IT rygsækken: hjælpemiddel til ordblinde

Hvis du er testet ordblind i Danmark, har du mulighed for at få en IT rygsæk (Læse- og skriveteknologi (LST)). Der findes to forskellig udbydere af IT rygsækken, MV-Nordic (CD-ORD) og Scandis (ViTal,ViseOrd og ViTex).

IT-rygsækken består af en bærbar computer, Office Pakken (Word, Excel, OneNote og PowerPoint), Scanner, LæsePen (C-Pen), Diktafon, rygsæk samt de nævnte hjælpeprogrammer fra udbyderne (ordforslag). Der er mulighed for små ændringer / tilvalg i forhold til den ordblindes behov, fx stemmer til oplæsning på andre sprog.

Sådan har IT-rygsækken set ud i mange år. Er det den bedste måde at hjælpe ordblinde på i dag, hvor der findes mange andre mulighedere? Er det måden vi få mest ud af de økonomiske ressourcer der er afsat på ordblindeområdet?

Det mener jeg ikke. Jeg tror vi kan gøre det bedre, hvis vi tænker nyt og lade de ordblinde selv vælge hvilken hjælpemidler der passer bedst til dem.

Jeg holder foredrag for lærer om hvordan vi kan støtte eleverne ved at kende til de 5 funktioner som mange hjælpemidler er bygget op omkring. I foredraget fortæller jeg også om livet som ordblind i folkeskolen, som kan se meget anderledes ud inden fra som ordblind end ude fra som lærer.