læsning for mit barn

En unormal vej ind i litteraturens verden…

Når mine klassekammerater læste tykke bøger med spændende historier, kunne jeg gå hen til hylden med børnebøger. For mig gjaldt det om at prøve at bruge så lang tid som muligt på at bladre igennem forsiderne, for så var der mindre tid til at læse.

Jeg er ordblind og læsning var ikke noget, jeg var fan af i skolen. I 9. klasse fik jeg 71 fejl ud af 92 i diktat. Så er der ikke store boglige forventninger til mig. 

Diktat af en ordblind - Jesper Sehested

Efter 9. klasse skete der heldigvis noget. Jeg besteg ‘Bogstavbjerget’ og fandt ud af, at jeg var god til meget andet end læsning og stavning. Godt hjulpet på vej af min daværende kæreste, som i samme diktat som jeg havde 71 fejl i, kun havde én fejl.

Hun fandt også en vej ind til mit læsehjerte, for sådan et har jeg, selvom jeg er ordblind. Indgangen var bogen ‘Hot Sex’, for i den kunne jeg da lære noget og det gav mening for min 16 årige teenagehjerne. Siden dengang har jeg læst meget mere – også om andre emner.  

I dag er jeg foredragsholder, mentor og forfatter , og skriver om de oplevelser, som ordblinde kan have. 

Det lyder måske underligt, at en ordblind er blevet forfatter. 

Men hvad er det, at en forfatter skal kunne? Er det at stave eller at kunne fortælle en historier og få følelser frem hos læserne? Jeg tror på det sidste, for jeg kender rigtig mange der kan stave, som ikke kan fortælle historier, der skaber følelser hos folk.

Jeg oplever tit, når jeg er ude på skoler og holder foredrag, at de ordblinde tror, at det er stavningen, der er vigtigste her i livet, fordi der er så meget fokus på det i deres hverdag. Det har medvirket til, at de ikke tror på dem selv og deres fremtid, selvom de måske har fortællinger om fremtidens Harry Potter eller Lisbeth Salander flyvende rundt i hovedet, der bare venter på at komme ud og blive fortalt. 

Jeg håber, at mine bøger kan give de unge en vej ind i litteraturens verden. De skal opleve, at en ordblind kan skrive bøger, der forhåbentlig rører ved deres følelser, tanker og skaber genkendelse omkring deres udfordringer som ordblind.

1 svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *