Det er langt fra naturligt for alle ordblinde at kaste sig over bøgerne. Uanset om bogstaverne driller eller ej, er der meget at vinde ved at have en god læsekultur for alle.
Viden og oplysning er vejen til at skabe en kultur, hvor børn og unge ordblinde også kommer på biblioteket.
Ordblinde Jesper Sehested baner vejen for, at den yngre generation af ordblinde får skabt læselyst tidligt i livet
Med Jespers foredrag bliver det lettere, at få både forældre og børn til at se mulighederne for at få viden og oplevelser fra bøgernes verden.
Foredrag for alle
Foredraget ‘Fra 71 fejl i diktat til uddannelse… og nu forfatter’ er for alle, særligt børn og unge ordblinde og deres forældre.
Jesper viser både ordblinde børn og unge og deres forældre samt andre interesserede, at man kan komme langt med både at tro på sig selv, læse og blive forfatter selvom det er svært at få bogstaverne til at give mening.
På baggrund af Jespers fortælling får publikum en person, de kan spejle deres egne oplevelser i og finde inspiration til først at finde læselysten og dernæst opnå læseglæde.
Jesper fortæller om sin rejse fra folkeskolen, hvor han fik 71 fejl ud af 92 mulige i diktat i 9. klasse til via nogle omveje at stå med en videregående uddannelse og i dag har skrevet og udgivet tre bøger, som står rundt omkring på landets biblioteker og skoler.
Der var ingen som spåede, at Jesper skulle få en boglig uddannelse og slet ikke at han ville blive forfatter. Men da Jesper brød ud af andres opfattelse af ham og hans evner, skabte Jesper en ny fortælling om sig selv. En fortælling, som både indeholder kreativitet, nysgerrighed og masser af fejl undervejs.
Læs mere om foredraget ved at klikke her: ‘Fra 71 fejl i diktat til uddannelse… og nu forfatter’
Foredrag for ordblinde børn og unge samt deres forældre
Foredraget ‘Spis bøger med læseglæde – selvom bogstaverne driller’ henvender sig til forældre til ordblinde og ordblinde børn og unge.
Publikum får en masse viden om ordblindhed og erfaringer fra Jespers personlige oplevelser fra sit eget liv, og de børn og unge Jesper arbejder med.
Forældrene er betydningsfulde i forhold til at skabe rammerne om læseglæden, som både skabes i hjemmet og ved besøg på jeres bibliotek.
Med foredraget får børn og forældre derfor inspiration til at fremme læseglæden, uanset lidt de læser frivilligt i dag. Samtidig bliver de oplyst om, hvordan hjælpemidlerne er en stor hjælp til at få lysten til at læse til at spire.
Foredraget giver konkret inspiration til, hvordan (lytte)læsning kan blive til gode læseoplevelser, hvordan man (ikke) motiverer sit barn til at læse og hvordan man finder sin egen vej i bogstavernes verden.
Når de har hørt foredraget ved forældrene, hvordan de skal bakke deres børn op i at læse uanset, at bogstaverne driller. På den måde er foredraget med til at understøtte jeres arbejde med skabe læselyst og læseglæde hos jeres brugere.
Nu kan vi se at der er mange veje som ordblind. Det var dejligt, at få hands on på udfordringerne, så nu skal vi hjem og snakke om værktøjerne.
Der blev sat ord på de ting som foregår inde i min drengs hoved. Og nu skal vi hjem og øve OCR.
Foredraget gav et billede af, hvad man kan som ordblind. Så mine børn kan slippe skamfølelsen og finde deres egne veje hen til hjælpemidlerne.
Ærligt, skarpt og indsigtsfuldt. Leveret i troværdig og saglig indpakning, der går rent ind.
Vil du også have Jesper ud på dit bibliotek?
Så kontakt Jesper på 23720231 eller jesper@etlivsomordblind.dk for at høre mere og få en pris.
Udtalelser om Jespers foredrag på biblioteker
“Med smittende energi og positiv tilgang fortalte Jesper sin egen historie, om udfordringerne men nok så vigtigt også om at være åben om sit handicap og at holde fast i, at ordblindheden ikke skal stå hindrende i vejen.
Jesper er så meget til stede i sin fortælling og formår at holde fast i den positive vinkel. Det indgyder mod og energi hos tilhørerne.
Tak til dig Jesper for inspirerende oplæg. Og tak for din måde at være i rummet.”
Tak til Jesper for et sjovt og tankevækkende indblik i, hvor udfordrende en hverdag som ordblind kan være.
Med sine gode pointer fik han samtidig slået fast, at ordblindhed ikke behøver at være en hindring for, at man kan udleve sine drømme.
Jespers engagement og åbne facon gjorde det til en rigtig god oplevelse for både børn og voksne.
Et super godt indslag på Holstebro Ordblindefestival.
Jesper sluttede vores temaaften om ordblindhed af med en levende, humoristisk og positiv fortælling om det at være ordblind i skole og uddannelsessystem.
De 120 deltagere gik hjem med en livsbekræftende forståelse af, at positiv tilgang, tålmodighed, ihærdighed og ikke mindst tro på sig selv er vejen frem.
Jesper er et lysende eksempel på, at ordblindhed ikke er en hindring for succes.
I bibliotekets netværk for familier med ordblinde børn/unge fortalte Jesper sin egen personlige historie. Et ærligt men også underholdende indblik i hvad der havde været svært, men samtidigt en konstruktiv historie med vægt på hvordan Jesper havde lært at bruge andre personlige ressourcer til at gennemføre en videregående uddannelse. En motivation og tilgang til at tackle ordblindhed som er relevant for andre unge.
Til vores ordblindeaften havde vi besøg af mange unge og store børn. Jesper fortalte levende og nærværende om livet som ordblind og vejen gennem skole- og uddannelsessystemet med de buler og den hjælp, der har været undervejs. Han er i den grad en rollemodel, som de unge kan spejle sig i, når bogstaverne spænder ben.
Vi har i forbindelse med et møde for unge ordblinde studerende haft fornøjelsen af at have Jesper på besøg på biblioteket i Herning.
Jesper holdt et personligt og lærerigt oplæg med fokus på at være ordblind og studerende. De unge fik en masse konkrete tips & tricks til gadgets og hjælpemidler med hjem, samtidigt med at de kunne “spejle sig i” Jespers personlige erfaringer fra studie- og arbejdsliv. Jesper var – og er – en rigtig god “rollemodel”, der efterlod alle med en positiv tro på, at man kan ALT – også som ordblind.
En af Jespers mange gode pointer var at være åben omkring sin ordblindhed og ikke være bange for at spørge om hjælp, fx hos venner/medstuderende. At “hjælpemidler” også kan være andet end teknik! Jesper var på alle måder en inspiration for alle, der hørte ham.
Holbæk Bibliotek og over 100 gæster havde fornøjelsen af Jesper, som fortalte om sin ordblindhed. Jesper har en evne til, fra første øjeblik, at fastholde og underholde sit publikum med sin personlige historie. Jespers foredrag var sprudlende, meget underholdende og med en positiv og optimistisk indgang til livet.
Med humor og lune leverede Jesper et super professionelt og veltilrettelagt foredrag.
Tilhørerne var meget begejstrede og gik derfra med større viden omkring ordblindhed og ikke mindst en følelse af, at alt kan lade sig gøre – også selv om man er ordblind.
Tak til Jesper for et personligt og opmuntrende foredrag om hans rejse som ordblind gennem barndom og ungdom.
Om alle udfordringerne ved ikke at passe ind i normen, strategierne for at klare sig igennem alligevel – og ikke mindst troen på at det kan lade sig gøre.