Nye muligheder for ordblinde og indlæring

Jeg har tidligere skrevet om, at det at gøre som alle de andre måske ikke er den bedste måde, at lære på når man er ordblind. Som ordblind, kan det være svært at læse sig til ny viden, men heldigvis har den digitale verden åbnet op for en masse nye læringsmåder.

Lyt og lær

app arbejdesplads

Jeg kan godt li at se ting, fordi det ikke er alt jeg kan læse mig til, som ordblind.

Jeg kan godt li at lærer, men selv om jeg er blevet meget bedre til at læse, har jeg stadigvæk ikke altid tiden til at læse de bøger jeg gerne vil. Til hverdag, cykler og træner jeg en del, i stedet for bare at gøre dette, bruger jeg tiden til at lytter til lydbøger. Nogen gange får jeg ikke lige forstået alt, men fordi jeg ikke rigtigt bruger tid på at hører dem, da jeg gør det samtidig med andet arbejde, så hører jeg bare bogen to gange.

Videoers muligheder

En anden mulighed er at se videoer om emner. Her er antallet af online videoundervisning sider og app’s vokset, og vil nok også gøre det i fremtiden. Der findes videosider som Youtube men også TED.com (for voksen), hvor man kan finde oplæg om rigtig mange forskellige emner, på engelsk, men en del med danske undertekster.

Vil lærer at lave app’s

Jeg har bestemt mig for at lærer at lave app’s, men har ikke tid til at læse tykke bøger igennem. I stedet har jeg købt videokurser på nettet,  fx udemy. Her får jeg adgang til videoer der gennemgår forskellige emner, og muligheden for at stille spørgsmål til “læren” og de andre der er op “holdet”.

Man kan finden kurser om næste alt, fra videnskab til yoga og tilbage til marketing, mulighederne er mange. Der findes både kurser der er gratis og nogle der koster penge, omkring $10-100. Men hvis det er den måde man bedst lærer på, så er det jo givet godt ud alligevel, i stedet for at bruge mange  timer, på at læse en bog der kræver meget mere energi.

Jeg har også brugt videokurser, til at forberede mig på mine foredrag, præsentationsteknik, powerpoint, historiefortælling m.m. så det kan bruges til mange forskellige ting

Udemy class

Udemy, find mange forskellige videokurser om alt mellem himmel og jord

Den smarte

Selvom meget findes digitalt i dag, findes der også andre måder man kan gøre det på. Charlotte S. Jensen fortæller om hvordan hun sagde det stik modsatte af hende studiekammerater, for at få dem til at forklare hvorfor de havde ret, og på den måde få informationer.

Når jeg kender mine studiekammeraters holdninger til tingene, siger jeg noget, som jeg ved, er stik modsat det, de mener. For så kommer folk op på barrikaderne, og derved kommer alle argumenterne. På den måde får jeg adgang til alt det, som de ved, og jeg får alle argumenterne.” – Charlotte S. Jensen – Voksne ordblinde en antologi- s. 42

Dette viser at det er muligt at finde andre måder at lærer nye ting, end ved bare at sidde med en skolebog. Man er nødt til at bruge tid på at finde ud af, hvordan man lærer bedst. Derefter kan man går på jagt efter steder, hvor man kan finde indhold og måder at gøre tingene på,der passer bedst til en

Har du andre gode ideer til hvordan man kan få indlært ny viden eller kompetencer, så del dem her under!

Hvis du vil vide  mere om hjælpemidler fx oplæsning, ordforslag, tale til tekst så besøg Ordtavlen

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *