Må man rette en ordblind og hvordan?

En ven har spurgt mig, om noget jeg aldrig rigtig selv har tænkt over, nemlig hvordan tager man det når man bliver rettet på, som ordblind? Dette findes der selvfølgelig ikke et svar på, men her er min personlige oplevelse, måske dette kan åbne op for en debat og erfaringsdeling.

Mange af mine venner ved godt at jeg er ordblind, og er rigtig søde til at hjælpe mig, og det har hjulpet på de kommentar og forslag, de er kommet med. Det staves “Lige ud af landevejen” eller “det er bare sådan, kan du ikke hører det? – du skal bare sætte kører ind!”  er nogle af dem, jeg har hørt mest. Når folk siger det til mig, fortæller jeg dem at jeg er ordblind (hvor skulle de vide det fra?) og ikke lige kan huske alle de bogstaver, de lige har sagt (kan huske omkring, to ad gangen) eller at jeg ikke kan høre forskellen.

Hjælpe hinanden

For at kunne hjælpe hinanden, er man nødt til at være åben om sin ordblindhed.

De fleste personer, når de få dette af vide staver ordet langsommer eller stopper med at prøve at forklare mig ting, fordi de godt kan forstå at det ikke er sådan lige til. Jeg møder dog alligevel personer som bliver ved, jamen det er jo bare sådan her, kan du ikke forstå det? Når dette sker for mig, bliver jeg lidt irriteret, men tænker i stedet at det er synd for denne person, at han ikke kan forstå det.

Denne person, kan ikke finde ud af at sætte sig ind i andre sted eller i hvert fald ikke hører efter og forstå, men måske bare gerne vil hører sig selv tale. Dette synes jeg næsten er et større problem end ordblindhed, og få lidt ondt af personen. Mit handicap er der mange veje rundt om, det er der ikke til denne persons handicap!

Vær åben

Når man som ordblind, har brug for hjælp fra en anden person, synes jeg det er rigtig vigtigt, at fortælle denne person om ens ordblindhed. Man kan heldigvis ikke se på personer at de er ordblinde, så hvordan skulle den modsatte person vide dette.

Når man står på den anden side og er en af dem der godt kan læse og skrive, er mit råd at lytte, mærke efter og være lidt tålmodighed. Ved at lytte og mærke efter, kan man måske få en fornemmelse af hvilken hjælp den ordblinde gerne vil have, bare stave et ord eller forklare noget. Jeg tror, mange ordblinde har forsøgt at lærer de normale hjælpesætninger, men disse har ikke hjulpet, så spar lidt på dem.

At være tålmodig, er også en vigtig ting. Som ordblind er det normalt svært at omsætte ord og bogstaver i hovedet, til noget på papir. Derfor kan det godt lige tag 30 sekunder mere end normalt, så er der tid til at tag, en dyb indånding i stedet.

Håber dette indlæg kan åbne op for noget debat og erfaringsdeling, så vi finder ud af hvordan vi bedst muligt kan hjælpe hinanden. Du er meget velkommen til at skrive en kommentar herunder.

15 replies
 1. jens
  jens siger:

  hej Jesper
  jeg er helt enig med dig at det er tåbeligt at sige til en ordblind lige ud af landevejen det er simpel hen ikke til at holde ud at hører på. Den for jeg også tit at vide når jeg spørger om hjælp. Det er en meget fin blog du har lavet.
  mh Jens

  Svar
  • Jesper
   Jesper siger:

   Hej Jens,
   Tak for det. Jeg er helt enig, men man må måske også se det fra deres synpunkt, hvis de ikke ved man har et problem, kan de heller ikke tage højde for det. Så måske vi alle sammen bare skal være lidt mere åbne, så blive det bedre for alle. Tro ikke der er mange der vil gøre grin med ordblindhed hvis de ved folk har det, så har de da et problem dem selv!!
   Mvh
   Jesper

   Svar
 2. Diana
  Diana siger:

  Hej,
  Jeg vil så også nævne at når jeg siger noget staves “lige ud af landevejen” så er det for at pointere at det ikke er nogle stumme bogstaver f.eks. Eller andet der kan gøre et ord ekstra svært at stave til. Jeg ville f.eks. aldrig sige at “mayonnaise” staves lige ud af landevejen. Det ville jeg gøre,hvis det stavedes “majonæse”..
  Mh. Diana

  Svar
  • Jesper
   Jesper siger:

   Hej Diana,
   Det kan jeg godt se og forstå. Problemet er bare at for ordblinde, er det største problem måske ikke stumme bogstaver. Det kan gå helt tilbage til at se forskel på “b” og ”d”, ”ø” og ”å eller f.eks og dette er en “blog” eller “blok”.
   Hvis man ikke ved dette, forstår man måske ikke hvorfor den anden personen reagere sådan som personen nu gør. Det hele se ud til igen at kommer tilbage til at være åbne, så man forstå hinanden, hvilken kan være en svær ting.
   Mvh
   Jesper

   Svar
 3. Christa Erichsen
  Christa Erichsen siger:

  Kære Jesper,

  Tror du har vildt ret. Åbenhed er vejen frem. En af mine elever fortalte for et stykke tid siden, at en af hendes klassekammmerater havde lidt svært ved at forstå hendes problemer med at skrive. Så eleven, at hun jo var ordblind. Veninden kikkede lidt på hende og svarede: Nå ja, du bruger jo også briller.
  Så var det at min elev lige tog en dyb indånding for ikke at grine af sin veninde. Hun kunne jo netop ikke gøre for, at hun ikke vidste, hvad ordblindhed er :)

  Vh Christa

  Svar
  • Jesper
   Jesper siger:

   Hej Christa,
   Sikket en sød historie, der kan kommer nogle sjove øjeblikke ud af det når folk prøver at finde en grund til noget de ikke kan forstå :)
   Mvh
   Jesper

   Svar
 4. Line mygind
  Line mygind siger:

  Hej Jesper
  Jeg er ved godt hvodan du har haft det.
  For jeg er en pige der er meget ordblind som går på en ordblind efterskole.
  Til at starte med bliv jeg meget ked at det når folk sagde
  At det staves lige ud af landevejen. For det er nemt at sige når man ikke er ordblind. Det er super at du har den
  Her blog for så gir det mig et håb for at ordblinde også kan tage en god uddannelse

  Mvh Line mygind

  Svar
  • Jesper
   Jesper siger:

   Hej Line,
   Det er rigtigt dejligt at hører, og selfølgelig er der håb, alt er muligt! Held og lykke med det hele og nyd efterskole, den tid kommer man til at savne
   Mvh
   Jesper

   Svar
 5. lasse
  lasse siger:

  hej Jesper
  jeg er ordblind og jeg går på en ordblinde efterskole.
  jeg kender alt det dér alt for godt med at man bliver lidt sur over folk skal rette på én men de ved jo self ikke at man er ordblind.
  men de gør det jo for at hjælper en, men ja det er mega nedre at bliver rette på.
  men jeg helt personligt har jeg lidt svært ved at sige til nogen jeg ikke kender at jeg er ordblind , men det skal jo ud ellers kan man ikke for noget hjælp.
  kh Lasse Ilsøe

  Svar
  • Jesper
   Jesper siger:

   Hej Lasse,
   De første gange var det svært at sige det, men da jeg fik noget positivt ud af det, forsvant “frygte” til sidste. Jeg har mødt mange mennesker, hvor man fik snakke om det at være ordblind, fordi de sådan set ikke viste var det rigtigt er eller folk der så fortælle at de kende en der også er ordblind, og så kan man snakke lidt om det.
   Hvis man har dårlige oplevelse, så kan være være svært at være åbne næste gang, men så tænk bare på at det kun er få folk der er sådan!
   Held og lykke, næste gang du fortæller det!
   Mvh
   Jesper

   Svar
 6. Mikkel
  Mikkel siger:

  Hej Jesper jeg ved hvor dan det kan være at blive rattet på jeg er selv en ordblind dreng og går nu på en efterskole for ordblinde jeg kan huske hvordan at jeg hele tiden blev rattet på da jeg gik i folkeskole det synes jeg ikke var rart når man hade gang i en opgave og læren sagde at jeg skulle begynde forfra jeg blev ked af det mange gange men nu hvor jeg går på en ordblind efterskole så kan de lærere som er her på skolen godt forstå hvordan jeg har det og nu får jeg alt den hjælp jeg kan få

  MVH Mikkel

  Svar
 7. Rasmus Olesen
  Rasmus Olesen siger:

  hej Jesper
  jeg er en dreng som er ordblind.Jeg er enig med det du skriver på din blog og jeg synes at men kan rette på ordblind og hvorfor så men kan få hjælp af andre men det er svært at spørge hvis du ikke tør og er lidt bang men du skal bare være lide glad hvad andre ting om dig

  Svar
 8. Oline
  Oline siger:

  Hej Jesper
  Det du skriver er meget godt, det er ligesom jeg har det.
  mine venner hjælper mig også da jeg gik på min gammelskole, min nu gå jeg på en efterskole for ordblind.
  På min gammelskole dar skulle jeg siger til næste alle lærer jeg var ikke god til at læse og skrive, de veste ikke hvad de skulle gøre.
  Jeg synes at men godt må rette en ordblind, men det er ikke ordblind de skal lige tække på at de ikke gøre det for tit.
  Fordi at den som er ordblind kan blive sur, jeg blive også sur da mine venner rettede mig mange gange.
  Og jeg er glad for at en som er ordblind kan få en uddannelse.
  Mvh Oline

  Svar
 9. Jesper
  Jesper siger:

  Hej Oline, Mikkel og Rasmus
  Tak for jeres indlæg! Det kommer meget an på hvor gode folk er til at sætte sig ind i anders sted. Det har Oline venner været, men det nok også fordi de kende Oline bedre. Ens lærer kende nogle gange ikke rigtigt en, og ved derfor ikke hvordan de bedest kan hjælpe. Her er en efterskole god, fordi lærer bruge meget mere tid sammen med eleverne end i folkeskolen.
  Jeg kan huske min efterskole tid, hvor man var venner med lærer fordi man bruge så meget tid sammen, det var rigtigt fedt, savner den tid!
  mvh
  Jesper

  Svar
 10. Martin Døssing
  Martin Døssing siger:

  Hej jeg er også orblind og var i banken for nogle år siden jeg skulle låne lidt penge, jeg kom så ind i banken for at skrive under på nogle papirer jeg for så en stak papir i hånden jeg skal læse igennem hvor jeg for tykket mig i gennem et par sider hvor jeg når til de sider man skal udfyldes med om man har været syg og om man fejler noget der kommer så nogle svære ord jeg bare for til noget volapyk og siger til min bank dame at jeg er orblind hvor hun kigger på papiret og siger at det er ikke nogle sygdom hvor hun giver mig papirer i gen hun taster videre på sin pc jeg siger så at jeg ved godt at det ikke er nogen sygdom men der er nogle ord jeg ikke kan læse hun kigger på mig og hun bliver helt rød i hovedet og undskylder mangen gange. Det var bare en lille historie fra min hverdag. Der er mange der ikke forstår hvad det vil sige at være orblind

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.