Forfølg dine drømme, også som ordblind!


Jeg er selv ordblind, og fik at vide i min almindelig Folkeskole, og på min efterskole, at jeg ikke var egnet til gymnasium eller anden videregående uddannelse. – Jeg fik engang sagt, at jeg gerne ville være læge eller dyrlæge, men der sagde folks MEGET tave reaktion mere end 1000 ord, til det altid kom ”… Men du er jo ordblind”.

På skolen opfordrede man mig til at søge karriere i dans supermarkeder, eller ”noget hvor du skal bruge dine hænder,” Som der altid blev sagt ved forældresamtaler og ved studievejlederen, hvilket mine forældre bakkede op om, som den eneste mulighed for mig.

Og det gjorde jeg… Jeg lavede praktisk ufaglært arbejde i hele ti år. – Uden at føle mig tilpas, passioneret eller glad. Der er bestemt ikke noget galt med praktisk- eller ufaglært arbejde, men jeg var bestemt ikke glad.

Hvad kan man gøre? Jeg prøvede virkelig mange ting af, men uden at blive fanget af det. Den eneste mulighed var en HF… Og hvem har mod på det, efter alle de år nedture folkeskolen gav…? Efter mange og lage overvejelser gik jeg i gang med den længe frygtede HF. Jeg fik hjælp til alle de nye ting man kan få i dag; med CD-ord, ekstra tid, en tutor, og alt hvad der høre for at komme igennem.

En lang sej kamp

Ordblind - Ikke dum og doven

Bag alt dette ligger mange seje kampe, både med mig selv og med systemet. Herudover ligger utallige nederlag og tåre også gemt, men også sejre. Og hvor vil jeg så hen med det? – jo, den dag idag er jeg 29 år, og går på mit drømmestudie, medicin og er ved at blive læge. –Helt som jeg drømte om. Så når folk har en holdning om, at ordblinde er dumme, eller er nødsaget til at begrænse sig i sit uddannelsesvalg, så kan jeg kun sige, at de tager fejl.

Så kære forældre, når jeres børn drømmer så stop dem ikke. – Heller ikke selvom I så inderligt ønsker at beskytte dem imod nederlag, og gør det af kærlighed. Det er ærlig snak, at det er hårdt, og til tider nærmest umuligt at kæmpe sig igennem, og ja, man dumper ind imellem en eksamen, og JA man græder flere dage! Men gæt hvad… Det sker også for ”de andre elever.” Men det kan (i mage tilfælde) lade sig gøre at forfølge sine drømme, også som ordblind!

De rigtige ord

Og kære skolelærer, I er SÅ vigtige, og jeres ord betyder så meget for vores valg, og vi husker dem mange år efter I har glemt at I sagde dem. – Så vælg dem med omhug. – Ligesom en sætning kan ødelægge mange drømme, og gøre ondt i mange år, så kan en’ sætning også gøre en verden til forskel den anden retning! Tænk hvor heldige I er, at have den mulighed, og brug den.

Og slutteligt, kære alle, jeg har ikke en opskrift på noget som helst. Men jeg ved, at jeg selv havde taget imod inspiration fra andre ordblinde på kyshånd da jeg var yngre. Derfor deler jeg med glæde ud af alt hvad der kan hjælpe eller gavne andre ordblinde, så man er bestemt velkommen til at skrive til mig.

De bedste hilsner
Wenja

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *