trapper

Der findes mange forskellige grader af ordblindhed!

Nu har jeg snakket og læst meget om ordblindhed, og jeg blive desværre ved med at opleve en tendens at ordblindhed er en ting, forstået på den måde at man er 100% ordblind eller 0% ordblind, men sådan er verden ikke helt.

Udover at være ordblind har jeg også briller, men her forstår folk, at der er findes forskellige styrker, og heldigvis for det. Da jeg studeret i Kina, rejste jeg med en veninde, hun talte til et skab fordi hun troede det var mig, da hun ikke kunne finde sine briller efter at havde taget sine kontaktlinser ud!

Når man snakker med folk om briller, kan man altid forstå hinandens problemer i form af styrken eller bygningsfejl i ens briller. Dette findes der desværre ikke ved ordblindhed, og det gør det svært for udenforstående at forstå ens problemer når man fortæller om det.

Dette problem har jeg oplevet i mit tidligere arbejde, hvor min chef hørte mig snakke om Etlivsomordblind.dk med de andre. Han kom med en dum kommentar, som om jeg slet ikke kunne stave, hvorefter jeg kunne huske ham på at jeg havde en kandidatgrad, hvilken fik ham til at gå tilbage til hans arbejde meget hurtigt!

Lært nye veje

Jeg har lært mig selv at huske mange ord, hvordan de se ud, hvilken gør at jeg kan se om jeg har stavet nogenlunde rigtigt. Derudover sidder mange at mine ord (stammen af ordet) i fingrene når jeg skriver på computer, hvilket gør at jeg ikke altid kan stave til et ord, ved at sige det, fordi det er en “bevægelse” for mig i stedet.

Selv om jeg er kommet langt, kan jeg stadigvæk ikke hører ordlyde eller stave mig igennem nye ord og navne, hvilken jeg virkelig oplevet i mine tidligere jobs, hvor jeg snakkede i telefon med folk og skulle stave deres navne, heldigvis er der løsninger på det!

Derfor vil jeg altid være ordblind, fordi jeg ikke kan hører ordlyden m.m. men derfor kan jeg godt finde på andre løsninger og hjælpemidler (oplæsningordforslag og tale til tekst), så jeg kan komme rundt om disse problemer. Derved bliver jeg mindre påvirket af min ordblindhed, og derfor kan det være svært for folk at forstå at jeg er ordblinde.

Udbredelse af viden

Derfor kunne det være dejlig, hvis man kunne finde på en måde så folk fandt ud af, at der er mange forskellige grader (styrker) af ordblindhed, og derfor kan man ikke sætte alle ordblinde, i en boks.

Alt dette kommer lidt tilbage til udbredelsen af hvad ordblindhed i virkeligheden er. Tror ikke der skal meget til at folk vil finde ud af, at der kan være stor forskel på ordblindhed. Dette er også en af grundene til Etlivsomordblind.dk, at udbrede hvilken udfordringer ordblinde står overfor, store som små.

Derfor håber jeg også du vil hjælpe til udbredelsen af Etlivsomordblind.dk, så målet en dag kan lykkes, at ordblinde ikke behøver at føle sig misforstået af samfundet, på forhånd tak!

2 replies
 1. Anita Damkjær
  Anita Damkjær siger:

  Kære Jesper Sehested
  Etlivsomordblind.dk er en integreret del i min ordblindeundervisning for voksne. Alle tilmelder sig med glæde etlivsomordblind.dk samt Nota.
  etlivsomordblind.dk:
  – tilkendegiver – at det er indholdet som tæller
  – der er vanvittigt mange budskaber. Budskaber som forenkler tilgangen til viden om ordblindhed og meget mere.
  – giver indblik, selvforståelse og viden som rykker
  – med tilbagevirkende kraft – gives den nødvendige ´selvtillid et spark derudaf`.
  Med stor respekt
  Tak!
  Mange hilsner
  Anita
  Ordblindelærer

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *