Gør dine kollegaer gode til at støtte jeres ordblinde elever med et foredrag, hvor de får viden om at leve med ordblindhed og hjælpemidler i folkeskolen.
Hjælpemidlerne er ikke blevet en vane (endnu)
Du ønsker (naturligvis), at jeres ordblinde elever skal klare sig på lige fod med deres klassekammerater. Men det er aldrig for alvor lykkes at få skabt en vane om at bruge hjælpemidler for alle jeres ordblinde elever.
Det ærgrer dig ofte, at du lægger mange kræfter i at hjælpe jeres elever med at acceptere deres ordblindhed og bruge hjælpemidlerne uden, at eleverne får integreret hjælpemidlerne i alle fag.
Nogle gange tænker du måske oven i købet, at dine kollegaer godt kunne gøre (bare) lidt mere for at hjælpe eleverne med at bruge hjælpemidlerne i deres timer. Det er selvom du og alle andre godt ved, at alle dine kollegaer også skal bruge mange kræfter på at opfylde elevernes læringsmål i deres fag. Og alle lærere har måske fået undervisning i de hjælpemiddelprogrammer, som I bruger på jeres skole. Men dine kollegaer bruger ikke programmerne ofte nok, så de ender i glemmebogen.
Det kunne være en stor lettelse for dig og dine kollegaer, hvis I kunne knække ‘hjælpemiddel-koden’. Det vil skabe undervisning med fokus på udvikling af jeres ordblinde elever, og ikke på alt det, som de ikke kan.
Det pakker vi væk nu!
Uden at alle lærerne skal kunne de ordblindes specifikke hjælpemidler til fingerspidserne.
Og uden at lærerne skal trækkes gennem lange teoretiske oplæg eller kurser med smarte kvik-fix-løsninger.
Med foredraget ‘Hvem tager hjælpemidlerne op af tasken? – og skaber gode vaner’, prøver dine lærerkollegaer undervejs selv kræfter med de grundlæggende funktioner i hjælpemidlerne, så de efterfølgende kan støtte jeres elever i egne timer.
De får samtidig en viden om at leve med ordblindhed i folkeskolen og hvad det indebærer i form af modstand mod hjælpemidler og følelser, der giver sig udslag i fx forstyrrelser i undervisningen, tilbagetrukkenhed, og manglende fokus på undervisningen.
Hjælpemidlerne kommer på bordet og bliver brugt
Hjælpemidlerne kommer op af elevernes tasker i alle fag, når I har fået et grundlag for at knække ‘hjælpemiddel-koden’.
Det er en kode, der kan knækkes i fællesskab og som skaber gode vaner hos jeres elever.
Kort sagt vil foredraget give jer et grundlag for at skabe et fællesskab blandt lærerne:
- som tager udgangspunkt i elevernes behov for støtte, og ikke hjælpemidlerne
- hvor alle lærere forstår de ordblindes følelser og behov for vaner samt hjælpemidlernes hovedfunktioner
- med fokus på læring og udvikling af alle elever i alle fag
“Tak for et helt fantastisk godt foredrag på vores skole. Det var en fornøjelse. Det vi bl.a. trængte til var, at én kunne trænge igennem til de kolleger, som ikke mener det er deres problem og som fortsat fejlagtigt tror, at ordblindhed kun er dansklærerens problem – det gjorde du. Trængte igennem og satte tanker og drøftelser i gang.”
“Det har været meget interessant og lærerigt at høre Jespers historie. Vi er blevet mindet om, at eleverne vil fortælle os noget gennem deres opførsel, og at med de rigtige hjælpemidler kan ordblinde nå ligeså langt som andre. Jesper er en dygtig, ærlig og humoristisk fortæller.”
“Det var givende at høre om udfordringerne ved ordblindhed fra et andet perspektiv end lærerperspektivet. Det var der brug for.”
“Foredraget gav en fornemmelse af, en samhørighed som skole, hvor vi i fællesskab sætter fokus på at mestre, og det at tage kampen op med det, som man synes er svært.”
Foredraget er for dig og dine kollegaer, som gerne vil jeres ordblinde elever det bedste
I vil gerne have indsigt i, hvordan det er at være den elev, som skal trække hjælpemidlerne op af tasken imens klassekammeraterne drøner afsted med at løse opgaver.
I vil også gerne gå fra foredraget med et smil på læben og nogle håndgribelige pointer, som I kan bruge til at blive gode til at støtte jeres ordblinde elever.
Det er samtidig et ønske at få et indblik i udfordringerne som ordblind på et praktisk plan fra en person, som selv har prøvet at skulle liste hjælpemidlerne op på bordet og har gjort adskillige krumspring for at ‘glemme’ dem derhjemme.
I ved også, at det er ikke alle lærernes hovedopgave at vide alt om ordblindhed og hjælpemidler. Dine kollegaer skal derimod klædes på til at støtte jeres ordblinde elever uden at blive eksperter. Foredraget er derfor oplagt på jeres pædagogiske dage og lignende.
Foredraget er for alle lærere i folkeskolen, gymnasier, ungdomsuddannelser og andre lærere, som underviser ordblinde elever, fx SPS-vejledere (specialpædagogisk støtte).
I får skabt et hold, der spiller sammen
Når I har hørt foredraget om at være ordblind og fået viden om, hvorfor det kan være så svært at tage hjælpemidler op af taskerne, vil I stå med et samlet hold af lærere omkring jeres ordblinde elever.
På holdet er læsevejlederen træneren, der ved alt om ordblindhed, dansklærerne er holdkaptajner i de enkelte klasser og alle øvrige lærere er medspillere, som spiller hinanden gode ved at støtte de ordblinde elever i alle timerne.
Alt sammen så alle lærere kan fokusere på at gøre jeres ordblinde elever fagligt dygtigere.
Jesper Sehested
Jeg har været ordblind i 36 år og havde stor modstand mod at bruge hjælpemidlerne i folkeskolen.
Først som 28-årig forstod jeg, hvad jeg fik ud af at bruge hjælpemidlerne, da jeg lavede sin egen hjemmeside Etlivsomordblind.dk.
I de sidste otte år har jeg arbejdet med ordblindhed, følelser og adfærd i min egen virksomhed. Her har jeg blandet andet skrevet bøgerne ‘Michael og Bogstavbjerget’, som er et værktøj til at snakke om ordblindheden, samt ‘Et liv som ordblind i folkeskolen’ til ikke-ordblinde, som vil have et indblik i ordblindes hverdag.
Jeg har indtil videre også holdt foredrag for 15.000+ elever, lærere, forældre og bedsteforældre. Både om at overkomme livets udfordringer som ordblind med foredraget ‘Fra 71 fejl i diktat til uddannelse…og nu forfatter’, og om at leve med ordblindhed og hjælpemidler i folkeskolen med foredraget ‘Hvem tager hjælpemidlerne op af tasken? – og skaber gode vaner.’.
Mit foredrag ‘Hvem tager hjælpemidlerne op af tasken? – og skaber gode vaner’ handler om, hvordan man som lærer støtter sine ordblinde elever med brugen af hjælpemidler samt de følelser og vaner, der er forbundet med at skulle bruge hjælpemidler. Jeg tager udgangspunkt i mine egne erfaringer og viden om hjælpemidler og ordblindes udfordringer.
Ring til Jesper nu…
…så kan han fortælle mere om foredraget, I kan aftale et tidspunkt eller I kan vende de argumenter, du har brug for overfor din leder til at kunne booke foredraget.
Prisen på foredraget afhænger blandt andet af antallet af tilhørerer og transporttid. Når du ringer kan Jesper også give dig en pris.
Ring til Jesper i dag på 23 72 02 31
Du er også velkommen til at skrive til jesper@etlivsomordblind.dk
Ved at investere i foredraget skaber du og dine kollegaer et hold, hvor I alle bliver gode til at støtte jeres ordblinde elever.
Foredraget foregår på jeres skole, når det passer i jeres skemaer.
Det varer halvanden time, hvor der også er plads til spørgsmål og refleksion, som bringer jer videre til at kunne danne jeres fællesskab om udviklingen af jeres elever.
Vil du overbevise din leder om, at I skal investere i foredraget, så læg denne flyer på din leders skrivebord.
Når du har aftalt tidspunkt for foredraget, så er der kun tilbage at finde mikrofonen, gøre skærmen klar og stille stolene frem.
“Ordblindhed er “blot” en af mange forskellige udfordringer man som elev kan have. Det vigtigste er, at man som klasse og skole står sammen om hinandens udfordringer og hver især er med til at skabe en kultur, hvor forskelligheder hilses velkommen.”
“Et fantastisk foredrag der giver mig som lærer et unikt indblik i et menneskes oplevelse af at være ordblind. Et absolut ‘must’ for alle os der underviser. Tak…”
“Oplægget var en stor øjenåbner.”
“Du leverede en god blanding af fakta og personlig erfaring.”
“Det gav noget man kunne tage direkte med ind i sin hverdag som lærer.”
“Et godt billede af hvad man som lærer eller pædagog også kan have af indflydelse på en elev.”
Har afholdt foredrag for:
Antvorskov Skole*
AOF Gladsaxe
Auraskolen
Bellahøj skole
Biblioteket i Herning
Bordings Friskole
Borgerskolen
Brattingsborgskolen
Brønderslev Bibliotek
Brørupskolen
Campusskolen Ringsted
Center for dagtilbud og skoler i Ishøj
CFU Nord
CPH 2019 – Conference on Literacy
Dueholmskolen
Ebeltoftskole
Egtved Skole
Ellebjerg skole
EUC Nordvest
FGU Haderslev
FGU Holbæk
FGU Rødekro
FGU Syd- og Vestsjælland
FGU Tønder
Firkløverskolen
Fortunaskolen
Forældrenetværket i Frederiksværk
Fourfeldtskolen
Frederiksberg VUC & STX
Fælleshåbsskolen
Gentofte Hovedbibliotek
Gladsaxe Pædagogiske Videncenter
Global Dignity Boys
Halsnæs Kommune Jobcentret
Hanebjerg skole
Havdrup Skole
Hedensted Bibliotek
Hellevad Børneunivers
Helsinge Bibliotek*
Helsingør Ungdomsskolen 10. klasse
HF & VUC FYN
Hjørring bibliotek
Holbæk Bibliotek*
Holbæk skole – Afd. Absalon og Afd. Bjergmarken
Holmegaardskolen
Holstebro bibliotek
Hotherskolen
Hovedstadens Ordblindeskole
IT Leders netværk
Johannesskolen
Kastanievej Efterskole
Kerteminde Byskole
Kibæk skole
Kildedamsskolen
Klostermarksskolen
Kragelund Efterskole
Kroggårdsskolen
Køge lille skole
Landsforeningen af Læsepædagoger (Munkebjergkonfercnen)
Mariager skole*
Nislevgaard efterskole
Nordagerskolen
Nordvangskolen
Odense Kommune
Ordblindedag på Bymarkskolen
Ordblindedag på Mors for 4.-6. klasse
Ordblindedage i Greve
Ordblindedage på Mors for 7.-9. klasse
Petersmindeskolen
Pilegårdsskolen
Poulstrup Friskole og Børnehus
Ringkøbing skole
Rågelund Efterskole
Sakskøbing Skole
Salling Efterskole
Sankt Joseph skole
Sdr. Bjert centralskole
Sdr. Omme skole
Seden Skole
Silkeborg Kommune – Pædagogisk Praksis og Læring
Sjælsøskolen
Skelgårdsskolen
Smidstrup Skærup Skole
Social & Sundhedsskolen Hernings
Solbjergskolen
Sophienborgskolen
Sophieskolen
St. Magleby Skole
Stevns Bibliotekerne
Syddansk Erhvervsskole Odense-Vejle GF1-elever
Syddansk Erhvervsskole Odense-Vejle lærere
Sønderborg Kommune
Søndre Skole
Tallerupskolen
Thy-Mors HF & VUC
Tradium
Tølløse skole
UBK Frederikssund
UngdomsCenter Vejle
Unge i Beredskabet
Varde Bibliotek
Vrigsted Efterskole
VUC Lyngby
Øster Jølby skole
Aabenraa Bibliotek
Aalborg Bibliotekerne*
Aalborg PPR – Den Mobile Indsats
Århus Tech