del-viden-som-ordblind

Fortæl om ordblindhed på jobbet?


Dette kan være et stort skridt at tag, hvis du normalt ikke, er den der har stået frem, omkring sin ordblindhed. Man kan måske være bange for at miste sit job, fordi man tror folk ser det som et stort problem. Heldigvis er der muligheder for hjælp på jobbet, som ordblind.

Når du har været i et job i længere tid, har man opbygget en erfaring.  Selvom du  har problemer med at læse eller skrive, kan være dyrt for virksomheden, at skille sig af med. Derfor tror jeg ikke på at der er nogle virksomheder der vil fyrer deres medarbejdere, fordi der er et mindre problem (de kan løses med hjælpemidler), hvem har ikke det!

Større krav i dag

I erhvervslivet i dag, bliver der stillet større og større krav til ens skriftlige kompetencer. Dette kan give ordblinde problemer, fordi mere kommunikation i dag blive rykket over til mails, skriftlig ordremodtagelser, skriftlig tilbagemeldinger på arbejdsopgaver og dokumentation skrivelser.

Heldigvis er det muligt for virksomheden, i samarbejde med den ordblinde selv, at finde løsninger på disse problemer der kan opstå, uden de store omkostninger. Desværre er der mange ordblinde der undlader at fortælle om deres vanskeligheder, fordi de tror det værste.

Få det sagt

Selvom der er større krav til ens skriftlige kompetencer i dag end førhen, er det ikke det vigtigste i mange job, men bare noget man antager folk kan. Der er mange job hvor man skal kunne bruge sine hænder eller andet.

computer på jobbet

Problemmerne ved ikke at kunne læser eller stave, kan opstå fordi man laver noget forkert og ikke selve udførelsen af jobbet. Dette er kun et problem hvis folk ikke ved man er ordblind, fordi så tro de bare man er doven eller noget andet, hvilken kan koste en, jobbet.

Hvis man i stedet fortæller om ens problemer og finder en løsning, ved at samarbejde, kan man i stedet bruge sine kræfter, på alt det man er god til og kan li at lave, i stedet for at være nervøs eller bange for det andet.

Muligheder for hjælp

Der findes flere forskellige tiltag som virksomheder, kan gøre brug af for at hjælpe de ordblinde, i både ordinære og særlige ansættelser, selvstændige samt ansatte under efteruddannelse.

Der er mulighed for at modtag fx gratis ordblindeundervisning, på selve arbejdspladsen eller andre steder. Din chef tænker sikkert, det koster jo, men det er muligt at få løngodtgørelse fra SVU eller diverse uddannelsesfonde, for fravære.

Derudover er det også muligt, at få nogle af de læse- og skrivestøttende it-værktøjer (oplæsning, tale til tekst og ordforslag IT-rygsækken), der findes på markedet. Alt dette skal gå gennem jobcenteret i den ansattes bopælskommune.

Det er en god ide, at have sat sig lidt ind i dette, inden du går til din chef. Du kan bruge dette link til at finde de forskellige undervisningssteder, hvor du kan få rådgivning om de forskellige tilbud.

Skrev det i jobansøgningen

Jeg skrev, at jeg var ordblind i min jobansøgning, fordi jeg synes det passede til jobbet, som en fordel. Jeg har ikke fortrudt det, fordi så kan jeg altid spørge om hjælp eller sige at jeg lige skal bruge 5 minutter ekstra på at læse det. Så min chef og jeg, har fundet en løsning der passer alle, uden de store omkostninger.

Har du fortalt på dit job, om din ordblindhed, hvilket oplevelser har du haft ud af det, del gerne her …

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *