Undervisning hjælper ordblinde

Man siger at man ikke kan lære en gamle hund nye tricks. Dette er heldigvis ikke sandt. Man kan lærer så længe man lever. Derfor er det heller ikke for sent, at blive testet for ordblindhed, så man kan få ordblindeundervisning på fx VUC.

Det kan være svært, at tag det første skridt. Måske ved du ikke hvor du skal gå hen. Tror at folk vil se ned på dig eller noget helt tredje. Ligegyldig hvad grunden er kan jeg kun anbefale at du, at du får taget, en test og søgt om ordblindeundervisning.

Jeg har selv gået til voksenundervisning på VUC Lyngby. Det var et lille hold med andre voksne, som alle var ordblinde. Derfor var der ingen der pegede fingre af jeg. Jeg oplevede også kun positivt feedback fra min omgangskreds, at jeg gjorde noget ved min ordblindhed.

Læs om andre ordblindes oplevelser fra livet og VUC 

VUC undvisning til ordblinde

Ordblindeundervisning på VUC foregår på små hold

Ordblindetest giver adgang

For at kunne gøre brug af de forskellige tilbud om ordblindeundervisning, skal du have en ordblindetest der udreder om du er ordblind. Du kan få taget en gratis test, hvor præcis kan du finde nærmer om her.

Når du har fået taget din test, om du er ordblind eller ej. Kan du bagefter ansøge om ordblindeundervisning og it hjælpemidler. Alt det vil du få rådgivning om. Det er meget forskelligt, hvad det er forskellige ordblinde har brug for: oplæsning, oversættelse eller ordforslag.

Der er kommet en ny ordblindetest. Testen kan bruges gratis af kommunerne og skal hjælpe til at give mere ensartet dokumentation af elevernes stave- og læsevanskeligheder.

Hvis du har et barn i folkeskolen, som har symptomer på ordblindhed. skal du tage kontakt til skolen og hører hvem læsevejleder eller Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) kontaktperson. Det er gennem PPR du kan få dit barn udredt med en test for ordblindhed, fra skoleåret  2017/2018 har du krav på en ordblindetest

Ordblindeundervisning

Når du modtager ordblindeundervisning, kan det både være direkte læring i hvordan ordene lyder, men det er noget du i samarbejde med lærer finder ud af. Det kan også være strategier i hvordan man omgår, de steder hvor din ordblindhed påvirker dig mest. Ordblindhed er ikke noget der bare forsvinder fordi du får undervisning. Men at lærer strategier, kan forandre den måde din ordblindhed påvirker dig i hverdagen.

I dag ved jeg hvor mine problemer ligger. Derfor er det også lettere, at finde løsninger og hjælpemidler der passer bedst til mig. Jeg er glad for den undervisning jeg har fået. Jeg har måske ikke lært, at sætte nutids -r. Men jeg ved, at jeg har et problem der. Derfor er jeg på vagt og kan bruge hjælpemidler der kan hjælpe mig med, at fange de fejl.

Hvis du ikke kan forstå det du lærer i din ordblindeundervisning. Så vær ikke bange for at spørge din underviser. Det kan være der bare skal ændres små ting, så du få mere udbytte af undervisningen. Denne mulighed for tilpasning oplevet jeg på VUC Lyngby, da jeg holdt foredrag for kursisterne på OBU og så hvordan undervisningen foregik. Der var forskellige ting, at lave som passede til den enkelte og hvilken humør og energiniveau man var på. 

udråbstegn

Test om ordblind!

Man kan finde forskellige test på nettet om man er ordblind. Mange er disse tests skal man tag med et gran salt. Fordi du ‘dumper’, behøver du ikke være ordblind. Der skal en rigtigt test til at sige om du er ordblind eller ej.

Har man problemer med at få testet sit barn for ordblindhed i folkeskolen, findes der Ordblindeforeningen i Danmark, hvor du som medlem, kan få rådgivning om rettigheder og regler

Er det ikke muligt at få ordblindeundervisning, kan du alligevel godt gøre noget selv. Der findes mange forskellige hjælpemidler og app’s til ordblinde. 

Ordblindebogen i folkeskolen

Har du en elev der er blevet testet ordblind? Så kan der gives hjælpemidler og andet støtte, men er det nok? Hvad hvis eleven har mistet alt troen på fremtiden, fordi “Jeg lærer jo aldrig at stave eller læse, så er det ligemeget”.

Derfor er det vigtig også, at få talt om de følelser ordblindeheden kan give i hverdage. Uden troen på sig selv og selvtilliden, så giver hjælpemidler og støtte ikke meget.

Bogen Michael og Bogstavbjerget kan være med til at åbne for de snakke den ordblinde har brug for. 12 ordblinde fra Ordblindepatruljen på Smidstrup-Skærup Skole siger efter, at have læst Ordblindebogen med deres lærer:

Vi synes, at det var en god fortælling med mange gode refleksionsspørgsmål, som var med til at åbne op for nogle ærlige snakke, og også til at snakke om motivation.