Uddannelse og eksamenshjælp til ordblinde

Hvis man sidder derhjemme og tænker at uddannelse er svært som ordblind, så er svaret ja, men det er ikke umuligt! I folkeskolen blev jeg anbefalet at vælge noget hvor man ikke skulle læse så meget, i dag har jeg en kandidat i Finance og Strategic Management, som er en engelsksproget kandidat, selvom jeg stort set ikke kan skrive engelsk uden hjælpemidler (oplæsning, tale til tekst og ordforslag). Så det er slet ikke umuligt på nogen måde!

Mange til eksamen

I Danmark har alle ret til at kunne tag en uddannelse på lige vilkår, også selv om man er ordblind.

Hvordan er jeg så kommet dertil? I Danmark har alle ret til at kunne tag en uddannelse på lige vilkår, sådan har jeg fået fortalt det. Derfor har du som ordblind mulighed for at få hjælp til det du har brug for, det kan være forlænget tid, mulighed for at skrive på computer eller endda at skrive på dansk selvom det rigtigt skal skrives på engelsk (såfremt læreren kan forstå dansk). Det kræver lidt forarbejde, men hvad gør ikke det. Der er to vigtige ting, det første er en ordblindetest, så man kan bevise at der er en grund til man skal have hjælp. Den anden ting er tålmodighed, fordi det kan godt være lidt langhåret så være en bange for, at være den ”irriterende” der bliver ved med at spørge og tale for sin sag.

Hvad skal man gøre inden:

 1. Have dine papirer i orden (ordblindetest), så du kan “bevise” at du er ordblind og derfor brug for hjælp.
 2. Find ud af, hvem på dit uddannelsessted det er du skal tale med, det er ikke altid sådan lige!
 3. Snakke med personen for at finde ud af hvordan ansøgningen skal laves, så de ikke kommer til sidste og siger du ikke har gjort det rigtigt.
 4. Udfyld alle papirerne samt alle dine ordblinde papirer, tjek det igennem, dumt at vente 5 uger på svar og så er det forkert eller ikke nok “bevise”
 5. Hvis du får et Nej, fordi de ikke synes der er nok galt eller det er besværlig for dem (fordi du skal sidde i et rum for dig selv, med en person der holder opsyn), så bliv ved med at pres på, igen, igen og igen …

Det skal nok lykkes til sidst, ellers er der altid Go’aften Danmark eller Aftenshowet, hvis det går så galt, men det tror jeg nu ikke. Har du selv prøvet at søge om hjælp til en eksamen, så del gerne din historie her under, så det kan hjælpe alle.

2 replies
 1. maud
  maud siger:

  Hej
  Jeg heder maud og er ordblind. jeg vil hører om der er nogen der ved hvilken hjælp jeg må få til min eksamen jeg går på en ungdoms uddanelse eux handel og der er lige kommet ny måde at gå op til eksammen i det vil sige at vi får vores opgave kl otte og har seks timer til at løse tyve spørgsmål og samtidig lave et paverpoint til hvær spørgsmål. det der er mit problem er at jeg ikke barer kan skrive ind i mit paverpoint uden stave fejl og holde min struktur det bliver noget rod for mig at overskue både opgaven og spørgsmål, paverpoint, stavningen, og strukturen, jeg er så prasset på tid. her tænker jeg at det vil værer super for mig at der var mulighed for at jeg kunne få hjælp til min struktur. men hvilken reler er der

  Svar
  • Jesper Sehested
   Jesper Sehested siger:

   Hej Maud,
   Jeg er ikke 100% sikker, men jeg har tidligere fået ekstra tid til sådan nogle typer eksamener, så kan ikke se hvorfor du ikke også skulle. Du skal kontakte SPS kontoret på din uddannelse, de skulle gerne kunne hjælpe dig, omkring hvad du kan få af hjælp.
   Held og lykke med eksamen :)
   mvh
   Jesper Sehested

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *