Man kan godt lære sprog selv om man ikke kan læse eller skrive det

Da jeg skulle til at lære engelsk i skolen, kunne jeg på ingen måde læse en engelsk bog, ej skrive noget. Men har det sat en stopper for, at jeg har studeret i USA og Kina, hvor alt foregik på engelsk, Nej!

Det jeg gerne vil frem til er at, fordi man er ordblind, er det ikke umuligt at lære nye sprog, det er måske bare ikke, den samme måde vi skal lære det på, som alle andre. Som jeg ser det, er mulighederne for ordblinde blevet meget bedre i forhold til at lærer nye sprog, fordi vi kan få det ind på så mange andre måder.

Lært ved at høre og tale

Den måde jeg har lært at tale og forstå engelsk på, er ved jeg har hørt og talt det en masse, gennem TV og en sprogrejse m.m. Selvom jeg ikke helt kunne læse de danske undertekster på film, og derved sætte ord og lyd sammen, fik man hørt engelsk ved at se en film, og man kunne forstå lidt gennem sammenhæng mellem billede og lyd.

Do you speak english

Som ordblind, skal man måske lærer sprog på en anden måde, end de andre.

På min efterskole, var der elever fra Island og Litauen, de skulle lærer dansk, men alt foregik i starten på engelsk. Jeg snakket rigtig meget med dem fra Island, så fik talt en masse engelsk, der også lærte mig meget.

Derudover var jeg et måneden i England på sprogrejse i sommerferie, hvor jeg lærte rigtig meget, fordi jeg var nødt til at snakke for at “overleve”, boede hos en privat familie.

I dag er jeg nået til det punkt hvor jeg nogle gang hellere vil se en film med engelsk undertekster fordi det passer til hvad de siger, i stedet for danske. Derudover “læser” jeg en masse engelske bøger, som jeg hører som lydbøger.

Alt dette har hjulpet mig til at kunne komme igennem mit studie, hvor en stor del af stoffet har været på engelsk. Det hjalp mig på den måde, at det var lettere at læse mine studiebøger, fordi jeg “bare” skulle sætte lyde sammen med et billedet af ordet.

At skulle skrive ting på engelsk både i Danmark og udlandet, har været en udfordring, men her har muligheden for at tale til sin computer hjulpet rigtigt meget.

Mange nye muligheder

I dag er mulighederne for at lærer sprog på en alternativet måde, bedre end nogensinde. I dag kan man over internettet se film og serier, som fx Netflix eller HBO hvor man selv kan bestemme hvilken sprog, underteksterne skal være på, man kunne fx starte med danske og så efter noget tid gå over til engelske. Så måske skal man ikke tænke en film, som bare en film, men en mulighed for, at lærer noget samtidig.

Som ordblind kan det måske ikke være så tiltagende at læse en bog, men hvorfor så ikke hører den i stedet. Der findes en masse spændende lydbøger, skøn- og faglitteratur, på engelsk på internettet, som man kan download og hører på sin smartphone eller musikafspiller.

Det kan godt være man ikke forstår alt, men hvis man hører noget, hvor man kender lidt til historien i forvejen (ved fx at læst et dansk resume) eller interesseret sig for emnet, bliver det meget lettere.

Har du andre måder som du har brugt, til at lærer et nyt sprog som ordblind, skriv meget gerne en kommentar

6 replies
 1. Signe Kongstad
  Signe Kongstad siger:

  Hej Jesper

  Har du nogle ideer til hvordan man kan lære begynder-engelsk, når man er meget ordblind.
  Hvis man ikke har mulighed for at læse underteksterne, når man skal se film (hverken på dansk eller engelsk)er det jo svært at følge med.
  Kender du nogle gode apps eller sider på nettet, hvor man kan lære engelsk som voksen?

  Rigtig god hjemmeside du har:-)

  Med venlig hilsen
  Signe Kongstad

  Svar
  • Jesper Sehested
   Jesper Sehested siger:

   Hej Signe,
   I kunne starte med de 120 ord på engelsk, bare søg på Google, så finder du mange forskellige måder. Der findes også Rosetta Stone, jeg har ikke prøvet det. Eller lege med Google oversætter, for at se hvad oversætningerne bliver til.
   Derhjemme kunne man også prøve at sætte engelske undertekster på danske film, for at komme til, at se ordene sammen med dansk tale.
   Mvh
   Jesper Sehested

   Svar
  • Belinda
   Belinda siger:

   Hej Signe.

   Jeg er ikke ordblind, men jeg var godt nok ikke meget for engelsk de første år i folkeskolen. Jeg lærte det dog via Big Muzzy -tegnefilmene. Flere af dem kan findes på YouTube, f.eks. hér:
   https://www.youtube.com/playlist?list=PLyQQKag6VcB5C6ZliX4j9Kcd91e0siUQE

   Det kan måske godt virke lidt kedeligt, men de er virkelig gode, fordi de gentager ord mange gange. Hvis man ikke kender ordene, så fanger man alligevel hurtigt, hvad de mener, fordi de VISER det på mange forskellige måder. Og nogle gange kan man tro, at man ikke forstår det, men ser du samme video igen et par uger senere, når du har været igennem flere videoer, så begynder det pludselig at give mening :-)

   Mvh.
   Belinda

   Svar
  • Kristian
   Kristian siger:

   Hej Signe

   Jeg er også ordblind og har ikke lært engelsk, jeg har nu en stor lyst til at lære det. Har du fundet en god måde at lære engelsk på ?

   Mvh Kristian

   Svar
 2. Ditte
  Ditte siger:

  Nogen ideer til apps, bøger eller hjemmesider til barn på 10 der slet ikke kan læse og heller ikke helt kan huske bogstaverne så ingen chance på undertekster, tilgengæld lyst til at lære engelsk

  Svar
  • Jesper Sehested
   Jesper Sehested siger:

   Hej Ditte,
   Jeg har mødt mange forældre, der har fortalt at deres børn har lært engelsk ved at de har lyttet i stedet. Det kunne fx være youtube eller andet. Jeg har heller ikke lært engelsk ved at øve mig med bogstaver. Jeg har lært det ved at tale det, fordi min kæreste på det tidspunkt var fra Island.
   Mvh
   Jesper Sehested

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *