Mvh
Jesper Sehested
Hej jeg hedder charlotte jeg afslutter min 10. klasse til sommer, men er i tvivl hvad for en uddanelse være bedst for mig da jeg er ordblind?
Mvh Charlotte
Hej Charlotte
Det er den uddannelse du brænder for og har lyst til at arbejde med i fremtiden! Din ordblindhed skal ikke begrænse dig, fordi du kan få hjælpe i form af hjælpemidler og ekstra tid til eksamenen. Derfor er det vigtigst at du brænder for din uddannelse og har lyst til at stå op om morgenen og kæmpe for at gemmenføre den.
Held og lykke!
Mvh
Jesper Sehested