lys-forude

Fremtiden ser lys ud, for ordblinde

Vi skal ikke mange årtier tilbage, før man som ordblind ikke blev anset til, at have meget fremtid. Sådan er det heldigvis ikke mere, der er kommet mere opmærksomhed på ordblindhed. Ordblindhed er ikke som en sygdom, hvor man kan tag en pille, og så er det væk. Alligevel er der kommet rigtig mange hjælpemidler på markedet som kan afhjælpe og gøre livet lettere for ordblinde (oplæsning, tale til tekst og ordforslag).

Graf, forskning (y) og tid (x)


Teknologien, giver flere muligheder for ordblinde og forbedre de hjælpemidler der findes.

Teknologien rykker

Da jeg gik i folkeskolen tilbage i 90’erne, fik jeg en bærbar med Word og stavekontrol på, så det var lettere at skrive, var ikke så god til ikke at skrive i hånden. Dette var ikke den store hjælp som man kunne havde håbet på, strøm, opstarttid, og Words mindre gode stavekontrol satte lidt en stopper for glæden.

Men heldigvis er der sket rigtig meget, siden den tid. I dag går mange rundt med en smartphone, der kan mere end min bærbar dengang . Der findes næsten en app til alt, og hvor der ikke gør endnu, så kommer den snart. Den vej verden går i dag, er at alt skal kunne samarbejde med hinanden, hvilken cloud (skyen) er en stor del af.

Clouds muligheder

Cloud (skyen), er at alt ligger på en server i stedet, så du altid kan få fat i det, hvis man har internet. Dette kan hjælpe ved at forskellige ting, kan spille bedre sammen. Det billed man har taget af en tekst, med sin smartphone, kan ligger på ens bærbar 5 sekundere efter, klar til at arbejde med.

Derudover kan programmerne også lærer om dig og dine skrivemåder, og overfører det til alle dine platformer, og derfor ikke det store forarbejde, hvis man vil bruge programmet på en ny enhed. Udover dette, er mulighederne mange, og der kommer sikkert flere til, om nogle år.

Fremtidens muligheder

Hvordan ser fremtiden så ud, dette er svært at spå om, men jeg tror på at der kommer til at ske meget godt for ordblinde. Vi kan bare se på virksomheder som Google, Apple og Nuance, der er i gang med at skaber app’s og hjælpemidler, inden for oversættelse, tekstbehandling og talegenkendelse (diktering iPhone og Android samt Dragon Naturally Speaking). En del af dette arbejde bygger på større og større databaser, som giver bedre muligheder. Dette er også til gavn, for den store underskov af virksomheder, der arbejder med hjælpemidler og app’s, der finder på nye spændende måder at bruge tingene på.

Her under er måske en af fremtidens nye muligheder, en fingerring som kan læse op. Dette kunne også tænkes at blive bygget ind i en brille, måske Google glass.

Svært med ikke umuligt

Jeg skriver ikke alt livet som ordblind, er let, lever det selv hver dag. Men de muligheder der findes i dag, så er livet blevet lettere. Problemet i dag, tror jeg mere ligger i at man ikke kender til mulighederne og så det personlige. Man kan tro man ikke kan blive til noget, fordi alle andre kan læse og skrive, man føler sig udenfor, kan ikke se ens fremtidsmuligheder.

I samfundet i dag, skal alt passe ned i en kasse, hvilken ikke altid er en god ting, i min verden. Derfor er det vigtigt som ordblind, ikke at tro man ikke kan noget fordi de andre kan. Jeg tror ikke fremtiden ligger i at være ligesom alle de andre. Der er fremtid i at kunne tænke og gøre ting på nye måder. Derfor ser fremtiden lys ud for ordblinde, med alle de hjælpemidler der findes og kommer.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *