Skaber ordblindhed kreativtet?

Flere ordblinde har gjort kunsten til deres levevej, og ikke bare det, også sat spor efter sig. En af de mest berømte og kendte ordblinde på området er Pablo Picasso, der anses for at være en af det 20. århundredes største malere.

Han er ikke alene, mange andre ordblinde har fundet deres vej, i den kreative verden. Det er en svær verden at skille sig ud, men det er fx lykkes for Vince Low der omformer streger og krusedulle til kunst! I Danmark er der også ordblinde der har fået foden indenfor, bl.a. Gudrun Hasle der skaber kunst om ordblindhed og bogstaver.

I skolen fik jeg af vide jeg var kreativ. Jeg forstod det bare ikke fordi jeg kunne ikke tegne. I dag kan jeg se at kreativitet kan være mange ting, og nu lever jeg af min ordblindhed. Jeg holder foredrag for lærere og elever om det at have udfordringer. I mit elevforedrag ‘Fra 71 fejl i diktat til uddannelse … og nu forfatter‘, fortæller jeg min historie med ordblindhed. Men det er ikke altid nok, for lærerne skal også med, i ‘Hvem tager hjælpemidlerne op af tasken? – og skaber gode vaner‘, får lærerne et indblik i ordblindhedens verden og de funktioner hjælpemidlerne har, der kan støtte de ordblinde.

Vince Low Dyslexia Einstein

Der er mange kendte ordblinde!

Pablo Picasso

Pablo Picasso


Pablo Picasso blev født i Malaga i Spanien i 1881, men alt gik ikke efter bogen i hans liv. Picasso var ordblind og havde svært ved at læse. Picasso brugte blyanten, som også var hans først ord, “Piz, Piz, til noget andet i stedet, at tegne og det var han god til.

Det så hans far, som var billedkunstlærer, og hjalp hans søn til at finde hans vej i kunstverden. Picassos far fik et job på School of Fine Arts i Barcelona, hvor han overtalte skolen om at give hans søn en chance til optagelsesprøven til deres avancerede klasse. Det tog ofte studerende en månede, men Picasso afsluttet det på en uge, og juryen optog Picasso i en alder af kun 13 år.

Senere kom Picasso, som 16 årig, på Madrid’s Royal Academy of San Fernando landets førende kunstskole. Men det var ikke et sted for Picasso, der var for meget formelt undervisning og Picasso stoppede med at deltage i timerne kort efter. 

Picassos stil og ordblindhed

Alligevel havde Picasso udviklet en unik sans for skønhed og stil. I stedet for, at male som det så ud, malede Picasso tingene som han så eller følede dem. Det siges at hans malestil var uden tvivl på grund af hans ordblindhed, fantasi samt rå eller primær følelse og kreativitet inden for den menneskelige psyke.

Picasso skabte uforglemmelige mesterværker ved at blande farver, former og mønstre i en unik stil, der ikke kunne ignoreres. Det siges, at Picasso malede ting som hans øjne så dem. Et bevis på at Picasso har sat sine aftryk på verden, er prisen på hans malerier i dag. I maj 2015 blev Picassos maleri Les Femmes d’Alger solgt for 1,2 milliarder kroner!

Ethvert barn er kunstner. Problemet er, hvordan man forbliver en kunstner, når man vokser op – Pablo Picasso

Les Femmes d'Alger

Les Femmes d’Alger blev solgt for 1,2 mia. kr

Vince low: Streger bliver til kunstDer findes mange forskellige veje, der kan fører en til sit rette sted, Vince Low har fundet sin, gennem hans evne til at omforme streger og krusedulle til kunst! Vince er fra Malaysia og hans skoletid var ikke god, han kunne ikke nå at lave sine lektier, og blev derfor straffet af lærerne. Han begyndte at gå sammen med de forkerte personer indtil nogle af hans tidligere venner konfronteret ham omkring hans person.

Efter skoletiden blev Vince ansat som illustrator, hvilken skulle vise sig at blive et vendepunkt. Som 33 årig, fandt Vince ud af han var ordblind, da han skulle lave en kampagne omkring ordblindhed, førhen troet han det var normalt for alle, at ordene ikke stod stille. 

“I found out I was dyslexic when I was 33 years of age, during a dyslexia campaign at my current job. Prior to finding out about dyslexia, I genuinely thought that words moving, blinking and jumbled up was normal and that everyone saw it too. I had no idea at the time what dyslexia was.”

Gode og dårlige sider ved ordblindhed

I dag kender Vince godt ordblindhed, og er sådan set glad for at havde det, selvom der altid er gode og dårlige sider ved alt. Hvis han kunne læse og stave, ligesom de andre, er han ikke sikker på at han ikke ville være blevet for selvtilfreds, og ikke haft lysten og energien, til at opnå det han har i dag.

Der er så meget i livet som kræver at man også gør en masse ting som måske ikke er lige så sjovt. Det er den måde Vince, er noget til hvor han er i dag. Han tog alt det de andre ikke ville, for at bevise sig selv! 

There is always a good and bad side to everything. I’m really glad that I can’t follow a book or learn the normal way. When people become complacent they tend to give up because they know too much. Or they have no drive to give it their all. There are so many things in life that require us to get down and dirty in order to understand it. … Some people say I’m lucky in my career. But it’s only because I took those work that others didn’t want. In order to prove myself, I paid my dues.”

Vince Low
Vince Low fodbold kunst

Gør det du elsker


Derfor er det også vigtigt for Vince at gøre det han elsker, fordi så er man altid parat til at gå den ekstra mil, der skal til. Derudover er det vigtigt at man finder det man interesserer sig for, fordi det er derude et sted, man skal bare ud og lede.

Do what you love and love what you do, because you won’t mind running an extra miles when you love what you do. Be more out going to find your interest. The answer is always out there, it’s up to you to discover.

Når man har fundet det, skal man tro på sig selv, og gøre det på ens egen måde, fordi man kender sig selv bedst. Når du er i gang, er der ikke noget der er rigtigt eller forkert.

Believe in your dreams. There is no one else that knows you better than you know yourself. Don’t let anyone take that away from you. And there really is no wrong or right in anything.

Til sidst fortæller Vince vigtigheden i at være ydmyg og give dig 100%, i alt det man laver. Hvis man gør det ser folk, en for hvem man rigtigt er. Hvis man har noget fantastiske eller specielt, ligegyldige hvilken område, del ud af det, til resten af verden! 

Vince Low - Superman
Vince Low - John Lennon
Vince Low art

Gudrun Hasle – Indskut værdag


du tænker nok at der er noget galt med denne overskrift, men ikke for alle. ‘Indskudt værdag’ er en udstilling, på Frederiksberg Hovedbibliotek, af Gudrun Hasle,  der selv er ordblind, men ikke vil lave det om i dag.

»Det var noget lort, mens jeg var barn, men som voksen vil jeg sige, at det har været en gave. Nu ville jeg ikke lave det om. Så ville jeg jo også være et helt andet menneske« – Politiken.dk

Der var åbning torsdag, med besøg fra Frederiksbergs Borgmester og Gudrun Hasle selv, til at fortælle lidt om hvorfor hun har valgt at lave udstillingen. Senere gav Gudrun rundvisning, hvor hun fortalte om de forskellige budskaber. Der er lagt meget vægt på at det ikke skal falde for meget ind i emnerne på biblioteket, men så alligevel.

De forskellige sætninger, kommer med små budskaber, til de emner der er rundt om fx “Jeg hader at indrøme ferl” er under kunstafdelingen. Gudrun, har fået frie tøjler til at ’fejle’ og lege med ordenes betydning rundt omkring på biblioteket. Dette har hun gjort ved at “hacke” nogle af skiltene, med hvordan hun ville stave det. Du kan se nogle af de forskellige skilte herunder. Heldigvis kan jeg selv vælge hvilke billeder jeg uploader, da jeg har fundet ud af at jeg har taget billeder af nogle af  de normale skilte, fordi jeg synes de så forkerte ud! 

Gudrun Hasle fortæller om udstiling 'Indskut værdag' og ordblindhed på Frederiksberg bibliotek
Gudrun Hasle - Jeg er altid useker

Skjuler ikke ordblindhed

Herunder er der en tekst skrevet af Ann-Lisbeth Holm, Kulturformidler, om Gudrun Hasle:

“Der er noget smukt i at cementere sine fejl. Ikke viske ud eller skjule. Men brodere dem ind i et stykke stof og stille dem til skue. Eller forstørre fejlene i laminat, så de går fra at være millimeter til meter, så man for alvor kan se fejlene. Det gør kunstneren Gudrun Hasle. Hun er ordblind. Gudrun Hasle stiller sit liv og dets fejl til skue for publikum, som en reaktion mod de udvalgte, polerede beretninger om det perfekte liv vi kender fra naboen, der holder statusangsten i hævd.

Hasles kunst handler ikke om at udstille erkendelser fra terapisessioner om fx et teenageliv som cutter, men om at iscenesætte det sårbare og upolerede liv. Og vise rummet mellem det perfekte og uperfekte – og plads til at vise sin følsomhed. Det gør hun ved at stille hendes fejl til skue for andre. Hun skriver sætninger, der er en form for livsregler, hun opstiller for sig selv, som er stavet på hendes egen måde – fuld af stavefejl. Det kan være sætninger som ‘vær aften beslytter ikke og spise så meget’ eller ‘jeg smilger når jeg er navøs’. Disse sætninger kan I finde rundt om i biblioteket,  så jeg vil blot ønske jer god jagt på følsomhedens rum.”

Herunder er der forskellige billeder som Gudrun, har “hacket”.

Gudrun Hasle - Jeg er ikke smyk nok
Gudrun Hasle - Jeg vil garne være lyklig
Gudrun Hasle -Jeg smilger når jeg er navøs
Gudrun Hasle - Jeg skal være klåv
Gudrun Hasle Jeg hader at indrøme en ferl
Gudrun Hasle - Jeg føler mig ensom