piger-ordblindhed

Flittige piger er bedre til at skjule ordblindhed

For noget tid siden, faldt jeg over en artikel, der tager et emne op, man måske ikke lige havde tænkt på, nemlig at piger er bedre til at skjule deres ordblindhed. Det er ikke noget jeg har tænkt over før, men kan godt se problemet nu, som kan være stort for pigerne på sigt.

Da jeg gik i folkeskolen var jeg lidt af et problembarn, så det var ikke svært, at se at der var et eller andet galt. At jeg så havde ordblindhed i familien, hjalp på at finde frem til problemet. Men hvis jeg tænker tilbage og prøve at genskabe min folkeskoletid, som stille pige, tror jeg ikke jeg havde fået så meget hjælp, hvis jeg ikke havde lavet ballade!

Min dansklære var også skolens bibliotekar, så på et tidspunkt blev jeg sendt ned i de timer hun var der, og sad inde i baglokalet og lavet skolearbejde, der passe til mit niveau. Derudover var der ikke nogle elementer der kunne sætte mig igang, så jeg mistede koncentrationen, og hun havde mulighed for, at hjælp mig hvis der var noget.

Men desværre er billedet af hvad en pige skal være og kan tillade sig anderledes end for drenge, og derved kan der opstå problemer. Som Erik K. Rasmussen, formand for Ordblinde/Dysleksiforeningen forklare “Det er tit først, når pigerne kommer på gymnasiet og ikke kan læse teksterne, at det bliver opdaget, at de er ordblinde.” og dette kan sætte pigerne bagud, fordi de først får hjælp senere.

Drenge giver hinanden en på hovedet hvis der er noget, og så er det ude af verden. Pigerne derimod har en tendens til at være mere følsomme, og derfor kan ordblindhed være hårde for dem, på det punkt.

Usikkerhed

I artiklen mener Tilde Mette Juul, der er videnskabelig assistent hos Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet at flere piger forsøger at skjule deres ordblindhed, fordi de oplever, at ordblindhed gør dem usikre.

Dette problem er et samfundsproblem fordi det er os der har skabt, det billede som pigerne lever efter. Derfor er det også noget vi som samfund er nødt til at afhjælp ved at være mere opmærksom på denne gruppe. Ellers bliver det til, at dem der kan råbe højest, også er dem der får mest hjælp, hvilken ikke er sundt på langt sigt.

Opmærksomhed kommer kunne af, at vi taler om problemet og anerkender, at det er der. Så del gerne din historie eller mening om problemet!

3 replies
 1. Kristian
  Kristian siger:

  Jeg oplever helt klart at de flittige piger heller ikke får den hjælp de er berettigede til.Den test der er lavet til at afdække ordblindhed får de ikke for de har været flittige og derfor ryger de igennem testen
  De møder presset på de akademiske uddannelser.Så ses ordblindhed pludselig tydeligt.
  Ja, de har svært ved at bede om hjælp for de har kæmpet for at ligne de andre og derfor lever de ofte under et stort stress.

  Svar
 2. janni
  janni siger:

  jeg er selv ordblind, jeg fik testen da jeg var ret lille, da min bror og far også er ordblinde. jeg oplever selv at jeg kan have svært vil at spørger om hjælp til de små ting, da jeg nogen gangen kan synes det er pinligt. jeg går i 8kl. og mærker det pres der er omkring opgaver, prøver og andre ting hvor der bliver givet karakter, da man jo gerne vil have de høje karakter som de andre for.

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *