Ordblinde og biblioteker

Som ordblind er det første sted man tænker at besøge ikke det lokale bibliotek. Måske synes du allerede der er nok læsning i skolen eller du har dårlige minder med en bog i hånden. Men det er synd, fordi det er på bibliotekerne der er fagpersoner som kan hjælpe og vejlede dig til at finde de rigtige bøger med det rette niveau.

Mange biblioteker har ikke kun store og tykke bøger, men også letlæselige bøger der er mere læsevenlige for både børn, unge og voksne med læsevanskeligheder. Der findes også mange lydbøger både på CD, til download og streaming.

Der bliver også afholdt mange foredrag på bibliotekerne så du bare skal sætte dig og lytte dig til viden og historier.

Letlæselige bøger

Der findes mange bøger skrevet til ordblinde

Letlæselige bøger til ordblinde

Bibliotekerne har mange forskellige bøger, og de har også læsevenlige bøger til alle aldersgrupper. Til børn og unge findes der letlæselige bøger om mange forskellige emner. Til unge og voksne findes der læsebearbejdede bøger, som er bøger omskrevet, så de er mere letlæselige.

Du kan finde romaner, fagbøger og forskellige klassikere og eventyr som læsebearbejdede bøger, så du også kan snakke med om historierne.

Letbog.dk kan du gratis downloade lettet e-bøger og e-lydbøger til unge og voksne, hjemme fra sofaen. 

Michael og Bogstavbjerget

Foran Michael rejste Bogstavbjerget sig. Så højt, at toppen forsvandt i skyerne. Kan jeg bestige det?, tænkte han. … Stille og roligt blæste vinden skyerne væk, og toppen kom til syne. Wow! Deroppe kommer jeg til at stå! Jeg er klar til kamp! Klar til at nå toppen!

‘Michael og Bogstavbjerget’ er for dig og dit barn med læse- og stavevanskeligheder. Bogen hjælper dig med at snakke med dit barn om de følelser og udfordringer, det står med.

Samtidig er det en historie der viser, at bogstaverne ikke skal stoppe dit barn, i at drømme om fremtiden, lige meget hvad!

‘Michael og Bogstavbjerget’ er skrevet for at sætte fokus på mennesket bag ordblindhed. Kan du huske din folkeskole tid, alle de indtryk og følelser du oplevet i hverdag? Prøv at tænk på alle de ekstra følelser der kommer væltende når ord og bogstaver driller, og de er alle steder.

Jeg har også skrevet bogen ‘Et liv som ordblind i folkeskolen‘ som er 20 historier fra folkeskolen set med ordblindes briller.

No products found which match your selection.

find-det-du-kan-li-ordblind

Spørg bibliotekaren om hjælp, de vil meget gerne hjælpe dig.

Få hjælp af en bibliotekar

Det kan være svært at finde rundt på et bibliotek. Heldigvis er der bibliotekarer som kan hjælpe dig med, at finde det du søger. Spørg om hjælp og fortæl hvad du søger og hvorfor. Fortæl at du har svært ved at læse, så kan bibliotekaren hjælpe dig bedst muligt. Det er ikke første gang de har mødt og hjulpet en ordblind!

3 tips til at komme hjem med den rigtige bog

  1. Spørg om hjælp
  2. Fortæl om dine udfordringer
  3. Lån flere forskellige bøger på en gang – Bøger er forskellige, f.eks. i sprog og layout så det er godt at have noget at vælge imellem for at finde lige det udtryk der passer til dig. 

Lydbøger på biblioteket, Nota og E-Reolen

Bøger behøves ikke at læses, du kan også lytte til bøger, som lydbøger. Der er forskellige muligheder for lydbøger. På biblioteket findes mange lydbøger på CD og CD og bog, som du kan læse samtidig med, at du lytter til CDen, fx Harry Potter, Divergent og Ringenes Herre. Mange biblioteker abonnerer på e-reolen.dk, hvor du kan downloade e-bøger og lydbøger.

Der findes et bibliotek Nota for mennesker med læsevanskeligheder. Her kan man bruge  netbiblioteket Nota.dk. Nota er et bibliotek på internettet

Her kan du:

  • Downloade bøger døgnet rundt
  • Streame lydbøger
  • Få tips om de bedste bøger lige nu
  • Finde og bestille aviser og blade

Her får du også adgang til alle de danske bibliotekers samlinger af tilgængelig litteratur. Du kan også bestille og downloade aviser og blade eller få dem læst højt direkte på siden via Nota-afspilleren.

For at få adgang til Nota skal du være medlem af Nota. Det kræver, at du kan dokumentere dine læsevanskeligheder.Det kan være en ordblindetest men du kan også få adgang hvis du får en underskrift fra din skoleleder, kommunikations-center, PPR eller ordblindeskole herunder VUC

E17 og E-reolen.dk

Nota og E-reolen.dk giver dig adgang til lydbøger og E-bøger

lydavis til ordblinde

Selvom du har svært ved at læse, kan du hører nyhederne

Avisen som lydavis

Landsdækkende lydaviser

Berlingske er en af de få landsdækkende lydaviser. I samarbejde med Nota, er det muligt at få den daglige avis som lydavis, gratis. Lydavisen er 5-6 timer lang, men du kan vælge de artikler du synes lyder spændende og gerne vil have læst op.

Du kan også få Weekendavisen, som lydavis. Du kan lytte til nogle af de artikler som ligger gratis på deres hjemmeside. 

Hos Nota kan du også abonnere på andre aviser og ugeblade.

Lokale lydaviser

Vil du gerne vide mere om hvad der sker i dit lokalområde, så undersøg om der findes en lokal lydavis for dit område. I Danmark udkommer der mange steder en lokal lydavis, daglig eller ugentlig. Det kan være nyhederne fra lokalavisen med også andet lokalstof, fra nogle af de større aviser. Mange lokale lydaviser bliver lavet på det lokale bibliotek, nogle bliver lavet af frivillige.

Københavns Lydavis holder dig orienteret om kultur og aktuelle emner fra Politiken, Information, Jyllands Posten og Berlingske. Der er også lydaviser der sætter fokus på de otte lokalområder i københavn. Der findes også en lydavis for Billund kommune, som du kan læse om her. 

Biblioteket kan også bruges til andre ting

Biblioteket handler ikke kun om bogstaver og bøger. På nogle biblioteker findes der læseprogrammer for ordblinde, f.eks. CD-ORD et læse/skrive/staveprogram, som læser internetsider, e-mails og anden tekst højt. Med CD-ORD kan du også selv få hjælp til at skrive tekster. Med programmet AdgangForAlle, der kan downloades gratis, kan du hjemmefra også få hjælp. Med AdgangForAlle kan du få læst tekster på skærmen højt.

Der sker også mange andre ting på bibliotekerne rundt om i landet. På biblioteker kan du også låne musik, film og spil. Bibliotekerne har også store samlinger af foto- og kunstbøger, samt andre bøger med gode billeder, hvor teksten ikke er det vigtigste.

Bibliotekerne kan også give adgang til film hjemme på sofaen. På Filmstriben.dk kan du finde dokumentarfilm og spillefilm, og se dem over nettet. Du kan både få adgang hjemmefra (brugernummer og pinkode) og på bibliotekets computere.

Bibliotekerne afholder også forskellige arrangementer, udstillinger, musik og koncerter, teater, foredrag og debat, læseklubber og lektiehjælp.    

Vil du gerne mødes med andre og snakke om forskellige bøger? Så kan en læseklub, være noget for dig, for hvem siger du skal læse bogen. Snak med en bibliotekar, for at høre om bøgerne i læseklubben findes som lydbog eller om læseklubben måske næste gang kan vælge en bog, der er indlæst på lydbog eller filmatiseret.

Prøv at besøg dit lokale bibliotek og snak med en bibliotekar, han/hun kan hjælpe dig med meget! 

Hvad kan bibliotekerne tilbyde

Bibliotekerne kan tilbude mange ting til ordblinde