syns test med briller

Gennem en ordblinds øjne?

Hvordan ser en ordblind, tekster og bogstaver? Det spørgsmål er noget vi ordblinde tit bliver spurgt om. Det er forståeligt, for hvordan skulle en ikke-ordblind bare lige kunne forstå det. Jeg har svært nok ved at forstå hvordan det er, for mine venner, der er farveblinde!

Herunder er der et bud på hvordan nogle ordblinde oplever det når de skal læse. Bogstaverne hopper frem og tilbage på siden og gør det næsten umuligt at læse ordene, så de giver mening.

Gæt et eventyr

I køen for ivrige friere stod de tre brødre på geled sammen med mange ivrige sjæle, der alle havde en stor viden. Dette var nødvendigt, da al tale sammen med prinsessen ville blive skrevet ned og bragt i oldermandens avis.Den første bror blev nervøs, da han mødte prinsessen, og al hans viden kunne ikke redde ham, da han stod foran hende, og hun svarede på hvorfor, der var så varmt med ordene: ”Det er fordi min fader i dag steger hanekyllinger”. Den anden bror blev udsat for samme behandling som den første. Begge blev sendt ud med ordene: durikke væk!’.

Klods-Hans blev udsat for den samme erklæring om stegte hanekyllinger, og dertil spurgte Klods-Hans om, det var muligt, at han kunne få stegt sin krage med. Han har endda en gryde at stege i, træskoen, samt en sovs klar, mudderet.

Som den første til at kunne svare for sig i prinsessens nærvær, vandt han ikke bare hendes hånd, men derved også det dertilhørende kongerige og den ære, som fulgte med.

Kan du gætte det, så skriv det i kommentaren herunder.

Lige meget om det er alle ordblinde der oplever det på den måde giver det en bedre forståelse af hvad det vil sige at være ordblind og de udfordringer vi kæmper med.

Del det derfor gerne med dine venner og bekendte, for at udbrede forståelse for ordblindhed.

Jeg er ordblind og har en kandidat i finansiering og strategisk ledelse. I dag arbejder som selvstændig, med at hjælpe ordblinde og andre der har oplevet nederlag i skolen. Havde nogen fortalt mig, at jeg en dag skulle være foredragsholder og blogger. Ville jeg have fortalt dem, at de havde større problemer end mig.

12 Comments

 • lene

  april 5, 2016, 1:58 pm

  klods-hans

 • Birgitte Rønsholdt

  april 18, 2016, 8:24 pm

  Klods hans

 • Ulla Larsen

  april 19, 2016, 6:23 pm

  Tak fordi I har lagt sådan en tekst ud, det må vel nok være svært at læse den som ordblind,
  nu kan jeg meget bedre sætte mig ind i hvor svært ordblinde har det.

 • Dorthe Pedersen

  april 29, 2016, 7:01 am

  Klodshans

 • Inge Sondrup

  april 29, 2016, 2:20 pm

  Min meget ordblinde 16 årige datter så eventyret. Skreg af grin og sagde. Klodshans. Det er jo let … Og så kan I lære det!

 • Johanne

  april 29, 2016, 10:21 pm

  Som de ovenstående siger jeg klodshans. Jeg blev igen mindet om at jeg ser længden på ordet og gætte. Og det med ord i bevægelse kender jeg ret godt. Og det er tydeligt at jeg stadig har problemer med at læse fra højre til venstre . Læser ligeså gerne bagfra (så bliver sætninger jo lidt anderledes forståes ). Dvs at jeg springer i teksten og hele tiden skal finde ud af hvor jeg er.

  Jeg kan fx ikke på nogen måde læse tekst tv. Fordi ordene flyder sammen fordi bogstaverne er præcis lige over hinanden. Jeg ser kun huller. Men jeg har heldigvis min mand læser op for mig.

 • Helle Sørensen

  april 30, 2016, 6:11 am

  Klodshans:-)

 • Henrik Vejhe

  maj 1, 2016, 8:09 am

  Historien er Klods Hans. Selvom det ikke lige var let at komme igennem.

 • Lise

  maj 1, 2016, 12:45 pm

  Som den undertippede Klods Hans er vi mange der klør på.
  Selv er jeg ordblind og nu dansklærer, som ivrigt hjælper børn og unge med deres læseproblemer.

  Tak for opmærksomhed om emnet.

 • Ulrik Soelberg

  september 15, 2016, 11:59 pm

  Jo jeg kan godt læse det. Ikke mindst fordi jeg kender Klods Hans. Og jeg er ikke ordblind. Men jeg er farveblind og er glad for, at dette handicap også bliver nævnt. Læsning foregår til gengæld lynhurtigt. Ofte forstår jeg rent faktisk ikke, at jeg kan orientere mig i en tekst på den måde. Det må så opfattes som et privilegium. Nå ja – så er der jo også lige det med noder. De bliver læst lige så hurtigt. Nodeblindhed findes jo også. Men farverne …

 • Katrine Gjelstrup

  oktober 22, 2016, 2:14 pm

  Hej, jeg tænkte på, hvordan får i teksten til at se sådan ud? Jeg er igang med en opgave om ordblindhed, hvor jeg gerne vil vise, hvordan en tekst kan se ud for ordblinde. Jeg kunne godt tænke mig at lave min egen tekst, jeg ved bare ikke, hvordan man får bogstaverne til at bytte plads.

  • Jesper Sehested Jensen

   oktober 22, 2016, 7:05 pm

   Hej Katrine,
   Det er noget IT, min ven har hjulpet mig med. Du kan prøve at sende teksten til mig, så skal jeg se om jeg kan hjælpe dig.
   Mvh
   Jesper Sehested

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *