Ordblindetest

Tidligere var der en fejl på siden om ordblindetesten. I oktober 2015 var der stor glæde hos politikerne fordi nu ville alle i folkeskolen få et retskrav på en ordblindetest gennem deres skoleforløb, som giver adgang til støtte og hjælpemidler (oplæsning, tale til tekst og ordforslag). Det var selvfølgelige en god nyhed, som vi skrev om. I den forbindelse skrev vi fra skoleåret 16/17 (det skoleår der lige er startet). Efterfølgende blev vi oplyst om en fejl, for det var først skoleåret 17/18!

Vi rettet fejlen og det gik lidt i glemmebogen. For nogle dage siden hørte vi så en radioudsendelse, hvor en stolt politiker fortalt om hans indflydelse på retskrav for ordblindetesten.

Det fik os til at stille os selv spørgsmålet: Hvorfor skal der gå 1½ år før man har retskrav på en digital ordblindetest i folkeskolen?

Ordblindetestscore 77 i den nye ordblindetest

Hvordan kan det være der skal gå så lang tid, før muligheden bliver til virkelighed. Ordblindetesten findes allerede. Den er digital, så det kan ikke være fordi den er svær, at få ud til skolerne. I testen er der forklaringer af de forskellige opgaver og testen giver selv et resultat bagefter, så lærerresurserne er ikke store for at tage testen.

For nogle betyder det, at de bliver nødt til at vente et år eller mere på, at få systemet til at tage en test. Kan vi være tilfredse med det? Det er menneskers liv vi taler om, det er mennesker vi “giver” en løsning, men du må lige vente et år eller mere. Et år til, før du kan få hjælp. Et år til, før du kan få svar og komme videre. Det synes vi ikke der kan være meget politisk stolthed over!

Hvad synes du, skriv en kommentar herunder?

5 replies
 1. Iben Brink Haahr
  Iben Brink Haahr siger:

  Jeg er helt enig i, at det ikke er fair at skulle vente.

  Desværre er der ikke ressourcetid på ret mange skoler til hurtigt og effektivt at teste alle relevante børn. Selvom alt er digitaliseret så skal jeg bruge 30-45 min. pr. barn der testes.
  I år har jeg grundet besparelser kun 4 timer om ugen til ressourcearbejde. Og jeg har også andre opgaver at løse end ordblindeafdækning. Børn og lærere skal bruge min viden ude i klasserne.
  Derfor får vi en flaskehals på mange skoler.
  Man kan ikke spare på ressourcer og samtidigt forvente optimal indsats.

  Suk fra en læsevejleder.

  Svar
  • Jesper Sehested Jensen
   Jesper Sehested Jensen siger:

   hej Iben,
   Kan godt forstå, at der ikke altid er tid ude på skolerne. Det er bare synd at dem der bestemmer ikke kan se mulighederne. Tror vi kunne spare mange dårlige oplevelser for eleverne og ressourcer på sigt hvis vi gøre noget.
   Ville man ikke kunne teste flere elever på engang?
   Mvh
   Jesper Sehested

   Svar
 2. Chanett Colding
  Chanett Colding siger:

  Jeg er mor til et barn med store læsevanskeligheder og har nu prøvet at få min søn teste men uden hel :-(
  det ser ud som den kommune vi bor i ikke vil anerkende eksistensen af ordblidhed eller så er det skolens læsevejleder, det kan godt være at vi skrive 2016 med nogen gange er det som vi lever i fortiden . Der er stadigvæk lære der trykker børn helt ned så deres selvære er lig 0 . Mit barns selvære er så dårligt at han føler sig som den dumme der ikke kan gør noget rigtigt. Nå han ikke kan læse sine opgaver op selv, sætte læren en anden elev til at læse op for ham man skal ikke være meget pædagog for at forstå at hvis barnet ikke har haft et dårligt selvære så skal det nok komme. Nu skal jeg lige fortælle at min søn er 12 år og for ham er det flovt nå hans klassekrammarter skal læse op for ham og nå så også få af hvide at han er irriterende nå det bliver svært for ham at side stille det gør jo ham nervøs . Det er trist , at børn stadigvæk lider det ene nederlag efter det andet før de bliver testet mine tanker gå til de mange der ikke har nogen der kæmper for dem for man skal være en stræk forælder for at hjælpe sit barn. Det kan godt være Ellen Trane Nørby siger at det er alfa omega at Elever med læsevanskeligheder testes så tidliget som muligt i forhold til at de få den bedst mulige undervisning og en bedre skolegang uden for mange nederlag .Jeg kan kun sig at det er tomme ord for min søn lider lige nu for vi venter og venter . Jeg ønsker jo også for mit barn at han skal få en god og lykkelig skole gang uden problemer og de samme muligheder som de børn der ikke har læseproblemer det gør så ondt nå man altid skal høre dårligt om ens barn man elsker jo dem på godt og ondt.
  En Mor

  Svar
 3. Kirsten Bjelke
  Kirsten Bjelke siger:

  Vi har lige testet alle elever i 0-klasserne med de to første dele af den nye ordblinderisikotest. Ingen gik videre til 3.del 👍 Vi har i mange år screenet alle elever slut 2.kl, med DVO -testen. Alle ‘risiko-elever testes med 2.del også slut 2. Klasse. Derefter får nogle børn tilbudt et 75 lektioners VAKS kursus. Gentaget DVO test og så den digitale ordblindetest i 3. Eller 4, klasse. Derefter får eleverne PC med CD-ord og kurser i brugen. Ca sådan tror jeg alle skoler gør, og i hvert fald i Roskilde. Kender du nogen der savner DVO testen i 3 klasse, så tager jeg den gerne privat. Kh Kirsten

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *