Bogsamling

Hvordan har jeg lært at læse?


Jeg har skrevet lidt rundt omkring hvordan jeg har lært at læse, i dette indlæg vil jeg samle det, og prøve at give et fuldt billede af hvordan jeg har overkommet mine læsevanskeligheder. Som lille kunne jeg ikke læse og havde heller ikke lysten eller kræfterne til at lære det. I skolen er den første bog jeg husker at have læst “Da liv, bliv væk”, husker det til at være 4.-5. klasse og omkring 10 ord på hver side. Selvom jeg sikkert har lært en masse til den specialundervisning jeg har gået til, er det ikke det der står frem, når jeg tænker over hvordan jeg har lært at læse.

Da jeg var helt lille, fik vi Anders And bladet hver uge, min storebror kunne nok læse det, men jeg kiggede mest billeder, men har nok også prøvet at læse lidt. Derudover fik vi også Illustreret Videnskab hver månede, har set nogle af vores blade gå helt tilbage til 1992, vi få det stadigvæk. På dette tidspunkt var det mere bare at kigge i bladene, og måske forstå nogle få ord. Men nok også en måde hvorpå jeg beholdte en hvis interesse, for ting hvor der indgik tekst i.

Hvis du vil vide noget om hjælpemidler fx oplæsningordforslag, tale til tekst så besøg Ordtavlen

Min første bog

Efter 9. klasse valgte jeg 10. klasse, hvor jeg læste min første bog helt frivillig,Hot Sex’, 388 sider, spændende læsning dengang! Det var nok her jeg fik smag for, at læse mere og mere i min fritid. Derefter læste jeg ‘Skruen uden ende, Den vestlige teknologis historie’, en bog jeg senere læste igen som pensum på HTX.

Herefter fandt jeg en anden interesse, ‘Succes’, af Jack Welch, en bog om ledelse, strategi og karrierer, måske derfor jeg har den uddannelse jeg har i dag.Hot Sex, bog

Da jeg som 18 årig starte på HTX, skulle jeg læse en del til de forskellige fag, derfor fik jeg ikke læst så meget i min fritid, men stadigvæk meget i skolen. Da jeg kom i 2.g og skulle skrive en opgave i samfundsfag om vedvarende energi, fik jeg overtalt min forældre til at vi skulle abonnere på Børsen, fordi de havde en masse om det emne, på det tidspunkt.

Den dag i dag, få jeg stadigvæk Børsen alle hverdage, så det er omkring de 12 år nu. Samtidig med Børsen læste jeg også M! i nogle år, men kan ikke huske hvor mange.

Før jeg begyndte at arbejde på dette indlæg har jeg ikke set det, at læse avis eller bøger i fritiden som læsetræning, men for viden og underholdning skyld i stedet. Men nu har jeg regnet lidt på, hvor mange timers læsetræning jeg har fået.

Det skal siges at jeg også har læst Berlingske og Jyllands Posten i perioder, i øjeblikket alle 3. Over de sidste 8 år, har jeg nok brugt gennemsnitlig 30 minutter på, at læse avis om dagen. Over de sidste 8 år (2920 dage), er der 2088 hverdage, så det svarer til 1044 timer avislæsning, eller 43,5 hele dage!!!!

Udover at have læst en masse aviser, har jeg også fundet glæde i at læse bøger. Billedet herunder viser alle de bøger jeg har læst i min fritid. Dette er ved siden af, alt det jeg har læst på HTX (3 år), HA(almen) (3 år) og min kandidatoverbygning (2 år). De bøger har jeg heller aldrig set som rigtig læsetræning, men bare at det var spændende at have muligheden for at lærer noget nyt.

Bogsamling

Viden, ja tak

I dag læser jeg stadigvæk en del, i gang med to bøger nu her. Men er også gået over til lydbøger, fordi de fleste bøger jeg gerne vil læse er på engelsk, og lydbøger er billiger og hurtigere at komme igennem.

En lang historie, hvad kan man så bruge det til? Det jeg har opdaget er, at hvor meget det jeg har læst gennem tiden, også er det jeg synes er spændende i dag, teknologi, økonomi, investering, ledelse, iværksætteri, hjerne m.m.

Jeg fik den første Harry Potter bog da den udkom, fordi den skulle man jo læse, men den sagde mig slet ikke noget. Fik også den anden, men fik aldrig starte på den, i dag læser jeg 95% faglitteratur, det andet siger mig ikke noget.

Derfor synes jeg, at det vigtigste er at finde noget som man gider at læse om. Så er det lige meget hvad andre synes om det, min klassekammerater kunne slet ikke forstå at jeg allerede havde læst ‘Skruen uden ende, Den vestlige teknologis historie’ for hyggen skyld.

Hvis man bliver “tvunget” til at læse noget man ikke synes om, kan det være man ender med at man slet ikke gider at læse! Men hvis man finder noget sjovt, så kan det være man slet ikke tænker over det som træning men bare noget man gerne vil, jeg har som sagt slet ikke tænkt over læsning som træning før jeg tænkte over det til dette indlæg.

2 replies
 1. mogens
  mogens siger:

  HEJ.
  Jeg har lige fået Blokken at vide at den eksisterer.Så dette er mit første indlæg.
  Jeg har læst en del indtil nu. Det med at læse er for mig meget spændene.
  Jeg kom i ordblinde klasse i 3.
  De første bøger jeg læset ( som jeg kan huske) er Robinson Crusoe og Hejdi. De er udkommet som lette læsningen i slutningen af 50.
  Da jeg er en 18. kommer jeg sammen med en pige og i hendes hjem læser man meget ( det var i 66.) Det får betydning for mig jeg begynder også at læse og det mindes jeg som en god måde.
  Jeg har så læst mere og mindre siden nu er jeg så færdig på arbejdsmarkedet. Det har betydet at jeg nu går på VUC og har begyndt at bruge lydbølger. Jeg har bare den holdning at jeg skal også læse bøger ved siden af for ellers glemmer jeg at læse.
  Der hvor jeg syntes det størst problem er. Er når vi ser film. Jeg skal bruge så meget energi på at læse teksten at jeg ikke får den fulde glæde af billederne. Jeg har lige læst en stykke om at tage notater. Om hvordan at vi ordblinde heller vil huske det i stedet for at skrive og glemme det.
  Det gik hvis lidt ud over emmet. Jeg må hvis heller slutte
  Hilsen
  moges

  Svar
  • Jesper Sehested Jensen
   Jesper Sehested Jensen siger:

   Hej Morgens,
   Det er sjovt hvordan piger kan ændre ens liv! Ja, man skal holde det hele ved lige ellers glemmer man hvordan man gør.
   Omkring notater, kan jeg kun give dig ret. Jeg har gjort det fordi nogle sagde jeg skulle, men er stoppet igen. Vil meget heller følge med og bruge mine øjne og ører, men alle mennesker er jo forskellige.
   Mvh
   Jesper

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *