Ordblind, uddannelse og fordi

At vælge en uddannelse er en stor beslutning. Det er hvad man godt kunne tænke sig at lærer om de næste måneder og år. Det er også valget om din fremtid på arbejdsmarkedet, 40 år endnu for mange. Som ordblind kan en uddannelse være en hård kamp, der kræver ekstra gåpåmod og tid, men slet ikke umuligt!

Ikke bare fordi

Jeg bliver ked af det, når jeg møder ordblinde der fortæller “Jeg har valgt min uddannelse fordi jeg er ordblind.”. At tænke på, at din ordblindhed har bestemt hvad du kommer til at bruge ⅓ af dit liv på, er trist.

I min verden er noget af det vigtigste, når man vælger uddannelse at det fordi man har lyst til det samt ens fremtidige arbejde. Ja det kan være det bliver lidt hårdere i 2 år, men det gælder for resten af livet! Jeg har selv oplevet hvor meget lysten kan gøre. I stedet for at snooze om morgenen, komme ud af sengen og afsted. Du kan lige lægge den ekstra tid i lektierne, fordi det jo sådan set er sjovt, selvom du ikke vil sige det til nogle.

Ud af sengen

Mediegrafiker og kreativ

Jeg har selv lavet denne fejl. Jeg valgte uddannelsen mediegrafiker, fordi jeg har altid fået fortalt du skal være kreativ og jeg kan li computer. Så det var jo et let valg, det passede jo sammen. Jeg fandt dog hurtigt ud af, at jeg ikke brændte for det, ligesom nogle af de andre. Det var de folk der kunne sætte sig ned og tegne noget af det, vi andre aldrig kommer til. Så kunne de endda gøre det på 5-10 minutter og gjorde det tit også når de var hjemme.

Jeg opdaget, at jeg skulle lytte på mig selv, for at finde min vej. Jeg valgte fra den dag at søge inspiration i det jeg fik fortalt. Men i sidste ende var det mig, der skulle finde det jeg brændte for. Da jeg fandt det jeg brændte for, kunne jeg også hurtigt se, at jeg var foran mange af de andre. For mig kunne det være underholdning og hygge, det de såsom lektierne.   

Fordi du har lyst!

Det kan godt være du har fået fortalt, “Du skal tage denne uddannelse, fordi der skal du ikke læse og skrive så meget, og du er jo ordblind”, så lad være med at lytte. Du skal vælge din uddannelse fordi det er det du har lyst til og synes er spændende. Din ordblindhed skal ikke bestemme, hvad du skal arbejde med i fremtiden!    

PS: Husk på de hjælpemidler (oplæsning, tale til tekst og ordforslag) og støttemuligheder der findes!

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *