Oplæsning på iPad og iPhone

Man kan lærer hver dag, og det har jeg også gjort i dag. Jeg har godt vidst at iPad og iPhone havde nogle muligheder for oplæsning, men ikke vidst at de var så gode som de er! Når man sidder på nettet eller med en lydbog, kan der være meget tekst der skal læses, og her kan man få ens iPad eller iPhone til at oplæse det for en.

Det er let at slå til og fra, når man ved, hvordan man gør. Derfor kan du herunder se en video eller billede guide til hvordan man gør. Jeg har iOS på dansk, og gør det på en iPad, men gøres på samme måde på en iPhone.

Første trin er at gå ind i “Indstillinger” (tandhjulet), her inden skal du vælge “Generelt”, nu skulle dit skærmbillede gerne se sådan ud, som herunder. Her trykker du på knappen til højre “Tilgængelighed”.

iPad indstillinger til oplæsning

Først skal man ind i ‘Generelt’ i ‘Indstillinger’

Under denne menu er der en knap, der hedder “Læs dette valgte op“, som er mærkede herunder med rødt.

iPad indstillinger til oplæsning

Inden i ‘Tilgængelighed’ vælger du ‘Læs det valgte op’

Så er du næsten færdig, fordi nu skal du bare slå “læs det valgte op” som er den øverste knap på siden, som er vist herunder. Derudover kan du på denne side, bestemme hvilken stemme og hvilke talehastighed der skal læses op med.

iPad indstillinger til oplæsning

Dette skal slås til, og derefter kommer der flere muligheder, så det kommer til at passe bedst til en.

Bruger du oplæsning meget, kunne det være en ide, at bruge “Forbedret kvalitet“, som du finder under stemmer – > Dansk. Det kræver at du downloader 41 mb, men så bliver oplæsningen også mere naturlig.  

Tilgængelighed på ipad

For at få forbedret kvalitet i oplæsningen, vælg Stemmer – > Dansk

Vælg forbedret kvalitet på iPad

Vælg forbedret kvalitet, og oplæsningen bliver mere naturlig.

Nu kan du få din iPad til, at læse op, dette gør du ved at markere teksten og så trykke “læs op”, som er i menuen der hopper op, se billede herunder.

Oplæsning af tekst på iPad

Når du har en markere en tekst, kommer muligheder for at få det ‘læs op’ frem.

Så nu kan du i fremtiden, altid få din iPad og iPhone til at læse tekst fra internettet, mail og Børsen avis app (virker ikke på JP og Berlingske), op for dig.

Hvis du vil vide  mere om hjælpemidler fx oplæsning, ordforslag, tale til tekst så besøg Ordtavlen. Eller arrangere et foredrag for lærerne om hjælpemidler?

17 replies
 1. Marianne
  Marianne siger:

  IPad’en kan bare mange ting – et lille “vidunderapparat”.

  …ved at trygge på stregerne i søgefeltet kan du “fjerne” overflødig og “rodet” tekst.

  Svar
 2. Nellly
  Nellly siger:

  Ved du, hvordan man kan få Iphone og Ipad til at læse højt på Facebook?
  Det virker fint alle andre steder…
  Mvh Nelly

  Svar
 3. Michael Andersen
  Michael Andersen siger:

  Hej min mor og jeg er ganske glade for oplæsning funktionen men efter at vi har skiftet til iOS 9.0.2 så er læser den op med svensk eller norsk stemme hvilket er til stor morskab men ikke meget praktisk.

  Er der andre der opleverdet samme og i så fald hvordan løser vi det?

  Svar
  • Jesper Sehested Jensen
   Jesper Sehested Jensen siger:

   Hej Mette,
   Nej det kan man ikke. Det er Facebook der står bag Messenger, de lukker nogle steder for muligheden for oplæsning pga. sikkerheden. Det du i stedet kan gøre er at kopier tekstene over et andet sted og få den læst op der.
   Mvh
   Jesper Sehested

   Svar
   • Mette
    Mette siger:

    Hej
    Jeg har lige fundet ud af at hvis man bruger facebook og messenger på safari som browser kan man få læst messenger op 😊😊

    Svar
 4. Lene
  Lene siger:

  Hej Hej – jeg vi så gerne hjælpe min søn med at kunne tage et billede af en tekst for derefter at få det læst op – hvordan gør vi det på iPhone 4s ? Hilsen mor Lene

  Svar
 5. Carina Andersen
  Carina Andersen siger:

  Jeg synes ikke at jeg kan få læst op i hverken DBA eller Gul&Gratis. Er det rigtigt – eller gør jeg mon noget forkert? Jeg har selvfølgelig sat telefonen op til at kunne læse højt.

  Svar
  • Jesper Sehested Jensen
   Jesper Sehested Jensen siger:

   Hej Carina,
   Jeg har lige prøvet på min iPhone og der er ikke noget problem med Dba.dk, men kan godt se at Gul&Gratis ikke vil. Jeg ved ikke hvorfor. Jeg kan slet ikke få lov til at markere teksten :/
   Mvh
   Jesper Sehested

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *