Grønlandsk flag

Oplæsning på Grønlandsk til ordblinde

høretelefoner til oplæsning

Martha, den nye stemme der skal hjælpe ordblinde med at læse op på Grønlandske.

Det er dyrt at lave stemmer til oplæsningsprogrammer, derfor er mulighederne for de små sprog som dansk også begrænset. Der er sprog der er mindre en dansk, nemlig Grønlandsk men de har nu fået deres egen kunstige stemme, der kan hjælpe ordblinde og andre med læsevanskeligheder.

Det er Synscenter Refsnæs og MV-Nordic der har udviklet den kunstige stemme ‘Martha’. Martha er gratis at bruge og kan bruges på både computere og mobiltelefoner, f.eks. Microsoft Word og Safari Browser.

Så nu er det også muligt for alle grønlændere, at få læst tekster på nationalsproget. Nogle gange kan kunstige stemmer være mindre gode, men dem der har testet stemmen, synes den lyder meget naturlig og let at forstå.

Hvis du vil vide mere om hjælpemidler fx ordforslag, tale til tekst så besøg Ordtavlen

Udbredelsen til ordblinde og andre med læsevanskeligheder

Nu findes den kunstige stemme, men dette er ikke nok. Den viden skal også ud, hvor de ordblinde og andre med læse- synsproblemer er.

Vi har heldigvis en række partnere i projektet i Grønland fra alle dele af uddannelsessystemet, som hjælper os med at udbrede budskabet. Derudover, planlægger vi at gennemføre en række workshops og seminarer rundt omkring i hele Grønland over det næste år, så vi sikrer at viden om stemmen og det, den kan bruges til, kommer ud til alle” udtaler Tanja Stevns til Etlivsomordblind.dk

Det blev spændende at følge hvordan den kunstige stemme bliver modtaget, når grønlændere få denne mulighed, der kan åbne en ny verden af tekst og ord.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *