Ordblind og hjælpemidler

Som ordblind er hjælpemidler (Læse- og skriveteknologi, LST, it-rygsækken eller startpakken, kært barn har mange navne) en vigtigt ting. Der findes mange forskellige hjælpemidler til din PC, Mac, smartphone og tablet. I dette afsnit kigger vi på de hjælpemidler der findes til din computer eller Mac.

Alle ordblinde er forskellige. Derfor findes der heller ikke, et svar på hvilke hjælpemidler der er bedst. Skal det være et program til din Mac computer eller har du slet ikke en computer. Nogle mennesker synes det er snyd, at ordblinde har hjælpemidler, det er deres problem!

Med det rigtige hjælpemiddel, kan du måske gøre nogle ting hurtigere end ikke-ordblinde. I fremtiden bliver disse hjælpemidler ikke kun til ordblinde med hvermandseje, fordi de også kan hjælpe folk uden stave- og læsevanskeligheder.

For at få offentlig støtte til mange af disse hjælpemidler, skal du have en ordblindetest. Det kan du få forskellige steder, alt efter om du er i folkeskolen, voksen, job m.f.

Hvad er det bedste hjælpemiddel? Det er det du får brugt i din hverdag.

Mange andre hjælpemidler til ordblinde

Der findes mange andre hjælpemidler, til ordblinde og andre med stave- og læsevanskeligheder, der kan gøre deres hverdag lettere. Men hvor skal du starte med at lede? Det kan være svært, fordi der kommer hele tiden nye hjælpemidler.

På Ordtavlen kan du finde viden om over 100 hjælpemidler til PC, Mac og smartphone, m.f. Så i stedet for at bruge tiden på at søge rundt på internettet, kan du bruge tiden på at finde det hjælpemiddel der passer til dig.

Ordtavlen bliver løbene opdateret, når der kommer nye hjælpemidler på markedet, så ved du altid hvad der findes.

Må kun bruges ved samtidig at linke til Etlivsomordblind.dk.

IT rygsæk til ordblinde

Et af de hjælpemidler, der er mest kendt blandt ordblinde er IT Startpakken (tidligere kendt som IT rygsækken). Dette er en rygsæk, med forskelligt computerudstyr. Det kan fx være CD ORD eller ViTre pakken, med Vital, Viseord og Vitex. IT rygsækken kan man få bevilget allerede i folkeskolen, gennem PPR. På en ungdomsuddannelse eller højere, går det gennem SPS og SU Styrelsen. Som voksen kan du få IT Startpakken gennem VUC eller jobcentret.

Når du har ansøgt og fået IT rygsækken, er det vigtigt at du bliver sat ind i hvad den kan. Det kan fx ske på et kursus, hvor du få undervisning i IT rygsækken. Det er forskelligt hvad IT rygsækken indeholder. Det kommer an på hvad “du” har ansøgt om og brug for. Nogle gange går dig IT rygsæk ned, og den skal sendes til reparation. Dette er ikke en pris du skal betale, det er gratis.

I dag må man til næsten alle folkeskolens eksamener have de hjælpemidler, du som ordblind bruger normalt. Det gælder også IT rygsækken. Derfor er det også vigtigt at dit barn bruger IT rygsækken til hverdag og i skolen. Ellers kan det bare give størrer problemer til eksamen  end gavn.

“Til næsten alle folkeskolens afgangsprøver kan ordblinde elever anvende de hjælpemidler, som de normalt bruger i den daglige undervisning uden, at det betragtes som en fravigelse.” – Socialstyrelsen.dk

Der findes hjælpemidler til mange forskellige enheder.

IT-rygsækken, kan være et godt redskab for den ordblind til at gemnemfører en uddannelse.

CD ORD eller ScanDis i IT rygsækken

Det er forskelligt hvilken et af CD ORD eller ViTre fra ScanDis, der er i din IT rygsæk. I store træk er der heller ikke meget forskel på dem. CD ORD, lavet af MV-nordic, kan både læse op og komme med ordforslag. Samme med CD ORD får du også SkanRead, som er et OCR program. OCR kan hjælpe dig med at indscanne tekster, og lave dem digitalt. Når du har din tekster digitalt, kan du bruge CD ORD’s stemmer på dansk og engelsk, flere kan købes eller ansøges om.

ScanDis IT rygsæk til ordblinde består af ViTre. Dette indeholder ViTal, ViseOrd og Vitex, der alle arbejder sammen. Vital giver dig oplæsning. ViseOrd giver ordforslag og ViTex scanner og OCR-behandler. Det er muligt at downloade ekstra ordbøger til ViseOrd. Dette er hvis man skal skrive en opgave i skolen om fx dyr. Der er også ordbøger indenfor forskellige fagområder.

Hjælp lærerne med et foredrag om hjælpemidler

Med foredraget ‘Hvem tager hjælpemidlerne op af tasken? – og skaber gode vaner’ for alle lærerne på skolen viser Jesper Sehested, hvorfor det ikke er så let at få hjælpemidlerne op af tasken.

Alle lærerne får viden om, hvor meget alle hjælpemidlerne kan hjælpe deres ordblinde elever.

Når foredraget er slut har alle lærerne fået viden, så de vil kunne styrke deres ordblinde elevers udvikling uanset fag, situation og behov for hjælpemidler.

Jesper Sehested holder foredrag på skoler, uddannelsesinstitutioner og biblioteker i hele Danmark. Udover at fortælle om hjælpemidler, holder Jesper Sehested også foredrag om sin egen rejse som ordblind.

Nota, E17 og bøger

Er du ordblind kan læsning være svært. Det findes der heldigvis en løsning på, Nota. Nota er et netbibliotek, hvor ordblinde kan få hjælp. Dette er ikke et normalt bibliotek med bøger. Nota findes kun på internettet, hvor du kan hente lydbøger og e-bøger, både fag- og skønlitteratur samt aviser.

Når du henter Nota’s nye app (til iPhone og iPad eller Android), som gøre det lettere at bruge din smartphone til at lytte bøger på.

For at have adgang til Nota, skal du have et login. Derfor alle heller ikke kan få adgang til Nota. For at få et login, skal man have en ordblindetest. Du kan også få adgang hvis man får en underskrift og stempel fra din skoleleder, et kommunikationscenter, PPR eller ordblindeskole, herunder VUC på din indmeldelsesblanket.

Der findes også ‘Et liv som ordblind i folkeskolen’, som kan hjælpe med at få snakket om dit barns ordblindhed og oplevelser.

Nota og E17

Med Nota kan du få lydbøger og e-bøger til ordblinde

Jeg er også ordblind!

På væggen ‘Jeg er også ordblind’ kan du skrive dit navn på, så du viser andre ordblinde, at de ikke er alene om udfordringerne.

Åbenhed er et skridt til, at ingen skal føle sig alene. Så vil du skrive dit navn på ‘Jeg er også ordblind’?