Tyk bog

Bruger man mere tid på at læse, som ordblind?

Det spørgsmål kan lyde dumt, men det er jeg måske ikke helt sikker på det alligevel er. Fordi det kommer an på hvilken form for læsning det er. Ser man på læsning som helhed, bruger en ordblind længer tid på det, men ser man på forståelse af indholdet (uddannelse), gælder dette måske ikke mere.

Hvorfor synes jeg så dette? Jo, det gør jeg ud fra min studietid. Her læste jeg det jeg skulle, og det tog længere tid i forhold til de andre. Men når vi kom senere hen på året og vi skulle til eksamen i de forskellige fag, var der en tendens til, at folk brokkede sig over at de ikke havde tid nok til at læse op til eksamen.

[caption id="attachment_1149" align="alignright" width="298"]overstreget tekst Jeg læste og overstreget det der var vigtig, så kunne jeg hurtig læse pensum op igen.[/caption]

Man taler ikke om det

Dette forstod jeg ikke fordi 3-4 dage til, at læse op var da mere end nok, det var jo  “bare” at kigge det hele igennem igen, og læse det man havde overstreget. Men jeg fandt stiller og roligt ud af dette ikke var tilfældet for alle. Der var mange der sad og læste det hele igen, og dette krævet meget tid, og derfor var 3-4 dage ikke nok.

Hvordan kan dette så være? Måske er det fordi når man er vant til at læse, så gør man det på en anden måde end ordblinde. Når jeg læser er det ord for ord, jeg kan ikke skimme en tekst, som andre kan, men giver det så den person, den samme indholdsforståelse eller er det bare for at sige, nu har jeg læst det.

Når man er vant til noget, kan man godt havde en tendens til bare at sætte autopilot på, og så bare kører derud af. Dette er rigtigt svært som ordblind, fordi der er ikke meget der er auto, og derfor er man nødt til at læse ordene og dermed forstå hvert enkelt ord.

Der er selvfølgelig meget forskel på hvilken læsningstype der er tale om, men dette bygger på mine oplevelser fra HTX og Copenhagen Business School. Hvis man læser Harry Potter, er der nok ikke nogen fordel i at være ordblind, måske man kan skabe bedre billeder oppe i hovedet. Men fordi man er ordblind, er det ikke ensbetydende med, at man altid skal bruge meget længere tid på at læse lektien til ens uddannelse, set over et helt år.

Har du oplevet det samme eller helt uenig? så skriv herunder hvorfor, jo mere vi deler, jo flere kan få noget ud af det

Der findes mange hjælpemidler fx ordforslag, tale til tekst som kan hjælpe dig på dit studie. Besøg Ordtavlen og læs mere

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *