Jeg er også ordblind…

JeppeGry 13AlexCecile Lasse 5.AWillianKallePhilip pMichelleMaleneLois FNannaMajaKatrine j.NilleJessicaGeorgChristoferVanessaEllenLisbert
Julie H.AlbertMajThea h.Jesper SehestedNatasiaKasperErikIbenLineaTasjaEmilieNoah viborgAndersNikolajMajaSofie i AalborgLeaEmmaStinaJulie
Mads SigneFrederik 5.b.RosaMikkelOliverKristinaJesperWilmaJonasAnneMathiasCamillaJeppeJacobMarcusRobertTobias skovskolenFeryaLisa kMichael
TineMaria år 14MarieTheaMikkelSimoneJesperBjørnNicolaiJonas JKlaraJeppeLauraRamusGitte 4BIsaacFridaSimoneLokeOliver 11 årLine Jensen

Åbenhed er vejen til forståelse

Engang holdt jeg foredrag for omkring 200 ordblinde fra Herning kommunen. Efter foredraget kom en lærer og fortalte om en af deres elever, ikke ville tro på at de andre der var ordblinde.

Han var nemlig sikker på han var den eneste der ikke kunne læse og stave. Ingen af de andre kunne havde det ligesom ham eller nogle af de 3-7% af befolkning der også er ordblinde. Det fik mig til at trække på smilebåndet, men samtidige også kede af det indeni.

Åbenhed er et skridt opad Bogstavbjerget 

Jeg kunne ikke helt få oplevelsen ud af hovedet. For jeg ved fra min egen historie, hvor vigtig åbenhed har været. Så vigtigt, at jeg ikke havde stået hvor jeg gør i dag, hvis jeg ikke havde besteget Bogstavbjerget og accpetet min ordblindhed og været åben om den.

Hvordan kan jeg så skabe mere åbenhed, når jeg ikke kan være ude på alle folkeskoler, hele tiden?

Tidene gik, men en dag, fik jeg en ide. Ideenen enten med en 1,70 m høj træudgave af Bogstavbjerget, som kunne komme med ud til foredrag. Her kunne de ordblinde skrive sig på og vise “Jeg er også ordblind”. I dag har over 400 ordblinde skrevet sig på. Men Bogstavbjerget står i en kælder og derfor måtte ideen udvikle sig.

Det er det du ser på i nu, “Jeg er også ordblind” er en online vægge, hvor ordblinde kan stå frem og være med til at hjælpe drenge fra Herning og alle de andre ordblinde, der tror de er de eneste i verden, men læse- og stavevanskeligeheder.

Så er du ordblind, så skriv dig på væggen og hjælpe ordblinde ordblinde på deres første skrid op af Bogstavbjergt, tak!

Okay, der er andre ordblinde, men hvad kan jeg gøre…?

Godt du spørger, fordi der er rigtige mange muligheder i dag. Måske sidder du allerede med en af de i hånden, din smartphone. Der findes rigtig mange hjælpemidler eller som nogle klarer dem, læse og stavetekniologer, på din mobiltelefon.

Hvis du har brug for hjælpe til at stave, kan tale-til-tekst være en rigtig god og let løsning. Hvis det er læsning du har svært ved, finde der også løsninger for du behøver ikke altid selv læse. Der findes Nota og E-reaolen, hvor du kan finde lydbøger m.v.

Er det tekster i hverdagen der driller, kan du igen bruge din smartphone, ved hjælp af OCR. Her tager du et billede med telefonen og så kan den oplæs teksten for det.

Er du forældre til en ordblind?

Skriv om bøgerne og Jeg er god til at…