Ordblindeundervisning derhjemme

Hvis du ikke er til ordblindeundervisning på fx VUC, er der også muligheder for selvundervisning. Her kan du finde forskellige links til steder på nettet, hvor du kan finde undervisningsmateriale. Det er meget forskellig hvilket niveau, vi som ordblind ligger på, derfor gennemgår vi opgaver på forskellige niveauer.

Der findes mange flere gratis undervisningsmaterialer der ude. Kender du til nogle andre, der ikke er nævnt her, så kontakt mig, så de kan komme med på siden. 

sjov ordblindefejl i indledningen

Min nutids -r fejl, fra min kandidatopgave, markeret med rødt – klik på billedet for større billed

Grammatik


Vil du gerne give grammatik en chance til, har Thomas Skov lavet en serie videoer. Her bliver han undervist i ordklasser, subjekt (grundled) verballed (udsagnsled).

Dette er baggrunden for at kunne sætte kryds og bolle, og hvor kommaet skal stå. I anden del går han skridtet videre og kigger på objektet, ordforråd og udtale. Når du har set videoerne, findes der også opgaver til forskellige grammatiske regler.

Hvis du synes det er uforståeligt og svært, så tag det roligt. Jeg kender mange ikke ordblinde, der heller ikke har styr på det. Jeg har heller ikke selv, jeg sætter kommaet hvor jeg synes, de skal være. Jeg har for nyligt lært en regel om, at der altid skal komma foran, at. Om det altid passer ved jeg ikke, men jeg prøver, at gøre det alligevel.

Jeg har altid haft problemer med nutids -r. Jeg har igennem mit liv haft perioder, hvor jeg i stedet bare satte -r på stort set alt. I dag bruger jeg et oplæsnings hjælpemiddel, til at finde disse fejl.

I min kandidatopgave, blev en af mine nutids -r fejl heldigvis fundet. Eller havde der stået diller (tissemand) i linje 2! Jeg bruger ikke det ord så tit, så vidste ikke betydning af et lille R. 

Ordblindebogen – Snak om ordblindhed

Nogle ordblinde går rundt med lav selvværd og selvtillid. Det gør det svært at tage imod den støtte og hjælp, forældre og lærer kommer med. Derfor er det vigtigt at få snakke om de udfordringer og følelser ordblindheden giver.

Her kommer bogen Michael og Bogstavbjerget ind i billedet. Bogen giver mulighed for at få snakke med den ordblinde om følelserne og hvad ordblindhed er, at de ikke er alene om det. 12 ordblinde fra Ordblindepatruljen på Smidstrup-Skærup Skole siger efter, at have læst Ordblindebogen med deres lærer:

Vi synes, at det var en god fortælling med mange gode refleksionsspørgsmål, som var med til at åbne op for nogle ærlige snakke, og også til at snakke om motivation.

Snak-med-dit-barn-om-ordblindhed-Ordblindheden

Ordtavlen om hjælpemidler til ordblinde

Der findes mange hjælpemidler, til ordblinde og andre med stave- og læsevanskeligheder, der kan gøre deres hverdag lettere. Hvor skal du starte med at lede?

Ordtavlen kan du gratis finde viden om over 100+ hjælpemidler til PC, Mac og smartphone, m.f. Så i stedet for at bruge tiden på at søge rundt på internettet, kan du bruge tiden på at finde det hjælpemiddel der passer til dig.

Du kan bland andet finde hjælpemidler til oplæsning, ordforslag, tale til tekst og oversættelse m.f. 

Lyt og stav

På hjemmesiden lyt og stav kan du finde mange forskellige typer opgaver. I øjeblikket er der ca. 700 opgaver med forskellig niveauer, og der kommer flere til. Der findes to forskellige sider, en hvor du kan downloade opgaverne  og en hvis du bruger en tablet (iPad) eller Mac. Alle opgaverne er selvrettende, dette vil sige at du altid kan tjekke om du har lavet det rigtigt. Du kan både hente opgaverne med og uden stavehjælp. Har du CD ORD eller Viseord, kan disse hjælpemidler også bruges. Opgaverne er lavet til brug i specialundervisningen på Sct. Ibs Skole i Horsens.

Forlyde og udlyde

En forlyde er starten af et ord. Der er mange forskellige opgaver og niveauer. Du kan starte med opgaverne med vokaler og en konsonant i forlyden. Når du synes du kan det, kan du tag opgaverne med tre konsanater i forelyden. Samme mulighed er der med udlyde, opgaverne bliver svære og svære.

120 ord eller 360 ord

De 120 ord, har været meget fremme. Det er de 120 hyppigste ord, i tale og skrift. Har man styr på disse bliver læsning og skrivning lettere. Har du lært de 120 ord, kan de 360 ord være en ny udfordring for dig. De 360 mest hyppigste ord, dækker op mod 75 % af alle ord i en tekst.

Udsagnsord, navneord og tillægsord

Har du svært ved bøjningen af ord, så kan du også finde opgaver, der kan hjælpe dig. Der er både opgaver med Udsagnsord, navneord, tillægsord og nutid-datid. Til sidst er der også opgaver med vokaler og vokalforveksling samt enkelt-dobbeltkonsonant. Og husk der kommer hele tiden nye opgaver til. 

120 ord

Jeg er også ordblind!

På væggen ‘Jeg er også ordblind’ kan du skrive dit navn på, så du viser andre ordblinde, at de ikke er alene om udfordringerne. Her har mange andre ordblinde allerede skrevet sig på.

Guldlok

Det er vigtigt, at finde det der lige passer til en.

Andet undervisningsmateriale


Der findes også andre sider, der har forskelligt materiale på mange niveauer. Det er ikke fordi det er rettet mod ordblinde, men derfor kan det bruges og være godt. Du må kigge rundt og se om der er noget der passer dig. Husk det skal ikke være for svært, men heller ikke for let, det skal være “passer lige til mig” som i Guldlok og de 3 bjørne.

Gratisskole.dk kan du finde gratis undervisningsmateriale i PDF format. Materialet er delt op i både fag, klassetrin, emner og temaer, så det er let af finde rundt i.  Du kan også finde gratis ting på LegogLektie.dk

Foredrag med Jesper Sehested

Jesper Sehested, der selv er ordblind, holder foredrag om ordblindhed på skoler, uddannelsesinstitutioner og biblioteker i hele Danmark. Jesper arbejder med at hjælpe andre ordblinde til at overkomme udfordringerne ved ordblindhed.

Med foredraget ‘Hvem tager hjælpemidlerne op af tasken? – og skaber gode vaner’ for alle lærerne på skolen fortæller Jesper Sehested, hvorfor det ikke er så let at få hjælpemidlerne op af tasken.

I foredraget ‘Fra 71 fejl i diktat til uddannelse…og nu forfatter’ fortæller Jesper Sehested om rejsen op ad Bogstavbjerget. Der er alt muligt og ordblindheden ikke bremser fremtidsdrømmene.