find-det-du-kan-li-ordblind

Ordblind og (lyd)bøger på dansk og engelsk

Som ordblind kan ordet “bog” skabe dårlige minder fra ens skoletid. Jeg selv fandt altid den letteste vej, når vi skulle lave skoleopgaver, omkring en bog.Det var først i 10. klasse at jeg læste en bog frivilligt, hvilken var ‘Hot Sex’ på 388 sider, men det var noget der var meget interessant i den alder, det fortæller jeg mere om i min foredrag om livet som ordblind!

Derefter fik jeg smag for at læse, men det tog lang tid at læse en bog. På et tidspunkt fandt jeg ud af, hvor let det var at få fat i lydbøger, og jeg begyndte at “læse” mange flere bøger. Over de sidste 10 måneder har jeg lytte til 4 dage og 10 timers lydbøger på min iPhone, hvor jeg har hørt om alt fra økonomi, hvordan hjernen virker til fysiske paradokser.

En ting jeg aldrig har troet jeg skulle lave, var en bog, men meget kan ændre sig. I dag har jeg skrevet ‘Michael og Bogstavbjerget’. Den handler om Michael der har svært med at læse og stave. Han vælger at tage kampen op og vil bestige Bogstavbjerget. På hans tur lærer han en masse om sig selv og ordblindhed. Tænker du det måske var noget for dig og dit barn, så tag første skridt her.

Hot Sex, bog

Lydbøger om alt

I dag er udvalget enormt af både skøn- og faglitteratur, der findes stort set ikke nogle emner, hvor der ikke findes nogle lydbøger, og der kommer flere til hver dag. Alt dette kan både skaffes på dansk og engelsk. Kan bruges på næsten alle smartphone som vi går rundt med i lommen, det meste af dagen. Denne mulighed kan åbne op for en hel ny verden, for ordblinde der normalt ikke vil sætte sig ned, og åbne en bog.

Der findes også en masse lydbøger til børn, så hvis du er forældre og selv har svært ved, at læse kunne dette være en mulighed. Jeg har nogle gange købt bogen som lydbog og fundet den samme udgave på biblioteket, så jeg kunnen sidde og følge med.

Det synes jeg var en rigtig god måde, både for at holdt sig vågne samt man fik sat billeder på de forskellige ord (bogen var på engelsk). Da jeg kan havde problemer med, at holde mig vågne når jeg lytter og sidder eller ligger ned, går jeg tit ud og går en tur samtidig, frisk luft og en god bog!. Man kunne også bruge det til fitnesscenter, cykle/tog/bus turer til og fra arbejde, mulighederne er mange.

Hvor kan jeg finde dem?

Herunder er der 5 hjemmesider, hvor man kan købe eller låne lydbøger, der findes mange flere end det.

Nota (Dansk, gratis, skal havde afgang) Nota er et bibliotek med bøger til ordblinde. Der er ikke fri adgang, men med en ordblindetest m.f, kan man få adgang.

Saxo.dk (Dansk og engelsk, køb), På denne side kan du købe lydbøger som download, som du kan havde på din smartphone eller lydbøger på CD.

Apple Store (Dansk og engelsk, køb) Her kan du købe lydbøger til dine Apple produkter, så hvis du ikke har en iPhone, iPad, iPod m.m. så skal du ikke købe her fra.

Audible.co.uk (Engelsk, køb) Her kan du købe lydbøger til både iPhone og Android, da de har en app til begge platforme. Det er en smart app, hvor man kan en masse ting fx bogmærker.

Netlydbog.dk (Dansk, gratis) På denne side kan man låne lydbøger i 30 dage, lige som en normal bog på biblioteket. Du kan ikke downloade dem til din smartphone, men du kan alligevel godt hører den, hvis du går ind på deres hjemmeside på din telefon.

Jeg håber det har vis at er der er mange muligheder i dag for at “læse” bøger ligesom alle andre, selv om man er ordblind. Hvis du selv læser lydbøger så fortæl din historie herunder eller hvis du prøver det for første gang.

Hvis du vil vide mere om hjælpemidler fx oplæsning, ordforslag, tale til tekst så besøg Ordtavlen 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *