Ordblindhed kan godt føre til noget positivt!

Ordblindhed kan godt føre til noget positivt!

Af Majken Andersen, Kandidat It, Læring og Organisatorisk omstilling.

Jeg er en af dem der er så ”heldig”, at jeg har vist siden 4. klasse, at jeg er ordblind. Det gjorde ikke min skolegang nemmer, men det ville være en kedelig historie at fortælle.

I stedet for, vil jeg fortælle den god historie, for i november 2016, blev jeg færdig med min kandidat i It, Læring og Organisatorisk omstilling. Ganske vist med hjælp, for i danmark er man så heldig, at når man er ordblind kan man få SPS. Det gør at man kan tage lige den uddannelse, man har lyst til.

Jeg har altid været ret ærlig omkring min ordblindhed og har engang ligefrem fået et job pga. denne ærlighed. Ja sådan kan verden også være.

I mit speciale skrev jeg om IT-startpakken på en ny måde, hvor jeg fik talt med flere andre ordblinde omkring hvordan man kan gøre IT-startpakken, mere individuel.

De ordblinde jeg talt med, havde nogenlunde den sammen historie fra deres skoletid, og for de fleste er den ikke positiv.

I denne artikel vil jeg fortælle om den gode historie. Læser man alle de historier der ligge på​ ​Etlivsomordblind​.dk er der en fælles tråd i deres skolegang. For de fleste var den ikke den bedste, men de har fået vendt deres ordblindhed til noget positiv.

Du kan godt …

Som Cecilie skriver:

​”Den dag i dag er jeg sikker på at vores venskab aldrig havde været det samme, hvis ikke det havde været for ekstra undervisningen. Jeg begyndte at udvikle mig i store baner, og det kunne bare ikke blevet bedre”.

Idet at hendes ordblindhed blev opdaget, fik hun den støtte, der har været med til at hun i dag elsker at skrive og er blevet blogger, som hun siger ​”Min ordblindhed skal ikk​ e stoppe mig i at skriv”.

Sine Marie skriver om fællesskab og en anden måde at gøre tingene på: ​

Så til jer der har det lige svært med os der er ordblind – vi er stor set på sammen måde som jer, vi gør det bare på en anden måde – OG til jer der er ordblind i skal ikke give op, tro på jer selv, i kan lide meget som andre, måske bare på en anden måde”.

Samtidig har hun fundet ud af, at ved at læse bøger, blev hun bedre til at læse og stave:

“​Selvom jeg ikke sidder og læser bøger hverdage for tid, synes jeg at det bliver bedre og bedre med at læse (det er virkelig dejligt) – Jeg læser da for de søde børn og det er endelig ikke svært (hele ikke så svær bøger, som jeg læser for dem) – Man læser jo hverdag et eller andet om det så er lige eller meget ”.

At blive testet ordblinde

Mange ordblinde får først deres diagnose sent i deres skoleforløb, det bliver forhåbentligt bedre med de nye test i folkeskolen, men der er stadig ordblinde der går rundt og ikke ved at de er ordblinde.

Marianne, som først som jurastuderende finder ud af at hun er ordblind:

“​Da der var gået et stykke tid efter jeg havde fået en diagnose, var det egentlig ikke så meget det, at være flov over det, men det, at jeg ikke ville have det hængende over mig som en Hem sko. Jeg ville ikke miste muligheder fremover i min karriere, og ville ikke behandles anderledes, som om jeg var dum.Og det gør folk heller ikke, det mest en sel​v, der tænker alt dette om sig selv”.

Jeg har ALDRIG grædt så meget af lettelse og lykke! Jeg var IKKE dum, doven, en dramaqueen eller en løgner! Jeg havde ret

Endvidere fortæller hun, at de tanker omkring at være ordblind er ofte bare tanker:

”​Hun om en følges af blive behandles anderledes, som om jeg er dum, men hendes opleves er at det gør folk ikke, det er mener en tanke om sig selv”.

ENDELIG blev jeg hørt, skriver Cecilie, ​hendes testresultater viser at hun var STÆRKT ordblind og burde have fået hjælp for mange år siden, hun så dette resultat som en lettelse:

Jeg har ALDRIG grædt så meget af lettelse og lykke! Jeg var IKKE dum, doven, en dramaqueen eller en løgner! Jeg havde ret”.

Denne form for lettelse oplever mange ordblinde, når de har taget ordblindetesten. Cecilie har valgt at tage den positive vej i hendes ordblindhed, dog har den ikke været nem, hun skriver:

Jeg kæmpet min røv i laser og det har ikke været let, men jeg har altid haft det sådan, at man kan hvad man vil

Mange andre veje

Jim er forfatter og fortæller at hans redaktør sagde en gang til ham:

​”Du staver som en brækket arm! Men det gør ikke noget. For du kan fortælle historier, og vi har folk ansat til at sætte røde streger. Så hvis nogen finder en stavefejl i en af mine bøger, er det mig der har lavet den, men det er forlagets skyld at den er kommet med”.

Udfra dette er der ingen grund til at ordblinde, ikke kan bliver alt det de ønsker sig – mm det er blokker eller læse jura, så behøver deres ordblindhed ikke at være en barrierer.

Eivind som er maskinstations-leder og byrådsmedlem, skriver om at den udvikling han har været igennem, har været med til at give ham selvtilliden til at stå frem, især hvis det kan få andre ud af busken – han skriver: ​”Ordblindhed, er svært at overvinde, men det hjælper at være åben og få hjælp”.

Rigtig mange ordblinde vælger at bruge deres ordblindhed til noget positivt, selv om der kan være mange bump på vejen. Ordblindhed er ikke noget negativt, men den gælder om at finde det positive i den, på sin egen måde.

Alle citater er fra​ ​Etlivsomordblind.dk

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *