Verdenskort

Man kan godt studere i udlandet som ordblind

Selvom jeg er ordblind, har jeg studeret et semester (4 mdr.) i både USA (Boston) og Kina (Shanghai). Min første tur var til USA, hvor jeg læste i efteråret 2010, som et led i en HA(almen) uddannelse fra Copenhagen Business School, som er en dansksproget uddannelse.

Det var første gang jeg skulle skrive opgaver og have undervisning på engelsk, hvorimod jeg havde haft bøger på engelsk før. Mit andet ophold var i Kina på min kandidat i efteråret 2012. Undervisning i Kina var på engelsk ligesom bøger og opgaver, men det var jeg blevet mere vant til, fordi min kandidat var engelsksproget. Jeg havde fundet løsningen på nogle af problemer, i form af talegenkendelsesprogrammet Dragon Naturally Speaking.

Boston College

Inden jeg ansøgte om at komme til  USA var jeg nervøs, fordi hvordan ville det gå hvis jeg ikke kunne skrive opgaver eller forstå hvad lærerne sagde. Disse problemer skulle visse ikke at være så store.

Boston College, Football

Lidt af livet på Boston College, ordblind eller ej.

Før jeg ansøgte omkring at komme af sted, mødtes jeg med den ansvarlige for at forhøre mig om mine muligheder som ordblind. Han fortalt omkring, at i USA har de et godt system for at hjælpe folk, med alle former for handicap, såfremt man havde en ordblindetest.

Derfor fik jeg taget en ordblindetest, hvor svaret kom på dansk, derfor var jeg nødt til at få den oversat, ude i byen, og derefter få testcentret til at sætte deres stempel på, at der ikke var ændre i teksten. Det var lidt besværligt, men det gik.

Med ordblindetesten i hånden kunne jeg i USA, få lov til at bruge de hjælpemidler (oplæsning, tale til tekst og ordforslag) jeg selv havde medbragt samt forlænge tid til eksamener. Jeg fik lov til at have en bærbar med, så jeg kunne  oversætte ord ved hjælp af Google Translate og bruge min oversætter pen. Det gjord at eksamenerne ikke var så uoverskuelige og ikke blev skræmt til ikke at tage af sted igen.

De opgaver jeg havde på ugebasis fik jeg lavet ved hjælp af Dragon Naturally Speaking hvis jeg var alene. Ved gruppeopgaver, fortalte jeg fra start at jeg var rigtig dårlig til at skrive. Det var der ikke nogle der så som et stort problem og så hjalp jeg til, på andre måder.

Det var en stor udfordring at prøve at studere i USA, men jeg ville 100% gøre det igen. Også selvom det til tider også var hårdt, fordi det var svært at skulle, at skrive på engelsk når man i forvejen, har problemer på dansk.

Fudan University

Efter mit ophold i USA, var jeg klar på en tur mere, denne gang til Kina. Denne gang bedre forberedt, fordi mit studie var på engelsk, og havde lært at bruge mine hjælpemidler bedre. I Kina har de ikke samme system som i USA, hvor alt hjælp gå igennem et sted. Derfor tog jeg en samtale med de lærer hvor jeg vidste, at jeg selv skulle skrive noget.

foredrag på Fudan

Mere arbejde, men også blevet bedre til engelsk om min hjælpemidler.

Her havde jeg min ordblindetest i lommen, men det var slet ikke nødvendig, det var alt samme noget vi nok skulle finde ud af, og de var glade for at vide det. Når tiden kom, fik jeg forlænge tid, mulighed for bærbar, Google Translate og Dragon Naturally Speaking. Det kan godt være det er forskelligt fra sted til sted i Kina, men mit indtryk er at folk gerne vil hjælpe en, hvis man fortæller om sine problemer.

I dag hvor jeg er færdig med at studere, er jeg ked af at jeg ikke kan komme på udveksling igen, det har begge gange være rigtig fedt, og min ordblindhed har ikke været en stopper på nogen måde, hvor der er vilje er der vej!

Som ordblind, kan man måske ikke alt selv, så må man finde sammen med andre der kan det, man ikke selv kan. Hvis jeg ikke havde den støtte jeg havde ville der være et problem, men jeg har en klar opfattelse af, at hvis man står frem og er ærlig, vil folk også gerne hjælpe en.

Har du selv studeret i udlandet og er ordblind, del gerne din historie her under.

