skib

Jeg knoklede bare på

Min ordblindhed blev først opdaget i 5 klasse. (Hvor jeg har hørt det er alt for sent at finde ud f det)

I det første halv år af 6 klasse gik jeg i en special klasse for ordblinde, hvor vi kun var 4 elever, så lærerne havde god tid til os alle. Det var et rigtig godt halv år for mig, jeg fik styr på mange ting.

Derefter kom jeg tilbage til min egen klasse igen, og skolen så prøve at holde noget ekstra undervisning for mig, det fik jeg også men lå på meget dårlige tidspunkter i skemaet, så jeg gik glip af for meget alm. Undervisning i dansk. Så fremmet ord og andet man lærte i 6 og 7 klassen fik jeg ikke lært ordentligt da jeg sad til ekstra undervisning i dansk. Så skolen var virkelig dårlig til at håndtere det rigtig.

Kom på efterskole

Da vi nåede til 8 klasse skulle vi skifte skole, og jeg gad bare ikke med hen til den alm. Skole som resten af min klasse skulle, så jeg var så heldig at mine forælder gav min mulighed for at komme på den efterskole som min storebror var på.  Der gik jeg i 8 og 9 klasse, det var nogle af mine bedste år jeg har haft, dog fik jeg ikke ekstra hjælp til undervisning, da vi ikke vidste på det tidspunkt at man kunne få hjælp med pc og programmer og lydbøger, men jeg kom igennem de 2 år med mellem karakter uden hjælp, udover alm. Stavekontrol i Word.

Indtil jeg startede på ungdom uddannelsen HTX, havde jeg klaret mig selv, men på andet år på HTX, fandt mine forælder ud af, at jeg kunne få hjælp, med pc, programmer og lydbøger til undervisningen. Det gav lige lidt mere overskud til at gennemføre sådan en høj uddannelse.

Men med mine forælders støtte kom jeg igennem denne uddannelse, som har været rigtig hårdt at komme igennem, men som så gav blod på tanden med at jeg kunne det jeg ville, hvis jeg bare blev ved med at kæmpe for det.

Ud og sejle

Efter jeg var blevet student havde jeg en ca. 1 år hvor jeg arbejdet og fik noget ekstra undervisning i dansk og engelsk på VUC. I mens søgte jeg hos de forskellige danske rederier, for at blive optaget til uddannelse som dual officer.

Jeg var heldig, at et af rederierne som var DFDS kom jeg ind og sejle som stewardesse på en af deres passager skibe, hvor jeg der igennem fik mig en uddannelse kontrakt som dual officer. Den startede jeg på januar 2005.

For de penge jeg tjente der, købte jeg mig en bærbar computer og hjælpe programmer der til. Jeg havde eller en stor kamp med kommunen om at de skulle kunne give mig hjælpemidlerne, men de veg sig uden om med en masse paragraffer, og hverken mig eller mine forælder var inde i dem alle eller kunne finde noget, så vi opgav og jeg købte det selv for de penge jeg havde tjent som stewardesse.

De første år på skolen og praktik, fik jeg kun det hjælp som jeg kunne få fra min pc og hjælpe programmerne. Det var hårdt arbejde ved det, men vidst jeg skulle bruge længer tid, på at komme igennem bøgerne og opgave skrivning.

Første praktik, gik fint, da det meste læring, var ved at bruge hænderne og hvad man fik igennem oplæring af maskinmester og dæks officererne.

Findes de hjælpemidler?

Da jeg kom tilbage til skolen, havde jeg fundet ud af, at man kunne få et program, hvor jeg kunne snakke til pc’en og den skrev det ned. Mit sproglige engelsk var nemlig bedre en det skriftlige, så fik snakkede med studievejledere om at få sådan et program.

Fik det og fik også lov til at brug den til min skriftlig eksamen i engelsk. Der gik det også op for mig, at jeg kunne ændre eksemerne, fra en skriftlig til en mundtlig eksamen og omvendt. Kunne også få længer tid til min forberedelse til og selve eksemerne. Så det fik jeg lavede ved de eksaminerne jeg havde behov for det. Så nu var jeg ikke så nervøs længer.

Der var der enkle eksamen jeg måtte tage om, men jeg knoklede bare på, vil gennemføre min uddannelse, da det er det jeg rigtig gerne vil, ud og sejle som både styrmand og maskinmester. Støtten fra mine forælder, var og er også en stor hjælp til at kæmpe, for det man gerne vil. De har altid været der for en, når man ikke altid kunne se en ende på det.

Januar 2012 var jeg næsten færdig, jeg dumpede i den mundtlige eksamen i el-installatør, så den skulle jeg op til igen til sommer, jeg valgt at tage ud og sejle, som styrmand og godkendelse fra mit rederi om at jeg kunne være hjemme til en ny eksamen til juni. Den bestod jeg der og var helt færdig i juni 2012. Så nu kunne jeg kalde mig dual officer.

Jeg har sejlet lige siden, både som maskinmester og styrmand. Lige nu er jeg overstyrmand på en lille ø- færgen, der sejler ud til et par små øer, her hjemme i Danmark.

Skrevet af Winni P.

2 replies
 1. Marie J Olsen
  Marie J Olsen siger:

  Hej
  Jeg hedder Marie ,jeg er født i grønland ,3 uger efter bliv sent til dk ,fordi jeg er handicap ved fod og ben ,kom tilbage til grønland. efter jeg begynder at gå .da jeg var lille har jeg ikke problemer med sproge og skriv-ning Jeg vil så gerne og ønske at skrive på grønlandsk, kan kun skrive kun kort ord kan i hjælpe mig med værktøj et eller anden jeg har kontakt oqaasileriffik. Vi så gerne lære at skrive og svar på Grønlands på Facebook håber deter forstår lidt min skrift tak
  Venlig hilse Marie J. Olsen

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.