App’s åbner ny verden for ordblinde

Man siger der findes en app til alt. Det er der måske en sandhed ved. Man skal dog huske også, at kigge på kvaliteten.

Det hjælper ikke meget, hvis du har fundet en app, der løser dit udfordring, hvis den er irriterende at bruge. Du vil ikke komme til at bruge den, og derved hjælper den dig ikke. Derfor er det vigtigt at finde noget der passer til en og giver sig tid til at lærer den rigtigt at kende.

Dengang det hed en mobiltelefon og ikke smartphone, var mulighederne ikke mange. I dag findes der app’s, der med læse- skriveteknologier (LST) kan hjælpe ordblinde med oplæsning, diktering, oversættelse og ordforslag m.f.

Du kan sådan set bygge din egen IT-rygsæk, ved hjælp af din smartphone. Det er vigtigt at man finder ud af hvor ens problemer ligger, så man kan finde ud af hvad man skal kigge efter.

Det der virker for mig, virker måske slet ikke for dig. Derfor er det vigtig, at du selv prøver sig frem og undersøger markedet, før man køber dyrt ind, selvom mange apps i dag er ret billige.

Har du ikke en iPhone eller Android, kan du læse om andre hjælpmidler.

Hvis nogle siger “det her er den bedste app til ordblinde” så pas på! Vi er alle forskellige og arbejder på forskellige måder. Derfor er der ikke én app der er bedst, men der er funktioner, oplæsning, diktering, oversættelse og ordforslag m.f. der er gode og som kan hjælpe dig.

Hvad er det bedste hjælpemiddel? Det er det du får brugt i din hverdag.
Ordtavlen - Ordblind? find alt om hjælpemidler her

Hvilken app’s er gode til ordblinde?

Der er mange gode app’s til ordblinde, og der kommer hele tiden nye og bedre i App Store. Derfor kan det også kræve meget tid, at finde frem til de forskellige hjælpemidler til din smartphone. Men det behøver du heller ikke at gøre selv.

Ordtavlen kan du finde viden om over 100 hjælpemidler til PC, Mac og smartphone, m.f. Så i stedet for at bruge tiden på at søge rundt på internettet, kan du bruge tiden på at finde det hjælpemiddel der passer til dig.

Ordtavlen bliver løbene opdateret, når der kommer nye hjælpemidler på markedet, så ved du altid hvad der findes.

iOS eller Android


I dag findes der to store udbyder af styresystemmer til smartphone, Apple’s iOS og Google’s Android. Igen er det meget personligt, hvad du synes er bedst. Det er dog muligt at se, at folk der har en iPhone eller iPad, er villige til at betale mere for en app. Det er også grunden til at flere virksomheder først laver en app til iOS, fordi det er der pengene er.

Smartphones findes i mange forskellige prisklasser og til forskellig brug. De helt nyeste kan koste flere tusinde kr, men du behøver ikke, sådan en for at kunne bruge de fleste hjælpemidler.

Skal du ud og købe en ny og ved, at du vil bruge en bestemt app / hjælpemiddel, så spørg i butikken. Hvis de ikke er sikre, få dem til at tjek det. Det er dumt at komme hjem og finde ud af den ikke kan bruges.

iOS Android

Hjælpemidler er en del af løsningen, men du skal accepterer din ordblindhed først, derfor har jeg skrevet bøgerne Michael og Bogstavbjerget og Et liv som ordblind i folkeskolen.

Muligheder for ordblinde

I dag er der gode muligheder for, at finde apps som er gode hjælpemidler til ordblinde. Fordi der findes så mange apps opstår der et nyt problem, at finde rundt i dem alle sammen.

For nogle ordblinde er stavning det største problem for andre der det læsning eller begge dele. Heldigvis findes der gode hjælpemidler til disse udfordringer.

Hvis din udfordring ligger i stavning er det muligt at tale til din smartphone og så omsætter den det til skrift for dig. Der findes også apps der kan giver dig ordforslag, ud fra din tekst og bogstaver du har skrevet.

Hvis læsning er den største udfordring, findes der også mange løsninger. Mulighed for oplæsning af tekster fra internettet, sms’er eller pdf-filer, det er bare at finde den rigtige app.