14 replies
 1. Anna
  Anna siger:

  jag bara undra nu …om du kan flyttande engelska nu efter din visset i USA? en nyfiken dyslektiker som kanske hade kanske tänka och plugga utomlands med

  Svar
  • Jesper
   Jesper siger:

   Hej Anna,
   Jeg taler flydende engelsk i dag. Jeg boet sammen med en hollænder, nordmand, franskmand og kineser i USA og en japaner i Kina, så hele mit liv forgik på engelsk, så lærer man hurtigt at tale det. Det var nogle gang svært, men det er alt jo.
   Jeg kan ikke skrive flydende engelsk, men der har jeg hjælpmidler, hvor min flydende taler hjælpe rigtigt meget, som jeg bruge til at skriver sammen med min udenlandske venner.
   Jeg kan kun anbefale at du gør det! selv om det kan være lidt svært nogle gang, men det er en af de bedste beslutninger jeg har taget i mit liv!!
   Mvh
   Jesper

   Svar
 2. Anna
  Anna siger:

  vart i USA bodde du ? och vilken skolan gick du på ? när du bodde i USA . när du hade dina lektioner ? fick du välja hur de skulle se ut `? skulle du kunna klara av att bor i USA nu ? med engelskan som du fick lära dig där ? oj då jag menar med hjälp av den engelskan som du fick lära dig där ?

  Svar
  • Jesper
   Jesper siger:

   Hej Anne,
   Jeg læste på Boston College, og boet lidt ude for skolen, i en lejlighed men 4 andre. Jeg var der som mit 5. semester på min uddannelse som bachelor i økonomi fra Copenhagen Business School. Så skulle vælge fag inden for det område og det var ikke noget problem, andet end man skal være tidlige ud, så der stadigvæk er plads, men det er nok forskelligt fra skole til skole.
   Ja det ville jeg godt kunne, ellers havde jeg heller ikke kunne studere i Kina samt at tage min kandidat hvor alt undervisning var på engelske. Når man kun kan “overleve” ved at snakke engelske, lærer man det ret hurtigt :)
   Mvh
   Jesper

   Svar
  • Jesper
   Jesper siger:

   Hej Anne,
   Jeg gik til de samme prøver som alle andre, jeg havde bare forlænge tid samt mulighed for at skrive på computer, som ikke er lige så udbredt der over, de skriver meget i hånden.
   Jeg boet ikke på skolen, hvor de kan købe mad morgen til aften. Derfor lavet jeg mad selv, som normalt, selv om man ofte spiser ude end man gør i Danmark, fordi “junk food” er billiget, i forhold til at lave man selv.
   Jeg var 25 år da jeg var der over.
   Mvh
   Jesper

   Svar
 3. Mor til ordblind
  Mor til ordblind siger:

  Hej Jesper

  Jeg vil gerne spørge dig om den ordblinde test du tog.
  Blev den taget i Danmark, med stempel på og så oversat til engelsk?

  Har et barn som gerne vil studere på engelsk talende skole og som har en dansk ordblinde test der viser ordblindhed, kan denne bruges?

  På forhånd tak og meget spændende, det du fortæller om!

  Svar
  • Jesper Sehested Jensen
   Jesper Sehested Jensen siger:

   Hej,
   Det var den normale test på det tidspunkt, fik taget den på Hovedstadens ordblindeskole. Derefter fik jeg resultatet oversat ude i byen og gik derefter tilbage til Hovedstadens ordblindeskole som hurtigt “læste” den igennem og satte deres stempel på.

   I USA er de meget mere åben om hjælp af folk med udfordringer, så de godtog testen uden problemer. Men prøv at kontakt skolen i USA og hører hvad de gerne ville have.
   Håber det gav svar?
   Mvh
   Jesper Sehested

   Svar
 4. Ulla
  Ulla siger:

  Kære Jesper, hvad gjorde du i forhold til den obligatoriske Toefl test? Fik du længere tid til den også? Og hvis ja, hvordan sikrede du dig det. Bedste hilsner Ulla

  Svar
  • Jesper Sehested
   Jesper Sehested siger:

   Jeg fik en vens ven, til at oversætte “opsummering” til engelsk. Derefter fik jeg, stedet hvor jeg blev testet, til at læse den og godkende den med en autograf og stemple på, så den var officiel.
   Held og lykke med det.
   Mvh
   Jesper Sehested

   Svar
   • aria
    aria siger:

    Tak. Kun opsummering. I fik at vide at de ville have det hele på engelsk. Kan du anbefale nogen steder– der gøre relativt billigt.. Tak

    Svar
    • Jesper Sehested
     Jesper Sehested siger:

     Jeg skulle til USA, og skulle kunne “bevise” at jeg var ordblind. Tænker ikke de ville godkende et testresultat på dansk, som de ikke kan forstå. Jeg fik taget min test (som var en dansk test, med danske ord) på hovedstadens ordblindeskole, som nu er lukket. Men du kan kontakte din lokale VUC, de kan teste dig (gratis).
     Mvh
     Jesper Sehested

     Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *