Skole og forældre

Det er ikke kun svært for dit barn der er ordblind, det kan også være svært for dig som forældre! Det giver nogle ekstra udfordringer i forhold til blandt andet skole og lektier.

Der kan opstå dårlig stemning, når skole og lektier bliver bragt på banen ved middagsbordet. Som forældre kan der løbe mange tanker gennem hovedet  “Er det min skyld, hvad kunne jeg have gjort …”

Husk på at der i dag, findes mange hjælpemidler/læse- skriveteknologier (LST) der kan hjælpe dig med oplæsning, tale til tekstoversættelse og ordforslag.

Snak om ordblindhed

Det er vigtig at få snakket med dit barn om ordblindheden. At være ordblind er at have svært ved at læse og stave, og ikke andet. Der er mange ordblinde, men som barn kan det godt føles og opleves, at man er alene.

Ved at få snakket om ordblindheden og de følelser det kan give at sidde i klassen og ikke kunne det samme som de andre, kan gøre store ting. For det er i sidste ende ikke bogstaverne der stopper dit barn, men tankerne om han eller hendes egen kunnen og fremtid.

Bogen ‘Michael og Bogstavbjerget’ er skrevet for at kunne få disse snakke med dit barn og sammen kæmpe jer op ad Bogstavbjerget og nå toppen. 

Ordblindhed ikke dårlig opdragelse

Ordblindhed hos dit barn skyldes ikke, at du har gjort noget forkert. Det er ikke fordi du ikke har læst nok godnathistorier eller været der for dit barn. I stedet skal du spørge dig selv om, der måske er andre i familien der har udfordringer med læsning og stavning? Ordblindhed er arveligt, så der er stor chance for det kommer derfra, og det kan der ikke laves om på.

At ordblindhed er arveligt, kan skabe problemer med hjælp i hjemmet til blandt andet skolearbejde. Men hvis du selv er ordblind, giver det også mulighed for, at snakke med dit barn om udfordringerne, fordi du selv kender til det. Hvis den ordblinde ikke har nogen, at snakke med kan det få udfordringerne til, at virke større end de i virkeligheden er.

Kendetegn på ordblindhed, hos dit barn

Børnehaveklasse

 • vanskeligheder med at rime
 • vanskeligheder med at huske bogstaver eller tal
 • vanskeligheder med at opdele ord i mindre dele og arbejde med lydene i et ord (f.eks. at finde ud af, hvordan ordet ´lur´ vil lyde, hvis man fjerner det første bogstav ´l´)
 • vanskeligheder med at huske ord
 • Vanskeligheder med at rime betyder, at barnet har svært ved at forstå, at to ord er i ´lyd-familie´ med hinanden, selv om de ikke ligner hinanden i betydning, fx mand/spand, hus/mus, potte/måtte.

1. klasse

 • vanskeligheder med at lære alfabetet og oversætte bogstav til lyd og bogstavfølger til ord
 • vanskeligheder med hurtigt at genkende ord i læsning
 • vanskeligheder med stavning
 • vanskeligheder med at lære tabeller og løse matematikopgaver

Senere klasser

 • Læser meget langsomt og upræcist i alle fag med tekster
 • vanskeligheder med at lære fremmedsprog
 • nederlagsfølelse og evt. sociale probleme

Ordblinde er ikke dumme eller doven

Ordblindhed er arveligt ligesom højde, hårfarve og meget andet, det sidder altså i generne. Ordene dum og doven, har meget lidt med generne, at gøre. Derfor er man heller ikke dum eller doven fordi man er ordblind!

Desværre anser mange mennesker de synlige udfald af ordblindhed, som dumhed eller dovenskab. “Hvorfor kan du ikke stave til det” eller “Kan du ikke lige bruge lidt mere tid, så der ikke er så mange fejl”.

Hvis de vidste af dit barn var ordblind, ville de fleste ikke se det på samme måde. Det er også en af grundene til, at være åben om ens ordblindhed. Når folk ved, det ikke er noget man kan gøre for, så er folk meget bedre til at hjælpe!

Ordblind - Ikke dum og doven

Ordblinde er ikke dummere eller doven end alle andre!

Flest ordblinde: Drenge eller piger?

Når man kigger på tallene for hvor mange drenge og piger der for ordblindeundervisning, er der flest drenge. Det betyder bare ikke, at der er flest drenge der også er ordblinde. Undersøgelser viser, at der ikke er forskel på køn, når man taler om ordblindhed.

En af grundene til, at der så er flest drenge er, at drenge er bedre til, at lave ballade, når de har problemer. Derimod er piger bedre til at skjule deres ordblindhed, så det er vigtig som forældre, at huske dette. Jo tidligere der bliver testet for ordblindhed, jo tidligere kan der findes de rigtige løsninger og hjælpemidler.

Snak med andre forældre

Som forældre til en ordblind, kan det være svært at finde andre, at tale om det med. Det er selvom 3-7% af befolkningen er ordblinde. Men der er ikke mange der gå med en t-shirt, hvor der står “Mit barn er ordblind”.

I stedet findes der forældrenetværk for forældre til ordblinde, rundt om i landet samt Ordblindeforeningen. Derfor behøver du ikke være alene med dine udfordringer og bekymringer. Et forældrenetværk giver dig mulighed for, at møde ligesindet som du kan tale med om alle de ting andre ikke forstår.

Jesper Sehested forfatter til 'Et liv som ordblind i folkeskolen'

Hvad skal du læse mere …

Der er meget indhold på hjemmesiden som er brugbart for dig som forældre. Herunder kan du finde noget af det, god læsning.