IT rygsækken: hjælpemiddel til ordblinde

Hvis du er testet ordblind i Danmark, har du mulighed for at få en IT rygsæk (Læse- og skriveteknologi (LST)). Der findes to forskellig udbydere af IT rygsækken, MV-Nordic (CD-ORD) og Scandis (ViTal,ViseOrd og ViTex).

IT-rygsækken består af en bærbar computer, Office Pakken (Word, Excel, OneNote og PowerPoint), Scanner, LæsePen (C-Pen), Diktafon, rygsæk samt de nævnte hjælpeprogrammer fra udbyderne (ordforslag). Der er mulighed for små ændringer / tilvalg i forhold til den ordblindes behov, fx stemmer til oplæsning på andre sprog.

Sådan har IT-rygsækken set ud i mange år. Er det den bedste måde at hjælpe ordblinde på i dag, hvor der findes mange andre mulighedere? Er det måden vi få mest ud af de økonomiske ressourcer der er afsat på ordblindeområdet?

Det mener jeg ikke. Jeg tror vi kan gøre det bedre, hvis vi tænker nyt og lade de ordblinde selv vælge hvilken hjælpemidler der passer bedst til dem.

Jeg holder foredrag for lærer om hvordan vi kan støtte eleverne ved at kende til de 5 funktioner som mange hjælpemidler er bygget op omkring. I foredraget fortæller jeg også om livet som ordblind i folkeskolen, som kan se meget anderledes ud inden fra som ordblind end ude fra som lærer. 

IT rygsækken og menukortet

Alt efter hvor i systemet og hvilken kasse du falder ned i, folkeskolen, uddannelse, job eller privat, kan du få en IT rygsæk fra MV-Nordic eller Scandis. IT rygsækken er bestemt ud for et offentligt udbud der vare i 4 år.

Jeg synes vi skulle til at tænke nyt i forhold til IT rygsækken! Det kan ikke passe, at den teknologiske udvikling ikke er blevet tænkt ind i forhold til IT rygsækken. At lave en “Pakke” som er den samme til alle, er en gammeldags tankegang. Alle mennesker har forskellige behov og måder at arbejde på, det gælder også for ordblinde.

Hvorfor skal det ikke være muligt for den ordblinde selv , at vælge hjælpemiddel?

Vi har valgt at hjælpe ordblinde fordi de har udfordringer ved at læse og stave, i forhold til andre. Vi har altså indset, at mennesker er forskellige. Alligevel anser vi ordblindes udfordringer ud fra det synspunkt, at alle skal have det samme pakkeløsning til, at dække deres forskellig udfordringer og hverdag, det giver ikke mening! 

Mac , iPad eller PC som IT rygæsk

En IT rygsæk, to bærbar!

Med IT rygsækken får du en bærbar, også selvom man har en i forvejen, så kan man være nødt til, at medbringe to bærbarer i stedet! Det gør ikke livet lettere for fx en studerende, hvis man er nødt til, at have to bærbarer. Hvis det ikke er muligt er valget ens hjælpemiddel eller ens private bærbar!

Hvis vi valgte at nytænke IT rygsækken, så den kom til, at passe hver enkelt ordblind, ville vi ikke sætte den studerende i det dilemma. Det vil give et hjælpemiddel den ordblinde selv havde et ejerskab over, fordi man selv havde været en del af udvælgelsen. Det ville også give et hjælpemiddel der kunne tilpasse sig den teknologiske udvikling og ikke enden i et hjørne eller kælderen.

Den personlige IT rygsæk

Tænk hvis alle telefoner havde de samme apps, og lå samme sted på skærmen. Selvom de apps du brugte alle lå på side 3, kunne du ikke flytte dem til side 1. Hvad ville du synes om det?

I dag skal ting kunne personificeres, så det passer til den person der bruger det. Det skulle også gælde IT rygsækken! Den personlige IT rygsæk er ikke bare en bærbar, hvor man selv vælger programmerne og tilbehøret.

Vi skal gå hele vejen! Har du selv en bærbar eller har du brug for en? Er en bærbar overhovedet det rigtige valg for dig? Hvis ikke skal man kunne vælge en tablet (fx iPad eller Samsung) i stedet. Dit valg, du bestemmer!

Ny tablet eller bærbar, jeg har selv

Har du allerede en bærbar eller tablet, som du kender og hvor alt hvad du bruger i hverdagen ligger på? Så er det da mest naturligt, at du kan vælge, at bruge den i stedet for, at du skal have en ny eller anden model.

Der er flere fordele, ved den løsning. Chancen for, at ens IT-rygsæk kommer til at ligge hen i hjørnet eller man hele tiden glemmer den, bliver mindre. Det er vigtig for, at få mest ud af IT rygsækken, at det ikke kun er noget den ordblinde bruger en gang om ugen. Det tager tid, at få indarbejdet strategier og vaner for hvornår og hvordan it rygsækken bruges fuldt ud. Især hvis den skal bruges til eksamen og være til gavn og ikke en tidsrøver.

Det skal blive en vane, at bruge ens hjælpemiddel. Derefter kan man begynde, at udvikle strategier ud fra ens hjælpemidler, så hverdagen bliver lettere. Derfor er det vigtigt at man altid har sin IT rygsæk med sig, og det øges med denne mulighed.

Flere IT rygsækken for pengene

Det er også et økonomisk spørgsmål. Hvorfor giv folk noget de allerede har, især hvis det ikke skaber værdi for dem, måske mere modsat! Det kunne måske endda give flere muligheden for, at modtage en IT rygsæk.

Ud over selv, at vælge om man ville have en “ny” bærbar eller bruge sin egen, skulle den mulighed også findes for tablets. I dag kan man kun få en bærbar som IT rygsæk, men hvorfor stoppe her. Hvorfor ikke give muligheden for en tablet. Her skulle der selvfølgelig også være frihed til, at vælge.

Hvis hele familien er Google Android brugere, men det kun er muligt, at få en iPad. Så ville ingen i familien kunne hjælpe, og det ville blive svært for den ordblinde. Der er mange grunde til at der skal være frihed til, at vælge hvilken enhed de ordblinde vil have som IT rygsæk!

IT håndtasken – IT rygsækkens lillebror

Du kan blive testet for ordblindhed ned til 3. klasse med den nye ordblindetest. Så du kan også modtage en IT rygsæk i 3. klasse. Men er det den rigtige løsning? I dag er der sket så meget på den teknologiske front. Vi skal ikke længere tilbage end januar 2007 før vi så den første iPhone (smartphone), og iPad (tablet) kom i april 2010.

I dag er smartphones og tablets en stor del af manges hverdag. Alligevel består IT rygsækken stadigvæk kun af en bærbar computer. Hvorfor er det ikke muligt, at sige “Jeg vil heller hav en tablet, der kan være i håndtasken”?

Ordblinde skal selv vælge deres hjælpemiddel. IT håndtasken er for dem, der ikke kan bruge IT rygsækken.

IT-håndtasken

Plads i rygsækken?

Der kan være mange grunde til en tablet er et bedre hjælpemiddel. F.eks kan en bærbar computer være en stor og tung klods, for en pige i 3. klasse. Der skal i forvejen være mange ting i rygsækken, bøger, madkasse og penalhus.

Nogle vil sige “Hvorfor ikke lade computeren ligge på skolen?” Så har man ikke sit hjælpemiddel derhjemme, hvor forældrene måske også er ordblinde og har svært ved at hjælpe. Derudover får man ikke skabt den gode vane omkring sit hjælpemiddel.

Til andre personer, der godt kan gå rundt med en bærbar i tasken, er der også besværligheder, som alle bruger oplever. Det tager tid, at opstarte en bærbar og batterilevetiden er begrænset. Derfor er der steder og jobfunktioner, hvor en bærbar heller ikke er det bedste valg, men den eneste mulighed.

App og indhold

I dag bliver der omsat for store beløb på app markedet. Det antages at Apple alene omsat for 90 milliarder kroner i 2014, derudover er der Google Play til Android. Jeg ved godt, spil og underholdning er en stor del, men tallet skal vise at der er penge i de rigtige apps. Der bliver også lavet app’s til både Apple og Android, som kan bruges som hjælpemidler for ordblinde og andre med læse- og stavevanskeligheder, og kvaliteten er høj.

Konkurrencen på app markedet er høj. Hvis produktet ikke hjælper brugerne, så er der meget andet, at vælge. Hvis du laver et godt hjælpemiddel, så går der ikke længe før der findes flere lignende apps. Derfor sker der konstant videreudvikling og nye ideer kommer til. Der kommer derfor hele tiden nye og bedre apps på markedet.

Samtidig bliver smartphones og tablets en større del af vores hverdag, derved kommer der også flere spillere på markedet. Det tager andele fra computermarkedet, derfor er der ikke den samme økonomi til udvikling. Derfor skal IT rygsækken også følger med, derhen hvor udviklingen og fremtiden ligger.

Menukort til hjælpemidler

Hjælpemidler kan deles ind i forskellige kategorier, Ordforslag, oplæsning, diktering, oversættelse, indscanning og OCR. Det er ikke alle ordblinde, der har de samme udfordringer, men i den “gamle” it rygsæk, skal alle behov dækkes. Med menukortet kan den ordblinde vælge præcis de hjælpemidler, der dækker behovet, ikke mere eller mindre.

Man risikerer derfor ikke, at den ordblinde sidder med et hjælpemiddel der måske er rettet mere mod et andet behov end den ordblindes. Ser man på mange apps i dag, er de lavet til, at løse meget specifikke opgaver og der blive lagt mange kræfter i brugervenlighed. Jo mere brugervenlig og intelligent de forskellige hjælpemidler, jo mindre oplæring skal den ordblinde have. Dermed bliver den ordblinde hurtigere selvkørende, selvom der stadigvæk skal tilbydes undervisning i brugen af de valgte hjælpemidler.

Fremtidens IT rygsæk

En ide til hvordan den fremtidige IT rygsæk kunne opbygges, er som vis på billedet. Efter en ordblindetest, bliver der bevilliget en IT rygsæk. Der vil være et fast beløb, som den ordblinde selv kan styre, valg af enhed, programmer, apps og tilbehør. Den frihed har en vis omkostning i administration, den trækkes fra i startbeløbet (beløbene er fiktive).

Den personlige IT rygsæk - Menukort

Hvordan fremtidens IT rygsæk kunne laves. Udvælg selv de hjælpemidler, der passer dig!

Derefter kan den ordblinde vælge, om han / hun har brug for en ny bærbar eller tablet. Hvis det er tilfældet, trækkes omkostningen fra startbeløbet, vis med rødt. Hvis den ordblinde selv har en bærbar eller tablet, kan det vælges. Der antages ingen omkostning ved det, det kunne dog være et mindre beløb, for installation af programmer og apps.

Når det er på plads, kan den ordblinde vælge frit i et katalog af programmer og apps. Kataloget skal sikre, at pengene bliver brugt på ordblinde relateret hjælpemidler. For at finde rundt i de forskellige hjælpemidler, skal der være korte beskrivelser og farvekoder/ikoner der viser hvilken enheder de forskellige hjælpemidler virker til.

Jeg håber er vi i fremtiden ser en mere personligt IT rygsæk og IT håndtaske. Ordblinde skal have frihed til, at vælge de hjælpemidler der passer dem bedst, så den ordblinde selv er en del af løsningen.