Ordblind og hjælpemidler

Som ordblind er hjælpemidler en vigtigt ting. Der findes mange forskellige hjælpemidler til ens PC, Mac, iPhone eller iPad og Android. I dette afsnit kigger vi på de hjælpemidler der findes til din computer eller Mac.

Alle ordblinde er forskellige. Derfor findes der heller ikke, et svar på hvilke hjælpemidler der er bedst. Skal det være et program til din Mac computer eller har du slet ikke en computer. Nogle mennesker synes det er snyd, at ordblinde har hjælpemidler, det er deres problem!

Det rigtige hjælpemiddel, kan du måske også gøre nogle ting hurtigere end “normale” mennesker. I fremtiden bliver disse hjælpemidler ikke kun til ordblinde med hvermandseje, fordi de også kan hjælpe folk uden stave- og læsevanskeligheder.

For at få offentlig støtte til mange af disse hjælpemidler, skal du have en ordblindetest. Dette kan du få forskellige steder, alt efter om du er i folkeskolen, voksen, job m.f.

Der findes hjælpemidler til mange forskellige enheder.

IT-rygsækken, kan være et godt redskab for den ordblind til at gemnemfører en uddannelse.

Mange andre hjælpemidler til ordblinde

Der findes mange andre hjælpemidler, til ordblinde og andre med stave- og læsevanskeligheder, der kan gøre deres hverdag lettere. Men hvor skal du starte med at lede? Det kan være svært, fordi der kommer hele tiden nye hjælpemidler.

På Ordtavlen kan du finde viden om over 100 hjælpemidler til PC, Mac og smartphone, m.f. Så i stedet for at bruge tiden på at søge rundt på internettet, kan du bruge tiden på at finde det hjælpemiddel der passer til dig.

Ordtavlen bliver løbene opdateret, når der kommer nye hjælpemidler på markedet, så ved du altid hvad der findes.

Tale til tekst

Tale til tekst giver dig mulighed for at tale til din enhed, som derefter skriver det for dig.

Oplæsning

Et oplæsningsprogram kan læse en tekst højt for dig (tekst til tale), når teksten er i digital form

Ordforslag

Hjælper dig til at stave ord ved at komme med forslag ud fra de bogstaver, du har skrevet.

Scanning og OCR

Gør det muligt at få teksten overført til digital form, som derefter f.eks. kan oplæses.

Oversættelse

Hjælper dig til at oversætte fra et sprog til et andet.

Bøger og viden

Gør det muligt at lære nye ting uden af skulle læse tykke bøger.

Diverse

Hjælpemidler, der ikke passer ind andre steder, men stadigvæk er brugbare.

IT rygsæk til ordblinde

Et af de hjælpemidler, der er mest kendt blandt ordblinde er IT Startpakken (tidligere kendt som IT rygsækken). Dette er en rygsæk, med forskelligt computerudstyr. Det kan fx være CD ORD eller ViTre pakken, med Vital, Viseord og Vitex. IT rygsækken kan man få bevilget allerede i folkeskolen, gennem PPR. På en ungdomsuddannelse eller højere, går det gennem SPS og SU Styrelsen. Som voksen kan du få IT Startpakken gennem VUC eller jobcentret.

Når du har ansøgt og fået IT rygsækken, er det vigtigt at du bliver sat ind i hvad den kan. Det kan fx ske på et kursus, hvor du få undervisning i IT rygsækken. Det er forskelligt hvad IT rygsækken indeholder. Det kommer an på hvad “du” har ansøgt om og brug for. Nogle gange går dig IT rygsæk ned, og den skal sendes til reparation. Dette er ikke en pris du skal betale, det er gratis.

I dag må man til næsten alle folkeskolens eksamener have de hjælpemidler, du som ordblind bruger normalt. Det gælder også IT rygsækken. Derfor er det også vigtigt at dit barn bruger IT rygsækken til hverdag og i skolen. Ellers kan det bare give størrer problemer til eksamen  end gavn.

“Til næsten alle folkeskolens afgangsprøver kan ordblinde elever anvende de hjælpemidler, som de normalt bruger i den daglige undervisning uden, at det betragtes som en fravigelse.” – Socialstyrelsen.dk

appelsin og æble

IT-rygsækken, kan være et godt redskab for den ordblind til at gemnemfører en uddannelse.

CD ORD eller ScanDis i IT Startpakken

Det er forskelligt hvilken et af CD ORD eller ViTre fra ScanDis, der er i din IT rygsæk. I store træk er der heller ikke meget forskel på dem. CD ORD, lavet af MV-nordic, kan både læse op og komme med ordforslag. Samme med CD ORD får du også SkanRead, som er et OCR program. OCR kan hjælpe dig med at indscanne tekster, og lave dem digitalt. Når du har din tekster digitalt, kan du bruge CD ORD’s stemmer på dansk og engelsk, flere kan købes eller ansøges om.

ScanDis IT rygsæk til ordblinde består af ViTre. Dette indeholder ViTal, ViseOrd og Vitex, der alle arbejder sammen. Vital giver dig oplæsning. ViseOrd giver ordforslag og ViTex scanner og OCR-behandler. Det er muligt at downloade ekstra ordbøger til ViseOrd. Dette er hvis man skal skrive en opgave i skolen om fx dyr. Der er også ordbøger indenfor forskellige fagområder.

Nota og E17

Er du ordblind kan læsning være svært. Det findes der heldigvis en løsning på, Nota. Nota er et netbibliotek, hvor ordblinde kan få hjælp. Dette er ikke et normalt bibliotek med bøger. Nota findes kun på internettet, hvor du kan hente lydbøger og e-bøger, både fag- og skønlitteratur samt aviser.

For at have adgang til Nota, skal du have et login. Derfor alle heller ikke kan få adgang til Nota. For at få et login, skal man have en ordblindetest. Du kan også få adgang hvis man får en underskrift og stempel fra din skoleleder, et kommunikationscenter, PPR eller ordblindeskole, herunder VUC på din indmeldelsesblanket.

Når du henter en lydbog fra Nota, kan du overfører den til din mobiltelefon. Du kan downloade lydbøgerne i mp3 format eller podcast til iPhone og iPad. Der findes ikke nogle Nota app (endnu), men du kan finde andre app’s der kan afspille de formater du kan finde på Nota, fx daisy.

Nota og E17

Med Nota kan du få lydbøger og e-bøger til ordblinde