Ordblinde der får følelserne frem i os

Vi ser tekster og ord overalt, når vi går en tur, kører bil, supermarkedet, skole, uddannelse og på jobbet, de er overalt. Betyder det også, at alle skal være gode til, at læse eller skrive dem? Nej, hvis det var sådan, hvem skulle få smilet eller tårerne frem når vi ser TV eller sidder i biografen?

Heldigvis findes der mennesker, som kan få alle vores følelser frem i os, når vi ser på en skærm der kun sender lys og lyd ud. Det er ikke alle disse mennesker der er lige gode til at læse eller stave, fordi de er ordblinde. Disse personer viser, at ordblindhed ikke behøver, at sætte grænser for dine muligheder!

Herunder kan du læse om forskellige skuespillere, der alle er ordblinde. Det er dog kun et uddrag, der findes mange flere. Jeg har valgt at omskrive citaterne til dansk, så alle kan læse dem. Det har jeg gjort ved hjælp af et oversættelseshjælpemiddel

Kendte skuespillere som er ordblinde

Will Smith: Ordblindhed og arbejdsmoral


Du kender ham fra Men in Black, Pursuit of Happyness, I am Legend og The Fresh Prince of Bel-Air hvor han brød igennem. Men det har ikke været en let vej. Som barn havde Will Smith store problemer med at læse og skrive, fordi han var ordblind.

Men det var også hans ordblindhed, der var startskuddet på hans fremtidig liv. Han lovet sig selv, at det ikke skulle bestemme over hans liv. Det øget hans arbejdsmoral, og han arbejdet hårdt for at overkomme hans udfordringer. I dag tilskriver Will Smith hans arbejdsmoral og tidlige fiasko på at lære at læse, den succes han har i dag.

Will Smith siger om vigtigheden i at kunne læse.

Uanset hvad du går igennem, har nogen allerede oplevet /gennemlevet det samme, og skrevet om det!” 

Vince Vaughn: Ordblind og ADHD

Vince har altid været god til, at få folk til at grine. Men hans liv har ikke altid være sjovt, Vince har ADHD og er ordblind. Som barn ville skolen give Vince medicin for hans ADHD, men det ville hans far ikke give lov til.

Han kom i stedet i specialklasse, men det var Vince ikke glad for. Vince blev tit flov og ked af det, når hans navn blev råbt op i klasse, for at huske ham på hans specialklasse.

I dag giver Vince hans far en stor del af skylden for hans karrierer. Han mener, at ved at blive tvunget til at kæmpe mod sin ordblindhed og ADHD, har han lært at arbejde hårdere end sine jævnaldrende både i skolen og i sociale sammenhæng. Det resulterede i en stærkere arbejdsmoral end sine jævnaldrende. Det har Vince taget med til hans voksenliv hvor han arbejder hårdere, længere og med mere beslutsomhed end de fleste mennesker.

Vince opfordrer andre med udfordringer til at arbejde hårdere. Han mener, at det er ligegyldigt, hvad du er diagnosticeret med. Det vigtige ligger i om du er villig til, at arbejde for at opnå dine drømme.

“Når du har tilbageslag, udvikler du en rigtig god arbejdsmoral, fordi du er nødt til at prøve hårdere.” 

Ghita Nørby: ”Ghita er dum”

Det er ikke kun udenlandske skuespillere, der er ordblinde. Ghita Nørby havde store udfordringer i skolen, hvor en oplevelser huskes bedre end andre.

I skolen havde en eller anden skrevet ”Ghita er dum” på tavlen. Det var en forfærdelig oplevelse, som satte sig dybe spor.”*

Efter folkeskolen kom Ghita på højskole, hvor der var nye mennesker. De vidste ikke Ghita var ordblind, så ingen så hende som dum, fordi det var hun heller ikke. Det var også på højskole Ghita begyndte, at læse og sætte små tegn hvis der var noget vigtigt.

I dag læser Ghita selv om det går langsom:

Jeg elsker at læse bøger, men det går langsomt. Jeg læser på min egen måde.”* Ghitas råd til andre ordblinde er, ”Det gælder om at bruge alle de hjælpemidler, der findes, når man er ordblind. Og det handler om at stole på sig selv.” – Ordblindeforeningen 

Channing Tatum: Lært fra mennesker

Channing Tatum, så ikke sig selv som en klog dreng, af flere grunde. I skolen blev han sat i special klasse med elever der havde autisme og Downs Syndrom. Her følte han sig ikke hjemme, men det gjorde han heller ikke i en normalklasse, hvor hører man så hjemme?

Channing fandt til sidst et sted, hvor han følte sig hjemme. Han tog til New York, for at mødes med folk inden for film, kunst og mode. Alle han mødte prøvet han at lærer noget fra, alle som vidste noget han ikke gjorde. Det er den måde han har lært

Jeg har lært mere fra mennesker, end jeg har fra skole og bøger” – NYTimes 

Orlando Bloom: Ordblinde er ikke dumme


Orlando Bloom var ikke altid den gladeste dreng. Han blev nogle gange meget sur og frustreret på grund af hans ordblindhed. Følelsen af ikke, at kunne det samme som de andre, gjorde ondt. Sådan ser Orlando det ikke mere. Orlandos råd til ordblinde er

“Gå efter dine drømme og aldrig nogensinde tro, at du ikke er god nok eller at du er dum. Lad aldrig nogen fortælle dig, at du ikke er i stand til det.”

En af Orlandos største udfordringer var, at han ikke kunne skrive hurtigt nok. Alle de ord og ideer, som han ønskede, at skrive ned på siden, blev ikke skrevet. Når de til sidst var skrevet, var det ikke helt som det havde været i hans hovede og det er stadigvæk et problem i dag!

Når Orlando skulle læse op i skolen blev han tit syg, ondt i halsen eller andet der kunne få ham til at slippe. Det problem er han i dag kommet over. Nu lærer Orlando alt frem og tilbage, indefra og ud, så han altid ved hvad han skal sige.

Orlando Blooms bedste råd til forældre med ordblinde børn, at give dem troen på, at intet er uopnåelig.

Med ordblindhed kommer en stor gave, det at tænke kreativt. Du kan hjælpe dit barn til at finde den måde at tænke på, som virker for dem. Det vil give dem glæde og succes uanset hvilken vej de vælger at gå.” 

Jennifer Aniston: Ordblindhed gav lettelse


Jennifer Aniston er nok bedst kendt herhjemme for hendes rolle som Rachel i tv-serien Venner. Listen af film Jennifer har været med i er også lang. Men der har også været nedture i Jennifers liv. Skolen var svært for Jennifer, men det lagde grundstenen for hendes fremtid. Hun brugte skoletiden på at udvikle sin medfødte humor. Hun var sjov, og folk kunne li det.

Det var først i starten af 20’erne, at Jennifer fandt ud af hun var ordblind. Det var en stor lettelse for Jennifer da hun fandt ud af det. Alt blev tydeligere,

Jeg følte ligesom, at alle mine barndoms traumer, tragedier og dramaer blev forklaret.” fortæller Jennifer til Hollywoodreporter 

Tom Cruise: Vilje, er der en vej


Da Tom var omkring 7 år gammel, fik han af vide han var ordblind. Han prøvet at koncentrere sig om, det han læste. Men når han kom til slutningen af siden kunne han ikke huske meget af det han havde læst. Hans hovede var tomt, følte angst, nervøsitet, kede sig, frustreret, dum og blive vred. Tom fik smerter i benet, når han skulle lave lektier og hans hoved gjorde ondt. Sådan beskriver Tom han skoletid.

Toms skoletid, var også meget ensom. De andre børn lavede sjov med ham fordi han var ordblind. Selvom det var hårdt, gjorde det også Tom hård indeni, fordi han lærte, at acceptere latterliggørelse. En af de ting Tom har lært er, at hvis der er en vilje, er der en vej.

I skolen og godt ind i hans karriere, følte han at han havde en hemmelighed, ordblindhed. Når han startede på en ny skole, ville han ikke have de andre børn skulle vide om hans indlæringsvanskeligheder, hvorefter han blev sendt til ekstra undervisning, så alle vidste det. 

Henry Winkler: skriver børnebøger


Da Henry, kendt som Fonz i Happy Days, en af USA’s længste kørte sitcoms, vokset op i New York. På det tidspunkt var ordblindhed ikke et kendt ord, man var i stedet dum eller doven. Det var en svær skoletid for Henry, der brugte det meste af tiden på at skjule hans faglige udfordringer, undtagen i frokostpauserne.

I stedet for at kunne læse og skrive, lærte Henry af improviser. Det brugte han da han skulle ansættes, han kunne hurtig finde på noget der kunne få folk til at grine, hvis han ikke kunne læse teksten. Det var først da Henrys step søn fik opdaget hans ordblindhed, at det gik op for ham at han også var ordblind, i en alder af 31 år.

I dag skriver Henry børnebøger, om blandt andet Hank Zipzer, en ung dreng der er ordblind. Henrys råd til børn er at,

Dine udfordringer vil ikke stoppe dig fra, at opnå dine drømme. Kun dig selv kan stoppe dig fra, at opnå dine drømme. Jeg tror det vigtigste er, uanset hvor mange gange du vælter, at du støver dig af og fortsætter fremad”- Dyslexia.yale.edu 

Whoopi Goldberg: Emmy, Grammy, Oscar og Tony


Whoopi Goldberg var barn dengang det ikke hed ordblind, men dum, doven eller det der var værre. Hun droppet ud af skolen som 17 årig, og i dag en af de få mennesker der har vundet både en Emmy, en Grammy, en Oscar og en Tony Award.

Selvom hun i skolen fik af vide hun var dum, Vidste hun det ikke passede, fordi det fortalte min mor mig. Ordblindhed var dog ikke det eneste problem hun havde. Inden hun blev den skuespiller vi kender i dag, var der vanskelige år med stofmisbrug, skilsmisse, barn og uden penge, alt inden hun var 20 år. Alligevel fandt hun en vej. 

Salma Hayek: Læst og husket

Det var først i Salma Hayek teenages år, hun fandt ud af hun var ordblind. Det blev ikke opdaget tidligere fordi Salma var hurtigt til, at lærer nye ting, bare ikke læsning eller stavning. Det har hun gjort brug af i hendes liv som skuespiller.

Nogle mennesker læser rigtig hurtigt, men stiller du dem spørgsmål om manuskriptet har de glemt det. Det tager lang tid at læse et script, men jeg læser det kun én gang.”*.

Da hun var instruktør på filmen, The Maldonado Miracle, havde hun aldrig manuskriptet med, fordi hun havde læst og kunne huske det.

Jeg kan lære mine linjer fint. Det er bare, at læse dem første gang, der er problemet.” – Dyslexiahelp 

Jim Carrey: Folk til at grine


Jim Carrey har ikke altid være som vi kender ham. I skolen var en stille og havde ingen venner. Alt det ændre sig da han fandt ud af, at han kunne få folk til at grine. Det var dog ikke populært hos alle. En af hans lærer skrev i hans kontaktbog

“Jim er den først der er færdig med hans opgaver, med derefter forstyrre han klassen.”- Successgroove.com

Inden han kunne komme videre i hans liv, var han nødt til at blive færdig med skolen, og det var ikke let, fordi han var ordblind. Alligevel lykkes det, fordi Jim udviklede en god hukommelse, som hjalp ham.