De findes hjælpemidler til ordblinde på Mac

Tale til tekst på Mac computer

Nu har Apple gjort det muligt at diktere (tale til tekst) til din Mac. Denne funktion er indbygget i deres nye opdatering af styresystemet, OS X Yosemite, til Mac computere. Så nu er det muligt, at lave tale til tekst direkte til ens bærbar, ved bare at trykke to gange på fn knappen.

For at kunne gøre brug af diktering på ens Mac computer, skal man først slå det til. Det gør man ved at gå ind i systemindstillinger, som vist herunder.

systemindstillinger på mac

Først gå ind i systemindstillinger, som vist her.

Her vælger man Diktering & tale, for at komme til dikterings menuen.

Sysemindstillinger, find Diktering & tale

Derefter vælger du Diktering & tale, som vist med rødt

Nu kan du slå diktering til. Normalt skal du have en internetforbindelse, når du skal diktere, dette kan du dog slippe for, ved at trykke på Brug forbedret diktering. Dette kræve at din computer downloade en fil på omkring 700 Mb, og derefter kan du frit bruge diktering. Det er også i denne menu, du kan vælge hvilken sprog og genvej du vil have til, at starte dikteringen.

Diktering & tale: Diktering

I Diktering & tale, slår du diktering til og fra. Hvis du vil bruge diktering uden internetforbindelse tryk “Brug forbedret diktering”.

Udover muligheden for diktering, kan man også få sin Mac computer til, at læse op for en. Dette styres fra menuen Tekst og tale, under Diktering & tale.

Her kan du vælge stemme og talehastighed. For at få ens Mac computer til at læse om for en, skal man blot marker teksten og klikke, derefter kan man vælge tale – > start oplæsning.

Diktering & tale:Tekst til tale

I “Tekst til tale”, kan du ændre stemme og talehastighed m.m.

14 replies
 1. Tilde
  Tilde siger:

  Alex ændrede mit liv.

  Min ordblinde historie ligner overraskende meget jespers. Før jeg kom i folkeskole var mine forældre klar over jeg var ordblik. I folkeskolen fik jeg afvide at jeg ikke skulle gøre mig håb om gymnasiet, Idag har jeg som ham gennemføre en cant.Merc, og arbejder som it konsulent i en af Danmarks største it vikrsomheder, og min ambitioner stopper ikke her.

  Et Vende punktet var da jeg blev ekspert i at vende min ordblind “svaghed” til min styrke. Efter min bachelor fik jeg en Mac, næste semester steg mit gennemsnit med over 2 karaktere. Jeg fik læst pensum og vigtigere (og noget ikke alle ” ikke ordblinde”kunne), jeg forstod det og det satte sig fast. Som ordblind er jeg visuale stræk, da jeg ser ord som billeder, yderligere er jeg sammenlignedet med mine studiekammerater bedre til at lære ud fra det jeg høre( da jeg aldrig har lært noget på anden vis). Så da jeg satte mig ned og lyttede til bøger og artikler brugte jeg min energi på at lytte og visualisere den nye viden og dette gav større pote end jeg havde drømt om.

  Dette var muligt pga at ovenstående teknologi Jesper fortæller om. Så denne løsning er bestem værd at give en chang. De programmer der kommer fra SPS i it- ryksæggen er gode. Men brugergrænsefladen er træ og funktionaliteten mangel fuld, sammenlignet med tekst til tale og oplæseren Alex.

  Svar
 2. david
  david siger:

  Hej, jeg leder efter en mulighed for at stave ord forbogstav for bogstav. Kan nogen hjælpe?

  Jeg har også problemer med at få kommandoerne: Tryk på returtasten og tryk på esc-tasten til at virke. Fx når man har cursoren stående i et skrivefelt – hvordan trykker man da enter, uden at komme til at skrive videre i pågælende programs skrive/søgefelt? Venligst David

  Svar
 3. Marianne Thiesen
  Marianne Thiesen siger:

  Hej.

  Når jeg går ind for at vælge sprog, kan jeg ikke finde Dansk, hvorfor ?

  Håber du kan hjælpe.

  Mange hilsner
  Marianne

  Svar
 4. Henning Laugesen
  Henning Laugesen siger:

  Jeg er speciallæge i psykiatri. Jeg har mistet en del af mit syn og kan nu ikke længere læse ordentligt. Der er meget glad for Sara og Alex, med dem kære fortsat arbejde ellers skulle jeg har været på før tids pension.
  Jeg er meget imponeret af fusionen diktering i Mac. Det er den der har skrevet denne kommentar.

  Jeg savner muligheden for at tilføje fagudtryk i min diktering. Jeg har prøvet at oprette kontakter med fagudtryk som navn men det fungerer ikke rigtig.
  Er der nogen der ved hvordan man gør når man skal lære sin Mac at skrive nye ord ?

  Svar
  • Jesper Sehested Jensen
   Jesper Sehested Jensen siger:

   Hej Henning,
   Du kan prøve, at slå “Forbedret diktering” til og se om det hjælper. Derudover skulle den også gerne blive bedre til at genkende din tale over tid, så måske skal du bare blive ved. Jeg kender ikke til en måde hvorpå man kan tilføje ord, desværre!
   Mvh
   Jesper Sehested Jensen

   Svar
 5. vibe
  vibe siger:

  Jeg savner en funktion, hvor man kan følge med i teksten samtidig med at der bliver læst op…nogen der har fundet den funktion?
  Ud over det…kan man så ikke “pause” oplæsningen? Eller er man nød til at starte forfra hver gang?
  Mvh,
  Vibe

  Svar
  • Jesper Sehested Jensen
   Jesper Sehested Jensen siger:

   Hej Vibe,
   Den måde jeg er kommet rundt om pause problemet, er ved at markere mindre dele af teksten (Når jeg ikke bruger Forenkle fremvisning). Jeg kender ikke til en mulighed for at kunne følge med i teksten når du bruger Mac’s oplæsning. Vi skriver det på to do listen og sender en mail til Apple, fordi det kunne de nok godt lave, hvis det var!
   Mvh
   Jesper Sehested

   Svar
 6. Halfdan Pedersen
  Halfdan Pedersen siger:

  august 10, 2015, 9:42 am

  Hej Marianne,
  Har du kigget under special… ? Ellers kan du prøve at læse her
  Mvh
  Jesper Sehested Jensen

  Jeg har prøvet at følge disse anvisninger, men dansk dukker ikke op. Hvorfor gør det ikke det?

  Svar
  • Jesper Sehested Jensen
   Jesper Sehested Jensen siger:

   Hej Halfdan,
   Det skal jeg ikke kunne sige. Har du den nyeste OS, det er det eneste jeg kan se det kunne være. Måske prøv at sætte hak i ‘Forbedret diktering’ og se om Dansk så kommer frem.
   Mvh
   Jesper Sehested

   Svar
 7. Annemarie Gormsen
  Annemarie Gormsen siger:

  Hej Jesper
  Jeg vil gerne købe en Mac book til min datter på 13 som er ordblind.
  Jeg ved meget lidt om computere
  Så det ville være en hjælp, hvis jeg kunne få svar på hvilken Mac book der er bedst egnet til ordblinde.
  Min datter knokler og er ambitiøse
  På forhånden tak
  Mvh Annemarie

  Svar
 8. peter
  peter siger:

  Jeg har ikke den funktion på min iMac

  Er det en funktion jeg kan stå til et sted så den mikrofon kommer frem i min system indstillinger ?

  Hilsen Peter

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *