2-7 % er ordblinde

Nogle gange kan livet virke som alt er imod dig, og ingen andre. Dette er især sandt, når du er ordblind. Alle andre kan læse og stave, men du kan ikke. Denne følelse er svært at komme af med. Men dette skulle gerne hjælpe dig!

Du er ikke den eneste der er ordblind, læs om andre ordblinde og deres historier. Man siger at 2-7 % af befolkning er ordblinde. Dette bliver til mange mennesker bare i Danmark, 110.000 – 385.000 personer. Det tal er kun for Danmark, så på verdensplan er tallet meget større.

Ordblindhed eller dysleksi, som nogle kalder det, er jo ikke noget alle går og råber højt om. Det er også noget folk kan skjule, især piger er gode til det. Derfor har vi samlet forskellige historier fra andre ordblinde fx om at gå på VUC. Det skal vise, at du ikke er alene derude og mulighederne er der!

Husk på at der i dag, findes mange it-hjælpemidler der kan hjælpe dig med oplæsningtale til tekstoversættelse og ordforslag.

2-7 % af befolkning er ordblinde

Mellem 2-7% af befolkning er ordblinde

Studerende-som-ordblind

Der er flere ordblinde studerende, end du tror

Studerende som ordblind

Marianne vidste ikke hun var ordblind, indtil hun fik en ordblindetest på universitetet. Det var først her det gik op for hende, hvorfor hun læste langsommere end de andre. Hun fik en it-rygsæk, som kan hjælpe med oplæsning og stavning. I dag ved hun, at det også handler meget om planlægning. Marianne ved det “bare” tag længere tid, men hun skal nok nå målet.

Fordi man er ordblind, og har svært ved at læse og stave, betydere det ikke man ikke kan arbejde. Stig Dietz-Olsen, er ordblind og i dag uddannet klejnsmed. Dette er flot i sig selv, og dette har andre også set. Stig er blevet kåret til Årets Lærling i DI Fyn. Dette har Stig fået fordi han er en

“flittig, hjælpsom og energisk ung mand, der samtidig er en god kammerat … flid, vilje og gåpåmod”.

Man er ikke dum!

Nogle ordblinde har minder om, at de er blevet kaldt dumme, fordi de ikke kunne læse og stave. Dette viser kun at nogle ikke ved hvad ordblindhed i virkeligheden er.

Der er mange store personligheder i historien, der var ordblinde. Leonardo da Vinci, Charles Darwin, Albert Einstein, Thomas Edison, Jørn Utzon og vi kunne blive ved.

En der kender denne oplevelse er Eivind Underbjerg Hansen, som husker tilbage til sin folkeskoletid, hvor ordblinde blev anset som “dumme”. I dag er Eivind, dog nok noget mere end så mange andre. Eivind startede på en maskinstationen, og i dag er han med i ejerkredsen, som også sælger vindmøller.

Ikke nok med det, sidder Eivind også i dag i byrådet i Aabenraa Kommune. Her er der en del læsning, men heldigvis har Eivind fået hjælpemidler, der kan hjælpe ham.

Ordblindhed er ikke tegn på manglende intellekt!

Ordblindhed skal ikke stoppe dig! Klik for stort billede, der kan printes ud og sættes op.

Alt er muligt som ordblind

Ud over disse personer, findes der også mange andre kendte ordblinde inden for de kreative områder, John Lennon, Kurt Cobain, Tom Cruise, Robin Williams, Whoopi Goldberg Dustin Hoffman, Channing Tatum. Men også i Danmark, Bubber, Ghita Nørby, Gudrun Hasle og H. C. Andersen var også ordblind.

Det kan også være man kan bruge alt den erfaring. Man som ordblind måske har brugt på, at tegne på et papir, fordi man ikke kunne følge undervisning. Vince Low har fundet en måde at leve af det.

Vince er i dag, en kendt kunstner rundt om i verden, for hans streger og krusedulle kunst. Han har derudover arbejdet med et projekt, der skulle øge opmærksomheden på ordblindhed i hans hjemland, Malaysia.

Som du kan se har ordblindheden ikke været en stopper for disse personer. De har fundet en anden vej. Men selv om du er ordblind, kan du også godt begå sig inden for områder, der er meget uventet for ordblinde.

Jim Højberg er et bevis på dette. Jim er ordblind, men kan også skrive forfatter på sit visitkort. Jim’s redaktør sagde engang at “Du staver som en brækket arm! Men det gør ikke noget. For du kan fortælle historier, og vi har folk ansat til at sætte røde streger.” og det må også siges at være det vigtigste i den branche.

Han er ikke den eneste. Jesper Sehested er også ordblind, og nu udgivet ‘Michael og Bogstavbjerget‘ samt ‘Et liv som ordblind i folkeskolen‘, som skal hjælpe unge ordblinde tale om deres ordblindhed.

Ordblind i forretningslivet

Men det er ikke kun inden for de kreative områder. I forretningsverden er der også flere kendte ordblinde, de findes lige fra iværksætter til topchefer, og har alle haft udfordringer med ordblindhed. En undersøgelse af iværksættere, viste at 35% havde læse- eller staveproblemer. Men ordblindhed, kan måske også være en fordel, hvis man har sin egen virksomhed.

Richard Branson, har en personlig formue på 25 milliarder kroner, derudover er han ordblind. Han er ikke den eneste, Grundlæggeren af IKEA Ingvar Kamprad, er også ordblind. Listen er lang, af nulevende og afdøde forretningsfolk. Bill Hewlett, som er den ene person bag HP, der er kendt for deres printere. Ted Turner, der er grundlægger af TV-kanalen CNN.

Hvis du vil læse flere historier om personer, der har fundet en vej rundt om deres ordblindhed, og endda vendt det til noget positiv, så er Malcolm Gladwell’s bog David og Goliat – Kunsten at kæmpe mod gigante et godt valg.

Richard Branson prøve at flyve.

Richard Branson er en af de ordblinde, der er noget langt pga. sin ordblindhed