Er man dum, hvis man er ordblind?


Dette gæsteindlæg omkring ordblind har jeg haft mange tanker omkring om jeg skulle dele det med jer! Da det er et mere sårbart indlæg får mig, lyder måske mærkelig da det bare er ordblind, men for mig er det ikke bare ordblind.

Men når det er sagt, så ja jeg er ordblind, men det er ikke derfor det er et sårbart indlæg for mig. Men nu har jeg taget mig sammen til at skrive hvordan min episode har været og hvornår jeg fik det afvide.

Svært i skolen

Jeg har haft det rigtig svært ved skolen, jeg har følt mig dum, jeg har fået afvide at jeg er dum fra lære og familie. Det er ikke ligefrem der man får selvtilliden op ihvertfald, at man blir kaldt dum dagligt.

Man går i skole, man får lektier får, vi fik sådan en læsebog får osv osv som man nu får i skoler, men jeg kunne virkelig ikke, når jeg skulle øve hjemme sammen med min mor, opgav hun rigtig hurtig med mig fordi jeg slet ikke kunne finde rundt på ordene. Så det endte altid med at når jeg skulle læse over i skolen så kunne jeg slet ikke. Så gæt hvad der skete hver gang jeg skulle læse en sætning op…. Præcis mange grinte eller sagde grimme ting.

Øvede mig

En dag fik jeg nok så jeg googlede mig frem til ord, og øvede mig i at stave ordene, skiftede min facebook kode om til de sværre ord så jeg kunne huske dem, den gang hjemme hos min mor delte vi allesammen computer så det var jo med at huske at logge af facebook også næste dag skulle man kunne huske sin kode, og det kunne jeg også.
Men da jeg øvede mig i at skrive og stave ordene skrev jeg det ned i min lille bog, som jeg tog med ind på værelset og forsatte med at øve mig i de ord. Det brugte jeg mange timer på om dagen at øve mig i, men det har jo også vist sig at være okay.

Læse højt for klassen

Men at læse op fra klassen har jeg ALDRIG kunne selvom at det endte med at jeg faktisk godt kunne læse de bøger vi læste sammen i klassen, men jeg tror faktisk jeg begyndt i 6-7 klasse at google mig frem til ordene og at lære selv at læse.

Hvis jeg ikke anede hvad der stod gik jeg på computeren får at bruge google oversæt,  jeg havde skrevet ordene ned i min bog og brugte derefter googleoversæt for at få læst ordene op.

Men vi skulle jo alle læse op fra klassen, så det jeg mener med jeg ALDRIG kunne selvom det endte med jeg godt kunne, skal betyde at min selvtillid var så lav at jeg hakkede og lavede dumme fejl selvom jeg godt viste hvad der stod. Den selvtillid føler jeg lidt at min folkeskole og familie har ødelagt, det måske rigtig hårdt at skrive når man ved ens familie læser med, men det passer jo, og jeg vil ikke lyve.

Startede på uddannelse

Jeg vælger langt om længe at tag  maleruddannelse efter en lang pause fra skole, fordi jeg virkelig ikke anede hvad jeg skulle. Får jeg følte mig for dum til at tag en gymnasiumuddannelse som alle mine andre klassekammerater skulle, jeg følte mig dum på mange punkter. Men jeg kunne virkelig godt lide at male så jeg tog mig sammen til at prøve den uddannelse. Det er jeg self rigtig glad for at jeg gjord får der blev jeg faktisk bekræftiget på at jeg er ordblind, jeg er ikke bare lidt ordblind jeg er hele 76% ordblind.

Så sidder jeg idag som 21 årig og laver det her blogindlæg og tænker hold kæft hvor har jeg egentlig været sej, at jeg selv har formået mig i at lære selv at stave og at læse, jeg læser jo ikke  letlæsning kan sagens læse Harry Potter og sådan nogen bøger, men jeg er bare ikke så hurtig som måske mange andre ikke ordblinde er.

Jeg er ikke dum

Men det betyder ikke at jeg er dum, jeg ville self gerne ha vidst i folkeskolen at jeg var ordblind, jeg er stensikker på at det havde hjulpet min skolegang meget at jeg havde vist det, jeg havde måske ikke haft den dårlig selvtillid som jeg har idag, hvis jeg havde vist jeg var ordblind, så havde jeg jo fået alt den hjælp man kunne få.

Det værste er nok at min mor havde en fornemmelse med at jeg var ordblind, men hun valgte bare ikke at gøre noget.

Hun valgte istedet at blive irriteret eller sur på mig, når jeg ikke kunne læse det samme ord som jeg måske havde læst for 2 sek siden og derefter opgive at læse med mig.

Jeg er da slet ikke i tvivl på at jer som ikke er ordblind helt sikker havde bemærket at jeg var ordblind. Men jeg prøver at gøre mig rigtig umage på at læse mit indlæg igennem mange gange, får at se om jeg selv kan se en dum stavefejl eller at sætningen ikke heeeeelt passer sammen der hvor jeg har skrevet den.

Så på det punkt med jeg synes det er et meget sårbart indlæg for mig er at jeg faktisk er blevet mobbet i skolen pga jeg ikke kunne læse og derfor har jeg fået dårlig selvtilld som betyder at jeg har det virkelig svært ved at læse op får andre og ja man får jo dårlig selvtillid af at blive kaldt dum af skoler og familiemedlemmer i flere år..

Så den del arbejder jeg stadigvæk :*

KNUS! :*

Skrevet af Laura fra DenLilleFamilie 

2 replies
  1. Patricia
    Patricia siger:

    Mine børn er stadig små, men tanken om at de skulle føle sig dumme/forkerte, fordi de eventuelt er ordblinde, får jeg godt nok ondt i maven over.

    Sikke et modigt og gennemført gæsteindlæg af Laura – hatten af for dig og dit mod for at dele noget så sårbart. Seje seje Laura, du skal nok nå i mål med hvad end du sætter dig for!

    Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *