Dyslexie skrifttype

Dyslexie, en skrifttype for ordblinde

Der er mange tiltag derude, som er rettet mod ordblinde, antallet af hjælpemidler stiger fra dag til dag, (oplæsning, tale til tekst og ordforslag). Et nyt tiltag er skrifttypen Dyslexie, som er lavet af en ordblind selv og brugt til videre i teksten kampagnen, han er selv uddannet i grafisk design. Der findes rigtig mange forskellige skrifttyper, hvorfor skulle denne lige være bedre end andre?

Der er mange skrifttyper, som er lavet fordi de ser godt ud og er læsbare for ikke ordblinde. Da ordblinde, kan have forskellige problemer, fordi bogstaven ikke altid opfører sig som de skal i hovedet på en ordblind, kan dette skabe problemer. Dette har Dyslexie forsøgt at gøre noget ved, der er 4 punkter hvorved de er anderledes:

  • Mere vægt i bunden, så det er lettere at afkode hvilken vej bogstaverne skal vende.
  • Mere forskel på de forskellige bogstaver, så afkodning kan blive lettere.
  • Tydelige store bogstaver og hvornår en ny sætning starter.
  • Mere afstand mellem bogstaverne, så de ikke så let bliver blandet sammen.

En anden video, på dansk fra Politiken.dk

Jeg har i dag forbedret min læsning en hel del, så derfor er det svært for mig at svare på om jeg synes skrifttypen hjælper. Men selv om jeg læser bedre i dag, overser jeg tit punktummer, men opdager det normalt, fordi der er noget galt med sætningen. Dette problem har jeg ikke når jeg læser med Dyslexie, fordi de kan jeg tydelig se at der er et punktum, fordi det store bogstav bliver mere tydeligt.

De sider jeg har læst, som er printet ud, kan jeg godt se er mere overskuelige, fordi der er mere luft mellem ord og bogstaver.

Dyslexie er gratis for privatpersoner.

Her kan du prøve at download en PDF fil med dette og et andet indlæg + en ordliste, hvor der er brugt Dyslexie.

 

5 replies
  1. Marie W. Bertelsen
    Marie W. Bertelsen siger:

    Kære Jesper
    Jeg har det altså lidt problematisk med den der font. Jeg har ikke kunnet finde noget videnskabeligt bevis for, at den skulle kunne hjælpe ordblinde til at læse bedre overhovedet – og så har jeg en særlig kæphest med alle tiltag, der tenderer til at ordblindhed på nogen måde er et visuelt problem.
    Ordblindhed er et fonologisk-sprogligt problem, det har intet med syn at gøre. Blinde mennesker, kan også være ordblinde og det er helt uproblematisk at skelne synsvanskeligheder fra ordblindhed. Desværre findes stadig mange myter om at der er et visuelt element i ordblindhed, men ingen af dem er endnu blevet bevist….
    Så fonten er sikkert fin og læsevenlig, men den er god og læsevenlig for alle læsere, ikke særligt de ordblinde…
    VH
    Marie Wolter Bertelsen, it- og læsekonsulent, VUC Roskilde

    Svar
    • Jesper
      Jesper siger:

      Hej Marie,
      Jeg kan godt forstå din problemstillige. Som jeg se det, er det ikke muligt at lave videnskabeligt beviser for alt, fordi det er svært og kræver en masse arbejde, som måske ikke altid er tilstede. Derfor kan vi ikke udlukke at det kan hjælpe nogle, selv om det måske er afledt af noget andet.
      Det skal så også sgies at man ikke må se det som et nedelag, hvis man ikke synes fonten virker, fordi vi er alle forskellige og noget hjælpe for nolge, men ikke andre. Derfor er det også vigtigt, især over for ens børn, at forhævne at det ikke er et problem/nedelade eller noget andet, hvis de ikke synes det virker for dem!!! Så er der noget andet der hjælpe istedet, det er bare at finde det.
      Men til sidste, det er rigtigt, at der ikke lægger videnskab bag, men hvis man ikke prøver kommer man heller ikke nogle steder, men man skal overvejre hvad man går ind til første, så man ikke bliver “snydt”.
      Mvh
      Jesper

      Svar
  2. Rune
    Rune siger:

    Min hustru er selv ordblind, så jeg har været opmærksom på alle de hjælpemidler der er. Selv er jeg uddannet grafiker og har arbejdet indenfor den grafiske branche i over 20 år, men vidste faktisk ikke, at der fandtes en skrifttype der er optimeret til ordblinde – genialt!

    Svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] kan læse mere om Lexend her.Du kan også læse om skrifttypen Dyslexie, som Clio bl.a. har på alle sine […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *