Er det snyd?

Som ordblind er der mange veje til målet, det kan være forskellige hjælpemidler (oplæsning, tale til tekst og ordforslag) eller en anden person der skriver eller læser for en. Men er dette ikke snyd i forhold til de andre, der ikke har disse løsninger/muligheder?

Forskellige meninger

Der er sikkert forskellige meninger omkring dette, som også kommer an på hvad opgaven går ud på. Er det stavetræning, fortolkning, fortælling eller tekstforståelse, skal der lægges vægt på forskellige elementer.

Når der er tale om stavetræning, ligger det lidt i ordet, så det gå ud på hvordan man staver. Her må man bide i det sure æble, og gøre det lige som alle andre, uden hjælpemidler. Men i de andre tilfælde, er det jo ikke hvordan man staver, men hvordan man fortolker, fortæller eller forstår, dette skal nogen lærer huske på, ellers fortæl dem det, på en sød måde.

Så i tilfælde hvor opgaven ikke kun er stavetræning, så ser jeg det slet ikke som snyd, at man bruger de forskellige hjælpemidler.

Det er dog vigtigt, at det selv er den ordblindes ord / tanker / beretninger / virkelighed / forståelse m.m. der bliver skrevet!

Det er det man skal lære

Når man har fået et hjælpemiddel, er det vigtigt at man lærer at bruge dette, derfor skal man også bruge den til de forskellige opgaver man får. Det kan være hårdt at komme i gang med hjælpemidlerne, men det spare en tid på lang sigt.

Det er disse hjælpemidler der skal hjælpe en til at, kunne være med på samme niveau som de andre, selvom man er ordblind. Det kan også være at hjælpemidlerne gør at man lærer at stave eller læse over tid, så man ikke behøver at bruge dem så meget derefter.

Synes du det er snyd at bruge hjælpemidler eller andre til at skrive for en, hvis man er ordblind?

2 replies
 1. Thomas
  Thomas siger:

  Der er vel næppe nogen, der synes det er snyd når en blind “læser med fingrene”?
  Hvorfor skulle det så være snyd når en ordblind “læser med ørerne”?
  :-)

  Svar
  • Jesper Sehested Jensen
   Jesper Sehested Jensen siger:

   Giver dig ret Thomas, men desværre er alle ikke sådan. Man kan også sige at der findes en masse andre hjælpemidler som man ikke må bruge nogle gang.

   Må en talbind bruge lommerregner til eksamen, hvis de andre ikke må? Det kan stile dem lige med andre, fordi de måske ikke forstå hvordan to tal bliv lagt sammen.

   Eller hvad hvis en ordblind, er så god til at genkend ord, at personen kan skrive meget mere ‘spændende’ ord ved hjælp af CD-ORD, kan nogle ikke så synes at det er snyd?

   Misundelse er en ond ting!

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *