Tilbyd noget andet, som ordblind!

Der kan være en tendens til, at ordblinde oplever at de kan have problemer i skolen, fordi der ikke er nogen der vil arbejde sammen med dem pga. deres problemer. Dette er fuldstændig forkert måde at se verden på fra de andre side, og de går glip af meget!

Ser man på uddannelsessystemet kan nogle folk sætte spørgsmålstegn, ved hvad ordblinde kan tilbyde i forhold til gruppearbejde. Folk tror måske er de er til mere besvær end gavn, fordi alt deres arbejde skal rettes igennem. Heldigvis går alt her i verden ikke ud på at kunne stave, der er meget mere til en god opgave!

For at en skoleopgave skal blive god, er der mange ting der spiller ind. Jeg tror ikke at mange lærer, i folkeskolen, gider sidde og læse en lang tung tekst omkring anden verdenskrig. En opgave er langt mere end bare teksten, der er opsætning, gode billeder, den røde tråd og meget mere. Alt dette behøver man ikke at være god til fordi man kan skrive og stave. Jeg kender flere der kan stave perfekt men ikke selv, sætte en opgave op så man gider at læse mere end enside!

kreativiteten der sætter grænserne

Som ordblind, kan man ikke sælge sig selv på at kunne stave, derfor skal man finde andre ting. Da jeg gik i folkeskolen, havde jeg ikke problemer med at finde en gruppe, der var så meget andet jeg kunne. Om det så var at bygge et miljørigtigt Lego hus, med vindmølle (der selv kunne kører rundt), store vinduer og solceller. Lave en video i stedet, hvor vi lavet en historie om en stenalder familie eller vores eget Big Brother hvor vi var låst inden på mit værelse i 24 timer uden ur, tv og computer (havde nok taget mindre tid at skrive en opgave i stedet, men det var sjovt).

miljøvenlig Lego hus

Jeg stod for at bygge Legohuset og finde ud af hvilken ting vi kunne gøre for at det blev mere miljøvenlig

Senere i livet kan det samme også bruges, her er det måske bare nogle andre ting man skal sælge sig på. Der er mange der er gode til at starte på noget, men måske ikke til at gennemfører det, så der er brug for folk, til at sørge for at man kommer i mål. Der er folk der skal have det store overblik, så alt kommer til at hænge sammen til sidst. Der er folk der skal få det til at se fedt ud, så folk får lyst til at læse eller bruge det, det er ikke alle der kan dette.

Ting man kan tilbyde i stedet:

 • Gode ideer/input til hvordan opgaven skal udføres
 • Find de rigtig informationer/grafer/billeder/link
 • Udforme et produkt der kan spille sammen med teksten, dette kan være PowerPoint, fysisk produkt, digitalt produkt m.f.
 • Sørge for at alle ved hvad de skal lave (overblikket), så der kommer til at være en rød tråd i opgaven
 • Sikre sig at opgaverne bliver lavet og hvis ikke, hjælpe til der hvor der er brug for det
 • Lave de sidste ting, som at sørge for at alt linker rigtig i opgaven, flotte grafer der hvor de skal være, billeder, fundet på nettet eller tag dem selv (det har jeg gjort mange gange)
 • Være den der kan præsenter opgaven over for andre
 • Der er mange flere ting, kan bare ikke komme på dem nu her …. fundet på en? skriv en kommentar

Når man ser verden på denne måde, så bliver stavning lige pludselig ikke så vigtigt mere, da der er meget andet der også skal bruges. Derfor skal man finde det man er god ting, og sælge sig på det, så skal de andre nok finde ud af at det har de lige så meget brug for!

Har du selv oplevet at kunne tilbyde andre ting end stavning, men som var lige så vigtig hvis ikke mere, så del det gerne her under!

4 replies
 1. Nicolaj Frederiksen
  Nicolaj Frederiksen siger:

  Hej Jesper
  Jeg er en dreng der er både ordblind og talblind jeg jeg følger at stadig væk at jeg at jeg har noget at byde på jeg syndes da jeg kan byde på masser ting istedet for det med stavning eller de der dumme tal som du skriver så er jeg fx god til at lave en video og klippe den det har der hjælper mig en hel del for jeg syndes at man altid finder en Ny mød at lave det på

  Svar
  • Jesper
   Jesper siger:

   Hej Nicolaj,
   Rigtigt fedt at hører! Ja, folk glemmer tit at der ligger en helt masse arbejde, som de slet ikke kende til, bage alt det vi se i TV, film og YouTube. Godt TV ville vi ikke kunne lave, hvis alle kun kunne skrive og flytte “dumme” tal rundt.
   Måske du bliver den der optager biografflime i fremtiden, mulighederne er mange!
   Mvh
   Jesper

   Svar
 2. Benjamin
  Benjamin siger:

  Jeg synes hun har ret i det hun siger.
  Jeg har oplevet det Sammen.
  Jeg bliver også udsat for de her situationer
  Det er irriterende at være ordblind mand for ikke noget hjælp i folkeskolen der skal man bare klare sig selv jeg er ked af at være ordblind for så føler jeg ikke at jeg kan noget når jeg spiller spil så kan ikke læse ordentligt hvad det er jeg skal.

  Svar
  • Jesper
   Jesper siger:

   Hej Benjamin,
   Det kan jeg godt forstå er irriterende! Da jeg var ung (synes jeg dog stadigvæk jeg er) spiller jeg en masse computer spil, hvor man skulle bygger byer, jeg forstod heller ikke altid hvad der stod, men det synes jeg heller ikke altid man havde brug for, fordi jeg var god til at bygge tinge.
   Udfra dit indlæg, skriver du godt så tag det rolig, det skal nok kommer altsammen, det kraver bare hårdt arbejde, men det er det værd! held og lykke!
   mvh
   Jesper

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *