Ordblindhed forandre sig, men forsvinder ikke!

Mange mennesker jeg møder, stiller spørgsmålstegn ved min ordblindhed, fordi jeg har en lang videregående uddannelse. Dette er et klart tegn på, at rigtig mange mennesker derude, ikke rigtigt ved hvad ordblindhed er.

Ens ordblindhed forsvinder ikke, den vil blive ved med, at være der. Men en ting, der kan ændre sig over tid er hvordan man kan omgås ens ordblindhed. Det er muligt at udarbejde strategier og gøre tingene på en anden måde, og derved omgå de problemer man ellers havde. Dermed ikke sagt at ens ordblindhed er væk, man har bare lært en vej uden om bjerget.

Find en strategi

 Jeg er ordblind, men ikke på samme måde som for 10 år siden. Jeg har lært at bruge andre strategier, fx når jeg læser, “læser” jeg hvert ord for sig, men i en sådan hastighed, at jeg ikke har problemet, med at miste helheden. Dette har krævet meget arbejde i form af læsning hverdag, i mange år.

Fejl i Vi gør det sgu! af Richard Branson

Jeg læser hvert ord, derfor finder jeg også småfejl andre ikke ville have fundet. Kan du finde fejlen, den er lidt sjov synes jeg.

 Når jeg læser, ‘læser’ jeg ikke ordet, jeg genkender det, jeg har altså ordet gemt i hovedet, som et billed. Denne strategi har sine ulemper, som er når man skal læs om nye emner man ikke kender, er der mange ord jeg ikke kender, det kan tag tid at bygge dette ordforråd op!

Derudover kan jeg har meget svært ved ord der er delt på to linier med -, jeg kan ikke finde ordet, fordi jeg ikke har det billed. Der er altid fordele og ulemper ved en strategi, og det må man tag med.

Opdelt ord, svært for mig som ordblind, at læse.

Hvis et ord er opdelt på denne måde, kan det næsten være umuligt for mig, at læse det.

En anden fordel ved min læsestrategi er, at jeg kan genkende mange ord, så når jeg skal skrive dem, kan jeg se om det er rigtigt eller forkert. Ulempen er så at jeg ikke kan stave ordet fordi det er et billed. Dette kan lyde dumt, men kan ikke se bogstaverne for mig, men kun hele ordet. I stedet bruger jeg Google til at finde ordet, fordi jeg ved hvordan det ser ud, og Google er god til at komme med forslag.

Et andet problem, er at jeg tit bruger forkerte ord, fordi min hjerne siger ‘Det ord findes, så er det nok det rigtige’ selvom det måske giver en helt forkert betydning. Det billed jeg har i hovedet er normalt stammen af ordet, derfor har jeg også meget svært ved endelser men heldigvis er der hjælpemidler (Oplæsningordforslag, tale til tekst)  til at løse dette problem.

Dette er en de strategier, der har ændre min ordblindhed. Der findes rigtigt mange forskellige som man kan gøre til sin egen, så den passer 100% til en selv. Det kan også være man har fundet et hjælpemiddel der gør, at man ikke behøver hjælp og nu selv kan meget mere.

Dette viser at selv om man synes livet kan være rigtigt trist, så behøver det ikke at forblive sådan resten af livet. Der er mange muligheder for, at ændre på det, men det kræver tid og kræfter.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *