Det kræver tid

At finde de rigtige hjælpemidler til dig, kræver tid! Det er ligesom at købe tøj, du kigger lidt rundt indtil du finder noget du vil prøve. Selvom du prøver tøjet er det ikke sikkert det alligevel lige var dig. Sådan kan det også være med et hjælpemiddel. Det rigtige hjælpemiddel, ender heller ikke bare bagerst i skabet.

Vi mennesker er meget forskellige. Noget virker for dig, men slet ikke for andre. Derfor er det kun dig selv, der kan finde ud af om det ene er bedre end det andet. Det kan være det er for uoverskuelig/dårligt design eller besværligt at bruge. Det kan også være andre mindre ting, som gøre du ikke synes om det og derfor ikke får brugt det. Derfor er undersøgelsesfasen også rigtig vigtig.

Når du har fundet de rigtige hjælpemidler, er der stadigvæk en del arbejde tilbage. Det er ikke nok at finde det rigtige værktøj, nu skal du lære at bruge det og indarbejde hjælpemidlet i din hverdag og rutiner. 

Forskel kan være lille

Det kan være små ting der gøre forskellen for, hvilket hjælpemiddel der passer dig.

Vil du læse om  hjælpemidlerne?

Tale til tekst

Tale til tekst giver dig mulighed for at tale til din enhed, som derefter skriver det for dig.

Oplæsning

Et oplæsningsprogram kan læse en tekst højt for dig (tekst til tale), når teksten er i digital form

Ordforslag

Hjælper dig til at stave ord ved at komme med forslag ud fra de bogstaver, du har skrevet.

Scanning og OCR

Gør det muligt at få teksten overført til digital form, som derefter f.eks. kan oplæses.

Bøger og viden

Gør det muligt at lære nye ting uden af skulle læse tykke bøger.

Oversættelse

Hjælper dig til at oversætte fra et sprog til et andet.

Diverse

Hjælpemidler, der ikke passer ind andre steder, men stadigvæk er brugbare.

Få brugt dit hjælpemiddel

Tit er det ikke prisen, der sætter en begrænsning på hjælpemidlerne, det er tiden, du vælger at investere i det. Det kræver tid at lære at bruge ens hjælpemiddel rigtigt, det skal du være parat til, ellers behøver du ikke at læse videre på Ordtavlen.

Det første, du skal gøre, er at lære at bruge dit hjælpemiddel. Det er meget forskelligt, hvordan vi lære bedst. Nogle vil gerne følge en guide, andre vil bare i gang og trykke på alt, for at finde ud af, hvad der sker. Ingen af delen er rigtige eller forkerte.

Efter du har lært at bruge det, skal du indarbejde det i din hverdag. Det hjælper jo ikke, at du ikke har dit hjælpemiddel, når du skal bruge det. Det skal blive en vane at bruge det, og dette kan være svært at indføre.

Måske har du tidligere været vant til, at lade være med at læse en tekst, fordi det gav problemer. Nu skal du vende dig til, at du godt kan læse den, hvis du bruger dit hjælpemiddel.

Nogle hjælpemidler kræver, at du bruger mere tid, end du normalt ville. Den tid kan du vælge at se som en investering, fordi i sidste ende får du nye muligheder for at skrive og læse, og det åbner en hel ny verden.

Når du er kommet så langt, opdager du, at alt den tid, du har arbejdet for at lære og indarbejde dine vaner, giver dig endnu mere igen. En ny verden har åbnet sig, du sparer meget tid i forhold til tidligere eller måske begge.

God arbejdslyst! 

Graf om brugen af hjælpemidler

Det tager tid før du lærer dit hjælpemiddel, at kende og får indarbejdet brugen af det i din hverdag.

Pris og støtte

Mange tror at hjælpemidler koster flere tusinde kroner. Det var rigtig for mange år siden, i dag findes der flere forskellige hjælpemidler til smartphones og computere. Mange af de hjælpemidler ligger i et prisleje fra gratis til 7 kr., 100 kr. eller helt op til et par tusind kroner.

Fordi et hjælpemiddel er dyre, betyder det ikke det er det bedste for dig. Hvis du står i en butik og kigger på jakker, køber du jo ikke den dyre vinterjakke, der er lavet til en tur over indlandsisen hvis du skal bruge jakken i den danske vinter, bare fordi den er dyrerest.

Når du vælge dit hjælpemiddel, er det vigtigt at du kigger på dine behov, om hvor meget du skal bruge det og hvor du skal bruge det i din hverdag.

Priserne er forskellige og der kan være forskellige tilkøb til forskellige app. På Ordtavlen finder du ikke priserne, fordi de ændrer sig hele tiden. Men mange app’s er billige eller ligefrem gratis, og det er ikke prisen der viser, om det er det rigtige hjælpemiddel for dig. Det kan godt være den gratis app passer bedre til dig og dit behov, end den til 100 kr.

Det er heller ikke alle hjælpemidler, du behøver at købe selv. Nogle skoler og uddannelsessteder har allerede aftaler om adgang til forskellige hjælpemidler. Så inden du går ud og shopper, så undersøg (spørg på skolen) om du allerede har adgang.

Hvis du ikke har mulighed for at købe det hjælpemiddel, der vil passe bedst til dig, kan du søge støtte. Det kræver dog, at du er ordblind (har en ordblindetest) eller har et andet handicap. Mulighederne for støtte er forskellig for, hvor i skoleforløbet eller arbejdslivet du er, og reglerne ændrer sig hele tiden. I folkeskolen, tag kontakt til din dansklærer eller PPR, på uddannelser er det SPS, efterfølgende er det jobcenter eller kommunen, du skal kontakte.

Forventninger til Ordtavlen

På Ordtavlen får du et indblik i, hvad der findes inden for hjælpemidler til folk med læse- eller stavevanskeligheder og ordblindhed. Den giver dig inspiration til, hvilke hjælpemidler du kan overveje at undersøge nærmere.

Vi giver dig ikke løsningen på hvilket hjælpemiddel du skal vælge. Det er op til dig selv at finde ud af hvilke behov og krav du har til dine hjælpemidler. Der er desværre ikke nogen let smutvej, og hvis nogen fortæller dig det, så lyt ikke på dem! 

Hvordan skal jeg bruge Ordtavlen?

Ordtavlen har ikke til mål at fortælle hvilket hjælpemiddel, du skal vælge at bruge. Det er vigtigt at bruge tid på at undersøge de forskellige hjælpemidler, inden du investerer. Derfor har hvert afsnit en række spørgsmål, du skal stille dig selv inden, for at afdække dit behov og brug.

Derefter kan du læse de korte beskrivelser af hjælpemidlerne der findes. Du får et overblik og kan vælge 2-3 hjælpemidler ud og undersøge nærmere. Du kan hurtigt få adgang til mere information og hvor du kan købe det, ved at klikke på ikonerne ved hver hjælpemiddel.

Nogle af hjælpemidlerne har en prøveversion af deres værktøjer, så du kan teste det. Brug lidt tid på denne mulighed og vær sikker på, at vælge det rigtige hjælpemiddel første gang! 

Forklaring af ikoner

Hjælpemidlet koster pengeHjælpemidlet koster penge

Apple

Hjælpemidlet findes til iPhone eller/og iPad

Hjælpemidlet virker på AndroidHjælpemidlet findes til Android-enheder

Hjælpemidlet virker på en PCHjælpemidlet findes til computere, der kører Windows

Hjælpemidlet virker på MACHjælpemidlet findes til Apples Mac computere

signalHjælpemidlet skal bruge internet eller data for at kunne benyttes

Hjælpemidlet skal bruge internet for at virkeHjælpemidlet findes på internettet

Læs mere om Hjælpemidlet
Der findes mere information omkring hjælpemidlet