VUC Djursland

Der er stadig mange voksne ordblinde, som ikke har fået hjælp til at læse og skrive, mens de var under uddannelse eller i stod lære. Og der er rigtig mange voksne ordblinde, der ikke kender til alle de nye it-programmer og apps på mobiltelefonen, der kan hjælpe i hverdagen og på jobbet.

VUC Djursland tilbyder vi aftenundervisning til de ordblinde kursister, der allerede er i arbejde, men som gerne vil blive bedre til at klare de læse- og skrivekrav, de mødes af på jobbet eller i deres familie- og fritidsliv.

Kursisterne er i alle aldersgrupper.

Der er helt unge kursister, der gerne vil være klar til at kunne tage en uddannelse. Og der er yngre kursister, som gerne vil have hjælp til at bestå de prøver, de skal op til, på den uddannelse, de er i gang med.

Der er kursister, som midt i livet oplever, at de skal kunne læse og skrive mere på deres arbejdsplads end hidtil, og derfor bliver det nødvendigt at lære noget af alt det, de måske har brugt et helt liv på at undgå. Mange af vore kursister har ikke talt med andre om, hvordan det er at være ordblind, og hvad det har betydet for dem i deres liv og valg af uddannelse og karriere.

Derfor er det er stort plus, at de pludselig kan tale med andre, som er i samme båd. Både om de tidligere erfaringer og tabuer de er blevet mødt med. Men også ved at give hinanden gode råd og fif til programmer og genveje. Der bliver arbejdet hårdt, selvom arbejdsdagen netop lige er overstået og dagen har været lang. Og der bliver også tid til et godt grin – af alle de skøre fejl og misforståelser der kan opstå undervejs.

Tre kursister på et aftenhold har valgt at dele deres historie.

Ved at falde fra i Dansk

I 9 klasse gik jeg på ordblindeefterskole som hedder kragelund efterskole. Det var et godt år hvor jeg gik sammen med nogle på min ejen niveau. Jeg følte mig brugbar i klassen. Jeg har altid haft svær ved at læse og forstå ord i folkeskolen. Jeg nåede til 8 klassen hvor min folkeskolelærer sende mig til Risskov Taleinstitut hvor andre fra min aldre gruppe var sammen. Vi lærer at bruge computer og de andre hjælpemidler. Jeg var der ca. en måned hvor jeg kommer tilbage til min folkeskole. Det var rigtig godt hjælpemidler for mig.

Jeg kommer ind på VUC fordi jeg kunne mærke at jeg var ved at falde af i dansk til min uddannelse.

VUC har hjælpe mig op til at bestå prøven til automekaniker

– Kursist på VUC Djursland, 22 år

Fremgangen

Jeg går på VUC Djursland. jeg har lært at bruge cd ord og lært at læse ved at læse små bøger.

Min læsehastighed er sat op fra 193 ord pr. 5 min. til 763 ord pr. 5 min. Så jeg læser tykke bøger og er begyndt at læse Fifty Shades.

Nu sidder jeg og læser og laver på Systime.dk – det er en i-bog, og der lærer jeg at læse små historier og huske hvad jeg læst. Så kommer der nogen spørgsmål til hvad jeg har læst og så kan jeg også skrive små historier.

Jeg arbejder frem imod at jeg kan klare en FVU trin 2 prøve.

– Kvindelig voksen kursist på VUC Djursland, 42 år

Det lille men

Hej jeg er ordblind.

Når man sidder til en jobsamtale, er det aldrig det første jeg siger, at jeg er ordblind. Det er mere noget man sådan lige få sneget ind i en sætning, for så har man da sagt det.

De sidste to arbejdspladser jeg har haft har min chef også været ordblind. Så der har ikke været tvivl om at ordblindhed ikke er ens betydning med at manden er dum eller ikke kan udføre opgaver på ligefod med andre kolleger. Men man er jo bange for at der vil blive lagt negative vægt på det.

For mig er det ikke et stort problem i hverdagen men det tager da længer tid at lave dokumentation og reporter for dagens arbejdet.

Jeg er nu starte på VUC Djursland og har gået der i 13 uger på aften hold en gang om ugen. Jeg bruger nu min computer med cd-ord på, til at lave rapporter og jeg kan da mærke at det bliver nemmere efter at jeg er strate på VUC men det skulle jo blive meget bedre så jeg måske kunne få mod på at lære tysk, men det kommer nok lige til at tage noget tid i nu.

– Voksen kursist på VUC Djursland, 32 år

Sponsoreret indhold

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *