Valgfag og skolereformen, problemer eller ej?

I dagens Berlingske 30/8-2014, er der en artikel, Kosmetik, styling og fluefiskeri på skoleskemaet. Denne artikel omhandler de nye valgfag som elever efter skolereformen, for 7. klasse og op, kan vælge. Men selvfølgelig er der nogle der synes der er problemer allerede, især politikerne.

Unge kører på knallert

Er det forkert at det at muligt at tag knallertkørekort som valgfag?

Som jeg tidligere har skrevet omkring skal man finde det man kan li, hvorfor jeg heller ikke kan forstå hvorfor det at have et valgfag, der ligger lidt uden for hverdagens “skolebøger”, gør noget. Jeg tror også på at der findes mange måder man kan få forskellige fag ind, i stort set alt, så derfor behøves knallertkørekort, ikke være et problem. Det skal selvfølgelige ikke gøres på samme måde som hvis man gør det i fritiden, men med en anden tilgang og fokus på at læse og forstå reglerne måske (nogle forslag?).

Leadership and mindfulness

Da jeg studeret i USA, havde jeg selv et valgfag omkring ledelse og mindfulness. Da jeg kom til første time var der 7 andre elever, så det var et lille hold. Jeg tænkte dette ville blive let, men der tog jeg fejl. Der var ligesom til andre fag, en masse der skulle læse samt ugentlig meditationer, og vi skulle skrive vores tanker og oplevelser ned omkring de emner vi arbejdede med

Dette var meget personligt, og noget man skulle bruge meget tid på at tænke over, så ikke noget man bare lige gjorde. Derudover var det ikke muligt at gemme sig, så man var altid på, i forhold til de andre fag, hvor man godt kunne gemme sig, i mængden.

I dag er jeg rigtigt glad for at jeg tog det fag, selv om mange har spurgt mig hvorfor jeg valgte sådan et blødt valgfag. Derfor synes jeg kun det er dejligt at vi her i Danmark, begynder at tænke mulighederne for at fordybe sig i noget man interesserer sig for, ind i folkeskolen.

Giv det lige en chance

Nu har reformen haft et meget kort liv, men alligevel skal politikerne allerede ind og skabe opmærksomhed, ja omkring dem selv sådan set. Det var måske lige en ide at give lokalpolitikerne noget tid, til at se hvordan det hele spiller sig ud, og hvilken feedback de får af eleverne og lærer.

Valgfaget, selv om det er fluefiskeri, Dykning, Tango eller Balkandans, kan være det ene fag, en person der har det svært i skolen, kan glæde sig til. Det er vigtigt at der skal være plads til at alle, kan finde deres plads i folkeskolen (samfundet).

Jeg glæder mig allerede, til at læse om den feedback der kommer tilbage fra eleverne, der har haft disse fag.

2 replies
 1. Anne-Christine Rasmussen
  Anne-Christine Rasmussen siger:

  Kære Jesper
  Tak for endnu et fremragende indlæg i skole- og ordblindedebatten. Jeg læser med stor glæde og nysgerrighed dine indlæg.
  I Gentofte Kommune har vi nu et videns- og KompetenceCenter for ordblindhed som elever, forældre og lærere kan bruge. Vi har nogle ideer til forskellige tiltag og arrangementer af oplysende og videndelende karakter – bl.a. vil vi rigtig gerne afholde nogle rollemodels-aftener hvor unge ordblinde fortæller om deres vej gennem uddannelsessystemet. Ville du evt være interesseret i at komme og fortælle din historie og svare på spørgsmål fra elever, forældre og lærere en aften i dette efterår?
  Mange venlige hilsner
  Anne-Christine Rasmussen, Læsekonsulent i Gentofte Kommune

  Svar
 2. B.Simsek
  B.Simsek siger:

  Meget spændende tema, godt valgt!

  Jeg syntes vi skal udvise tillid til den enkelte skole og stoppe den automatiske kritik, ligeså snart der igangsættes nogle initiativer der falder udenfor den traditionelle måde at tænke på, lave undervisning på og i dette tilfælde udbyde valgfag på.

  Jeg har tillid til at de århusianske skole og forældre selv ved hvad der er bedst, vil de gerne udbyde bestemte valgfag, er jeg klar til at give det en chance.

  En chance fordi det lokale engagement og rum til at kunne beslutte og påvirke er meget stærker og med mere effekt end den der kommer fra Christiansborg og Byråd.

  Det betyder ikke anarki, det betyder kreativitet og vilje til at skabe en endnu bedre og mere spændende folkeskole.

  Det har jeg tillid til at dem der arbejder i virkligheden hver eneste dag, ved mest om – så koncentrerer jeg mig om at være politiker, det ved jeg nok mest om :-)

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *