Ordblindeefterskoler

Der findes mange efterskoler, der har forskellige fokusområder. Selvfølgelig findes der også ordblindeefterskoler, hvor alle eleverne har problemer med at læse eller stave. Her kan ordblinde møde andre der har samme udfordringer, og få hjælp for lærere der kender til udfordringerne.

På en ordblindeefterskole, er de fleste lærer uddannet inden for området eller lang erfaring med ordblindhed. Derudover bruger mange af skolerne, mindre klasser så der er mere tid til den enkelt elever.

Til forskel for folkeskolerne, bruger ordblindeefterskolerne app og IT hjælpemidler inden for oplæsning, oversættelse og ordforslag, i hverdagen, så eleverne bliver bedre og mere selvkørende. 

harry potter spisesal
penge-ordblindhed

Du kan få tilskud til efterskoleophold.

Tilskud til efterskole

Du sidder sikkert og tænker ‘Hvad koster et efterskoleophold?’. Der er ikke ét svar på det spørgsmål. Hvis du vælger at sende dit barn på efterskole, er der en egenbetaling, som dog ikke er det fulde beløb. I Danmark får du et statstilskud, som bliver regnet ud fra din husstandsindkomst. Du kan finde en prisberegner her, som kan hjælpe dig, til hvad din egenbetaling bliver.

I nogle kommuner er der også mulighed for at søge om supplerende tilskud. Derfor er det vigtigt, at du også undersøger den mulighed, for at se om din kommune tilbyder det. 

Hvad kan den efterskole?

I Danmark er der 20 ordblindeefterskoler, de har alle forskellige linje og fokus. Herunder kan du læse om hvad de forskellige efterskoler kan tilbyde.

Kragelund Efterskole – for dig der vil et aktivt efterskoleliv

Vi arbejder med det hele menneske – fagligt og socialt. Vi vægter et stærkt forpligtende fællesskab højt, for sammen blive vi stærke. Vores travle efterskolehverdag er fyldt med undervisning, samvær og masser af aktiviteter. Som elev vil du møde 25 voksne der ved, hvad det vil sige at være ordblind, og som er der for dig.

Du møder, i alle fag, undervisning rettet mod folkeskolens afgangsprøver understøttet med IT. Du bliver undervist på mindre hold i de boglige fag.Du vil også have mulighed for at vælge blandt mere end 30 forskellig valgfag indenfor værksteds-, idræts- og kreative fag.

Du vil hen over året møde masser af anderledes udfordringer og aktiviteter. Det kan være skilejrskole, ekskursioner, musicaluge, introforløb og ikke mindst masser af weekendaktiviteter. – Kragelund Efterskoles hjemmeside

Efterskolen Solbakken er for unge med læse-og skrivevanskeligheder

Vi underviser eleverne i 8. og 9. klassetrin på fagligt niveau i dansk og matematik. 10. klasseeleverne går til afgangsprøve i dansk og matematik. Alle holdene har to-lærersystem og 12-15 elever på hvert hold. Alle elever undervises på fagligt niveau i engelsk.

Vi skifter valgfag 4 gange i løbet af året. Du kan f.eks. vælge fag som friluftsliv, flere idræts- og kreative valgfag samt diverse værkstedsfag. Vi optager 72 elever som er fordelt på seks boområder. – Efterskolen Solbakkens hjemmeside

Nislevgård – Ordblindeefterskole med masser af idræt!

Nislevgård Efterskole er en ordblindeefterskole for normaltbegavede unge med læse- og skrivevanskeligheder. Vi har 90 elever og tilbyder Folkeskolens 9. klasses afgangsprøver. Der er undervisning på små hold – maks. 8 elever på vores danskhold. Vi har 8 lektioner dansk om ugen og meget idræt.

Vores mål er at gøre skolens elever klar til at tage en ungdomsuddannelse. Vi lægger vægt på at have positive strukturerede rammer. Alle værelser har bad/toilet og trådløst Internet. Ny spisesal, høresal og idrætshal. Beliggende 15 km. nord for Odense. Eksempler på valgfag (valgt i foråret 2016): Fodbold, håndbold, maraton, idrætscross, fitness og musik. – Nislevgård efterskoles hjemmeside

Hjembæk Efterskole

For unge mellem 14 og 18 år med læse- og stavevanskeligheder. Skolen er et lille og trygt miljø, der har plads til 62 elever. Vi tilgodeser den enkelte elevs vanskeligheder gennem tilrettelæggelse af undervisningen, såvel i metode som ved indplacering i hold af forskellige størrelser. Der tilbydes 9. klassesafgangsprøve i dansk og matematik.

Værkstederne er en integreret del af undervisningen. Værkstederne giver eleverne mulighed for at afprøve håndelag, evner og skabe interesse for et senere valg i praktiske fag indenfor træ/metal, samt design. Vi arbejder målrettet med uddannelsesparathed. En målsæting er at give eleverne lyst til at lære. – Hjembæk efterskoles hjemmeside 

Egne efterskoleoplevelser


Jeg har selv gået på efterskole, men ikke en ordblindeefterskole. Min efterskole hovedområder var IT, projektarbejde og var international. Især det med projektarbejde var noget for mig, vi fik en opgave så kunne vi selv bestemme hvordan vil ville løse den, altså arbejde på sin egen måde.

Jeg var rundt og se 3 efterskoler, inden jeg bestemte mig for, Fremtidsbroen.dk som den hed. Dette er en meget vigtig ting at gøre, fordi du finder meget hurtigt ud af, om det er et sted for dig.

Den første efterskole jeg så, vidste jeg allerede at det ikke var mig, da min mor og jeg, kørte ind til skolen, sagde min mavefornemmelse. Mens da jeg besøgte fremtidsbroen.dk, der nu er lavet til ungdomsfængsel, vidste jeg at dette godt kunne være stedet.

I dag holder jeg elevforedrag om min rejse med ordblindhed ‘Fra 71 fejl i diktat til uddannelse … og nu forfatter’ og de udfordringer det har givet. Det er både på skoler, efterskoler og ordblindeefterskoler og over 9.500 har hørt foredraget ind til videre.

Fremtidsbroen.dk i Litauen

Oplev efterskolerne selv

Jeg har nogle gange fået spørgsmålet om hvilken ordblindeefterskoler der er gode. Dette er umuligt at svare på. Men det er også et helt forkert spørgsmål at stille. Hvad andre kan li, betyder ikke, at det er noget du kan li.

Der er kun en måde at gøre det på, og det er den hårde. At vælge ordblindeefterskole er en stor beslutning. Derfor skal der også lægges tid og kræfter i udvælgelsen. Der findes både ordblindeefterskoler på Sjælland, Fyn og Jylland hvis man ikke vil for langt væk.

Derefter skal man finde ud af, hvad de forskellige skoler tilbyder. Er der områder de ligger mere vægt på, udlandsture, sport, natur eller noget fjerde.

Når man har gjort dette og udvalgt to eller tre, så ring til dem og aftal en dag, hvor I kan besøge dem. Man kan gøre en lille tur ud af det, hvis man skal landet rundt. Derved kan I opleve stemningen og bedre finde ud af om det er et sted for dig.

Det er bare at komme i gang. Mange ordblindeefterskoler har ventelister!